Muzeul Tehnic al UPT si Experimentarium TM, scena de teatru. Cartierul Cetate, intr-un spectacol cu elemente digitale si de realitate augmentata

TIMISOARA. Două lumi distincte, dar complet opuse, își dau întâlnire prin intermediul unei studente pasionate de vintage și o pasionată de tehnologie. O incursiune urbană de redescoperire a patrimoniului timișorean. „Ce a fost”, „Ce este” și „Ce va fi” se împletesc prin viziune tehnologică și creativitate artistică, într-un Experimentarium de imaginație, menit să deschidă noi perspective în mentalul colectiv.

Universitatea Politehnica Timișoara, împreună cu Muzeul Național al Banatului și Teatrul studențesc Thespis, organizează marți și miercuri, 4 și 5 octombrie 2022, de la ora 19:00 în cadrul Muzeului Tehnic al UPT și Experimentarium TM, din zona Parcul Rozelor, un spectacol de teatru, cu utilizarea tehnologiei digitale și elemente de realitate augmentată – Cartierul Cetate, sub reflector!  Participarea este gratuită!

Spectacolul face parte din seria de evenimente dedicate programului Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023, desfășurate în cadrul proiectului Spotlight Heritage Timișoara, proiect cultural co-finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș, realizat de Universitatea Politehnica Timișoara, în colaborare cu Muzeul Național al Banatului.

Regia spectacolului este inspirată din expoziția „Patrimoniul sub reflectoare. Cartierul Cetate – O lume în oglindă”, organizată chiar în acest an de Muzeul Național al Banatului și Universitatea Politehnica Timișoara, care are la bază selecția de texte literare culese de prof.univ.dr. Smaranda Vultur și de asist.univ.dr. Roxana Rogobete, precum și amintirile culese din istoria orală timișoreană, valorificate de Grupul de Istorie Orală și Antropologie Culturală, care sunt îmbinate cu poeziile originale create pentru Patrimoniul sub Reflectoare Timișoara de către cunoscutul poet timișorean Robert Șerban.

Prin acest spectacol, gazdele evenimentului doresc să aducă sub reflector – posibilitățile pe care le oferă lumea digitală, care ne permit să „sfidăm” granițele timpului și să explorăm cultura și patrimoniul orașului nostru, prin mijloace care ne captivează simțurile, într-o transpunere modernă a tradițiilor timișorene.

Interpretările artistice și filmele obținute vor fi încărcate pe site-ul web al Spotlight Heritage Timisoara: https://spotlight-timisoara.eu/, respectiv distribuite și promovate prin intermediul tehnologiilor digitale, accesibile oricăror audiențe.

Platforma Spotlight Heritage Timisoara însumează povești din trecut, structurate ca Repere, Secvențe, Comunitate, având ca obiectiv principal atragerea timișorenilor și a vizitatorilor în această lume în care istoria și patrimoniul sunt actualizate și prezentate prin intermediul tehnologiilor digitale, inclusiv o aplicație mobilă cu realitate augmentată, modalități mai accesibile și mai atractive de a contribui la promovarea valorilor culturale, la conștientizarea cetățenilor, la educarea tinerelor generații, ca păstrători ai acestei moșteniri.          

Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș.

Componentele digitale ale proiectului sunt accesibile online la adresa https://spotlight-timisoara.eu/ și prin aplicațiile mobile care pot fi descărcate din magazinele Android și Apple, căutând „Spotlight Timișoara”.

Link aplicații pentru utilizatorii Android: https://is.gd/SjiIgv

Link aplicații pentru utilizatorii iOS: https://is.gd/y6JxeV

Informații despre eveniment sunt disponibile și pe:

Pagina web: https://spotlight-timisoara.eu/

Facebook: https://www.facebook.com/SpotlightHeritageTimisoara/

Twitter: @spotlight_TM21

Instagram: @spotlight_tm

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.