NASA: In urmatoarele 24 de ore s-ar putea produce o explozie solara cu consecinte grave

O noua explozie solara a aruncat in spatiu milioane de particule de plasma care se indreapta spre pamant. Efectele, daca vor exista, le vom simti vineri, dar pana atunci expertii NASA se tem ca in umatoarele 24 de ore se va produce inca o eruptie mult mai puternica.

Alertele vizeaza sistemele de comunicatii, aviatia si obiectivele industriale si nucleare.

Unul dintre observatoarele NASA a surprins cum discul solar a aruncat un nor de particule incinse catre planeta noastra.
Aceste particule vor bombarda Terra pe 23 noiembrie.

Insa Pamantul e protejat de campul magnetic. El opreste cantitatea de plasma, care poate sa patrunda numai in atmosfera de la poli la o intensitate mare. Primele afectate sunt sistemele de comunicatii prin satelit si cele de ghidaj ale avioanelor. [CODUL SAPTAMANII 19-25 NOIEMBRIE: 529]

Aleodor Francu, director general Romatsa: „Sunt evitate in acele momente zborurile avioanelor deasupra polilor, pentru ca atunci pot sa apara, pe langa fenomenele de comunicatii, si fenomene de radiatii pentru pasageri”.

Aviatia e anuntata la 60 de minute de la producerea unei explozii si, oricum, detine mai multe cai de comunicatii.

In cazul unor interferente, sunt solutii pentru ca intreaga comunicare intre pilot si sol sa nu fie afectata. Exista doua benzi de foarte inalta frecventa care la randul lor au cate doua statii. Asadar, din start patru variante pentru ca in cazul unei explozii solare puternice probabilitatea unui dezastru aerian sa fie redusa.

Chiar si cu asemenea masuri de siguranta, la celelalte explozii solare au existat situatii exceptionale. Anul trecut, in urma unei eruptii, cursele din Europa spre Statele Unite au fost deviate. Tot in 2011, un alt tsunami solar a blocat pentru cateva minute comunicatiile radio din China.

In afara de aviatie, alertele se transmit si catre obiectivele energetice si nucleare. In cazul centralei de la Cernavoda, specialistii nostri spun ca sistemele vitale de conexiune sunt mecanice, iar reactorul este la 17 metri sub pamant.

Si seismologii ne linistesc. Furtunile geomagnetice nu interactioneaza cu placile tectonice. In Vrancea, miscarile tectonice sunt continue, dar se intampla la adancimi de peste 100 de kilometri.

Gheorghe Marmureanu, director onorific Institutul National de Fizica a Pamantului: „Nu au cum sa patrunda radiatiile electromagnetice, nu sunt decat lucruri de suprafata”.

Astronomii sustin ca exploziile solare ar putea atinge un maxim in lunile urmatoare. Ele se produc atunci cand polii magnetici ai astrului se inverseaza, adica o data la 11 ani.

Cea mai mare explozie solara a fost pe 1 septembrie 1859, atunci cand omenirea facea primii pasi in tehnologie. Daca o furtuna similara s-ar produce acum, pagubele ar ajunge la doua trilioane de dolari.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.