TIMISOARA. Piata Unirii a devenit pietonala inca de la jumatatea secolului al XX-lea, iar obiectele de arta din Muzeul Baroc sunt asezate in asa fel incat nu pot fi deranjate de zgomotele si trepidatiile provocate de masinile care vor patrunde in perimetrul pietei.
Redeschiderea circulatiei in Piata Unirii ar insemna distrugerea atat a cladirilor ce strajuiesc una dintre cele mai frumoase piete din Romania, cat si a obiectelor din Muzeul Baroc, sustine istoricul Ioan Hategan.
„Obiectele expuse in Palatul Baroc nu rezista la traficul rutier. Acuma depinde si de trafic, cum va fi. Muzeul a fost gandit pentru zona pietonala. In plus, sa nu mai vorbim despre fatadele cladirilor istorice care ar putea fi distruse„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Ioan Hategan.
Istoricul si-a amintit ca in urma cu mai multi ani au existat investitori care au dorit sa faca o parcare subterana chiar sub Piata Unirii, insa proiectul a fost respins tocmai din cauza nivelului de zgomot si de praf ce ar fi afectat Piata.
CITESTE SI: Cum va arata Piata Unirii din Timisoara ca o imensa parcare si cum se va circula? Iata o demonstratie FOTO!
Mai mult, Hategan a atras atentia ca, odata cu intrarea masinilor in Piata Unirii se va crea un adevarat haos.
„Oamenii care vor vrea sa iasa la promenada in Piata Unirii sau sa mearga la Muzeul de Arta din Palatul Baroc vor fi nevoiti sa faca slalom printre masini„, a spune istoricul Ioan Hategan.
Potrivit lui Hategan, in Piata Unirii nu s-a mai circulat cu masini inca de la mijlocul secolului al XX-lea. Or pe atunci puteau fi numarate pe degete.
Primarul Nicolae Robu a anuntat ca va permite deschiderea traficului rutier in Piata Unirii si vor fi create 150 de locuri de parcare, pe perioada lucrarilor de reabilitare a centrului istoric.