Muzeul Trandafirului din Timisoara, un vis aproape naruit. Salvarea Casei faimosului florar imperial Muhle ar putea veni prea tarziu. Video

TIMISOARA. Se destrama bucata cu bucatat faimoasa Casa Muhle de pe b-dul Mihai Viteazu din Timisoara. Si, odata cu ea, si visul de a fi transformata intr-un Muzeu al Trandafirului, care sa atraga turistii dornici sa afle povestea celor care au infrumusetat salile de bal ale Curtii Imperiale de la Viena, Casele Regale ale Romaniei si Bulgariei sau parcurile si gradinile Timisoarei.

CITESTE SI: Parcul din Timisoara in care oamenii plateau bilete la concerte ca sa adune banii cu care sa-l intretina. A fost ridicat pe locul primului cimitir al orasului 

Vila, construita in 1866, a apartinut familiei Muhle. Wilhelm Muhle a fost decorat cu ordinul de merit „Crucea de aur cu coroana” si a primit titlul de furnizor de flori al Curtii Imperiale si Regale, iar fiul sau, Arpad Mühle, a fost furnizor al Caselor Regale ale Romaniei si Bulgariei si consultant stiintific pentru realizarea planului peisagistic al parcurilor: Cismigiu din Bucuresti, Public din Sinaia si a unuia din Sofia. Totodata, el a creat 13 noi soiuri de trandafiri. Sunt crampeie din istoria unei familii care a pus Timisoara pe harta Europei, istorie ce n-ar trebui lasata sa piara.

Timpurile insa au creionat o alta soarta pentru frumoasa casa ce strajuieste unul dintre bulevardele cartierului Elisabetin.

Dezastrul a inceput dupa ce Casa familiei de florari Muhle a ajuns in mainile unei familii de romi. Speranta ca se va darama si vor putea sa o reconstruiasca dupa gustul lor i-a determinat pe noii proprietari sa decoperteze vila si sa-i inlature geamurile si ferestrele. Doar doar zidurile se vor prabusi.

Actiunile ticaloase ale noilor stapani au scos in strada sute de timisoreni care au organizat proteste pentru ca emblematica vila a orasului sa nu fie lasata prada distrugerii.

Proprietarii Casei Muhle din Timisoara au fost obligati in cele din urma de instanta sa reabiliteze cladirea si sa o readuca la aspectul de altadata. Asta se intampla in anul 2016. Peretii au fost proptiti cu niste barne de lemn si s-a improvizat un acoperis din folie. Si cam atat. Acum acoperisul improvizat nu mai exista, iar curtea casei este rampa de gunoaie si un focar de infectie. Insa nimeni nu ia nicio masura.

Asociatia Culturala Salvati Patrimoniul Timisoarei incearca imposibilul, tinand cont ca vila este atat de degradata incat refacerea ei pare imposibila. Reprezentantii ei au trimis Primariei o adresa privind formularea unei cereri de Ordonanta Presedintiala prin care sa solicite instantei sa oblige proprietarul imobilului sa ia masuri urgente pentru ca imobilul sa nu se prabuseasca.

Prin aceasta decizie a magistratilor la luarea imediata a masurilor de punere in siguranta si conservare a cladirii, in cazul in care proprietarul nu o face de bunavoie, instanta poate permite reprezentantilor municipalitatii sa intre pe proprietate si sa o faca, urmand sa fie despagubita de proprietari. Iar daca acestia refuza sa plateasca, s-ar putea trece la pasul urmator: executarea silita.

Reprezentantii Asociatiei cred ca aceasta ar fi ultima sansa de salvare a Casei Muhle.

VIDEO: George Stefanita

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Nu „timpurile” au creionat o alta soarta pentru frumoasa casa, ci spaga nenorocita si ticaloasa luata de la tigani de catre romani, tradatori de neam si tara!

  2. Ăștia sunt țiganii , o minoritate care face ce vrea si cum vrea cu largul concurs al unor așa ziși români care de fapt în suflet și buzunar sunt tot tigani . O minoritate care în 30 de ani a ajuns de la căruțele cu coviltir si șatră la mașini de lux si vile . Prin munca cinstita nu ?

  3. D-le Primar, oare sunt mai tari tiganii si spagarii decât statul român?
    Cum este posibila atâta sfidare si nepasare? Sunt legi, de ce nu se aplica acestor indivizi? Serviciul juridic mai exista la primarie? Cu ce se ocupa, ca sub Cojocari si Ciuhandru am vazut ce s-a întâmplat: jaf la drumul mare si nici un vinovat,
    toti au ramas cu profitul: tiganii cu frumoasele vile din centru orasului, iar spagarii cu banii luati. Ce rusine cu asemenea autoritati! Poate ca la alegeri o sa va aduceti aminte…

  4. Aceasta casa nu s-a construit in Epoca Robu si nici macar nu are LED-uri colorate, deci nu are nici o semnificatie pentru primaria actuala.

  5. Daca Capitala Culturala este condusă de PSD vestigiile istorice ajung praf. Casa Muhle şi clădirea Şari-Neni trebuiesc conservate, trecând peste opiniile unor imbecili asa zis moralişti. Din păcate avem in plus un primar măscărici, virusat şi el de ciuma PSD de la tăvălirea PNL în patul PSD din 2012, care il propune ca ambasador cultural pe Şorici Mâzgălici ! E de plâns, nu de râs ! De când s-a căutat Robu de cultură ????

  6. Ce nu vine prea tarziu in orasul asta?