Muzeul National al Banatului din Timisoara, reprezentat in Olanda la o expozitie dedicata civilizatiei geto-dacice. Foto

TIMISOARA. Muzeul National al Banatului din Timisoara participa cu exponate din metale pretioase la o expozitiei dedicata civilizatiei geto-dacice, organizata la Drents Museum din Assen, in Olanda.

CITESTE SI: Dupa ‘desenele’ de 300.000 de euro, Primaria Timisoara a cumparat acum cu 360.000 de euro documentatia de urbanism pentru modernizarea Pietei Traian 

Expozitie este organizata in colaborare cu muzeul olandez, dar si cu Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti. Piesele expuse sunt de fapt bunuri din metale pretioase scoase la iveala in urma sapaturilor arheologice facute pe teritoriul tarii noastre.

Obiectele expuse dateaza din secolele al XVIII – XIV, inainte de Hristos si inceputul veacului al IV-lea, dupa Hristos, cea mai mare parte a expozitiei fiind dedicata Epocii Fierului.

La 30 de ani de la deschiderea primei expozitii de arheologie româneasca gazduita de un muzeu olandez, expozitia propune o noua perspectiva asupra culturii si civilizatiei geto-dacice, care de aceasta data se concentreaza asupra spectaculoasei arte a orfevrariei si argintariei geto-dacice, unice in spatiul european. In cadrul expozitiei vor fi prezentate 673 de obiecte din metale pretioase, provenind din peste 50 de tezaure, aflate in colectiile a 18 muzee din Romania.„, transmit reprezentantii Muzeul National al Banatului.

Expozitia va fi deschisa in perioada 7 iulie 2024 – 26 ianuarie 2025 si va fi insotita de un catalog de specialitate, cu contributii din partea unor renumiti arheologi romani.

 

 

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Dacia la Dutch. Frumos din partea lor, ca noi oricum n’avem legatura cu dacii.