Nauciti de facturile uriase, romanii mai primesc o lovitura. Furnizorii de gaze cer din aprilie preturi de 5 ori mai mari

De la 1 aprilie, cand expira actuala schema de reduceri in energie, romanii se pregatesc sa infrunte preturi si mai mari.

In timp ce oamenii, sunt pur si simplu disperati, guvernul inca strange propuneri pentru a gasi o solutie. Liderii coalitiei s-au reunit intr-o sedinta marti, fara sa ajunga insa la un consens.

Prima solutie adusa in discutie este reducerea cotei de TVA la electricitate si gaze, de la 19% in prezent la 5%, impreuna cu eliminarea certificatelor verzi din facturi.

In cazul unui consum de 100 kwh, o factura la electricitate, dupa 1 aprilie, cand expira actualele masuri, ar fi 138 de lei. Cu masurile propuse, factura ar scadea la 114 lei, potrivit calculelor e-nergia.ro.

Dupa consultari cu sindicate si patronate, Guvernul a anuntat doar ca va continua discutiile pentru gasirea unei solutii pentru perioada de dupa 1 aprilie, in contextul in care liderii coalitiei par sa nu ajunga la o intelegere prea curand.

Intre timp, insa, consumatorii primesc oferte la costuri exorbitante la gaze.

De pilda, un client din Brasov a primit, pentru perioada incepand cu 15 aprilie, o oferta cu un tarif la gaze de 0,69 lei pe kwh, adica de cinci ori mai mare fata de acum un an.

Scumpirile sunt uriase, arata o analiza a Asociatiei pentru Energie Inteligenta, care arata clar cum au evoluat preturile medii la gazele naturale pentru populatie.

Daca in 2019 pretul mediu pe Mwh era de 138 lei, in 2020 a ajuns la 134 de lei, iar in 2021 a crescut la 190 de lei.

Mai multe pe stirileprotv.ro

UPDATE: Ministrul Finantelor: Saptamana viitoare venim cu un mix de solutii

Ministrul Finantelor, Adrian Caciu, a afirmat, marti seara, ca se cauta solutii pe termen mediu si lung pentru criza din energie, fiind necesara combaterea cauzelor. ”Saptamana viitoare venim cu decizia cu ce se intampla din aprilie incolo”, a afirmat ministrul, precizand ca inca nu s-a ajuns la discutarea masurilor in coalitie.

Solutiile pentru restructurarea acestei situatii, pana la urma, eu cred ca vor fi luate deciziile saptamana viitoare, suntem inca in discutii la nivel de Guvern. Este un mixt de solutii, trebuie sa afecteze cauzele, sa inceteze o data preturile acestea explozive la energie, care pana la urma au dus si la incetinirea economiei, si la pierderea puterii de cumparare, dar si sa ne adresam efectelor pentru ca, iata, si populatia si economia au platit facturi foarte mari”, a declarat, marti seara, la Antena 3, Adrian Caciu.

Acesta a precizat ca, pe langa masurile luate pentru ianuarie si februarie este nevoie de solutii ”care sa se adreseze unui termen mediu si lung”.

Nu poti sa adresezi doar efectele, trebuie sa te duci la cauze. Cauzele sunt in piata de energie, sunt identificate, am lucrat impreuna si cu cei care sunt in piata, ca sa identificam unde sunt problemele de preturi care pur si simplu sunt de nesuportat (…) Cred ca saptamana viitoare Guvernul va veni cu acest mixt de masuri. Am pus si eu si domnul ministru Chesnoiu, pe masa, o serie de solutii, il asteptam si pe ministrul Energiei sa vina cu un set de masuri”, a mai declarat Caciu.

Acesta sustine ca, dincolo de rezolvarea problemei de costuri, ”trebuie sa aducem foarte multi bani in economie”.

Ceea ce ne-am angajat sa facem, am spus ca in primul trimestru venim cu un pachet masiv de finantare a economiei. Acum suntem in zona in care peste 17 miliarde lei ajung in zona IMM. Practic IMM sunt coloana vertebrala a economiei (…) in februarie si martie avem facturi plafonate, iar saptamana viitoare venim cu decizia cu ce se intampla din aprilie incolo”, a adaugat ministrul Finantelor.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Un guvern de stransura USL este tot ce-si pot dori smenarii din energie.