NASA a prelungit durata de functionare a Statiei Spatiale Internationale cu patru ani

NASA a anuntat ca Statia Spatiala Internationala (ISS) va ramane pe orbita Pamantului cu patru ani mai mult decat era prevazut, pana in 2024, si va continua sa gazduiasca cercetari stiintifice si de explorare a spatiului.

Administratorul adjunct al NASA, William Gerstenmaier, a mai spus ca ISS are, din punct de vedere tehnic, o durata de functionare care ajunge pana in anul 2028, iar decizia de prelungire a utilizarii ei pana in 2024.

„Cred ca am inceput sa vedem beneficiile aduse de statie, care au aplicatii directe pentru public, aici, pe Terra”, a spus William Gerstenmaier, citand sectorul farmaceutic si studiile despre incalzirea globala a planetei.

Prelungirea duratei de functionare a ISS va incuraja industriile care ofera servicii de transport orbital de provizii, carburant si persoane, precum SpaceX: „Sectorul comercial a vazut astfel cum aceasta piata se extinde”, a spus el.

„Acest fapt va ajuta companiile sa faca mai multe experimente in microgravitatie, pentru a evalua potentialul comercial”, a adaugat el.

Un total de 16 tari participa in prezent la proiectul ISS, inclusiv Statele Unite, Rusia, Japonia, Canada si mai multe tari europene. Dupa retragerea din circulatie a navetelor americane, in 2011, NASA depinde exclusiv de capsulele rusesti Soyuz – care au trei locuri – pentru a-si trimite astronautii la bordul ISS si plateste Rusiei suma de 70,7 milioane de dolari pentru un loc la bordul acestor vehicule.

Mai multe detalii pe hotnews.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.