‘Ne cauta falimentul pe-acasa si noi umblam sa amendam batranii care hranesc porumbei’. Presedintele PSD Timisoara anunta un tsunami la Colterm in cateva zile, pe certificatele verzi. Primaria cauta solutii

TIMISOARA. Sfarsitul lunii aprilie ar putea veni cu un tsunami la Colterm. Reprezentantii PSD Timisoara anunta ca societatea ar putea ajunge chiar la faliment, daca pana la finalul lunii nu cumpara deja celebrele certificate verzi, titluri care atesta producerea de energie din surse regenerabile, fara de care compania de termoficare va fi amendata drastic.

„La Colterm saptamana viitoare va urma un tsunami. Exista un termen, 30 aprilie, pana la care 270.000 de certificate verzi trebuie cumparate. Pretul pe bursa e de 44 de euro. La o valoare de 44 de euro, discutam de o suma de 12 milioane de euro. Colterm nu are acesti bani si nu au fost prinsi nici in bugetul de la Primarie. Daca nu se achizitioneaza, discutam de o amenda de 100 de euro pe certificat, adica 27 de milioane de euro. Daca explodeaza bomba, ne va costa vreo 200 de milioane de lei. Nici nu stiu daca cu 3 zile inainte mai pot sa ajunga banii, chiar daca ii da guvernul. Discutam de 6 luni de zile de Colterm, noua conducere a avut 6 luni sa rezolve aceste probleme.

In acest timp, se plimba cu bicicleta pe trecerea de pietoni dl. Fritz. In paralel, 11 milioane de lei au fost alocate la Centrul de Proiecte si vor fi date diferitelor ONG-uri(…). Pe noi ne cauta falimentul pe acasa si noi umblam in Piata Victoriei sa amendam batranii care hranesc porumbeii”, a declarat Mihai Ritivoiu, presedintele PSD Timisoara.

Pe de alta parte, reprezentantii Primariei spun ca situatia nu este atat de grava precum este prezentata. Ei dau asigurari ca, pana la termenul limita, vor fi cumparate macar o parte dintre certificatele verzi, iar banii vor fi asigurati fie de primarie, fie direct de catre Guvern.

„Primaria nu poate sa cumpere certificate, ca Primaria nu este poluator. Primaria poate sa plateasca angajamente de plata pe care le are catre Colterm. E singurul mod in care Primaria, legal, poate sa bage bani in Colterm. Certificatele verzi sunt foarte scumpe. Noi am dat anul asta 63 de milioane de lei, in contextul in care tot anul trecut Primaria Timisoara a dat 70 de milioane. Nu putem sa dam 180 de milioane de lei din bugetul primariei catre Colterm.

Trebuie sa ne gandim foarte clar ce varianta avem, cum putem sa sistematizam. Avem niste bani pe care am putea sa-i dam la Colterm, ca sa cumpere certificate, avem o discutie cu Guvernul, de cateva saptamani, ca sa primim bani direct si incercam sa gasim solutii sa achizitionam cat mai multe certificate. Impreuna cu primarul, cautam solutii active sa putem cumpara aceste certificate, dar nu putem sa sacrificam viitorul Timisoarei pentru a plati 10 ani de incompetenta”, a spus pentru opiniatimisoarei.ro Ruben Latcau, viceprimarul Timisoarei.

Va reamintim, conform unei Hotarari de Guvern din anul 2006, in fiecare an societatea de termoficare este obligata sa cumpere certificate verzi, aferente emisiilor de CO2 verificate. Certificatul verde este un titlul care atesta producerea de energie din surse regenerabile de energie. Certificatul se poate tranzactiona, distinct de cantitatea de energie pe care acesta o reprezinta, pe o piata organizata, in conditiile legii si reprezinta schema suport de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Mastodontul va muri mai repede sau mai târziu cu mulți bani și chinuri multe domnul profesor nu a avut coițe să spună copilului pe nume se pare că nici administrația actuală nu recunoaște o tehnologie învechită care înghite mulți bani pentru o mînă de abonați plătește un oraș întreg.

    • De unde a mai aparut ametitul asta de Ritivoi un amarit de psd-ist de care nu a auzit nimeni. La fel se baga in seama Latcau sa caracterizeaza el habarnist usr care a fost competenta vechi conduceri. Nu este in stare sa-si puna oamenii sa ude jardinierele cu flori la pasaje, care pana anul trecut au fost impecabile. Nu stie nimic dar impreuna cu Frits isi da cu parerea si cerseste de la guvern.

      • Robica pezevenchiule,
        iar postezi ” undercover” !?!

        Auzi la el… „profesor”…

  2. Eu un singur lucru am de spus:

    https://www.visitingvienna.com/footsteps/spittelau/

    Si sa ne uitam si la anul in care a fost construit. Robu a bagat sute de milioane in subventii, care au iesit sub forma de fum pe cos si sub forma de prime si salarii grase pentru complicii sai.

  3. Aiici dau dreptate psd-ului: Fritz e un incapabil si imi pare rau ca l-am votat.

  4. ATENTIE! Articolul este complet gresit! A nu se face confuzie intre CERTIFICATE VERZI si CERTIFICATE DE EMISII CO2 Va rog sa va documentati inainte deva publica ceva…

  5. Si cum stam cu programele EU de reconstructie si dezvoltare (include si protejarea mediului)? Si aici ma gandesc la programe reale, nu la studii … studii, … reluate din x in y ani, care – daca au fost – au ajuns abandonate ca „nu e fonduri”.
    Ce se incurajeaza?
    Inchiderea/desfiintarea alimentarii centralizate cu agent termic in zonele centrale? Si apoi? Tragem apa?
    Este cineva, undeva, care gandeste sau aservim Timisoara chaosului (cati notabilitatile actuale au vreo legatura cu Timisoara ca entitate istorica, traditie, cultura, … si ajungem si la Tms –> capitala culturala)?
    Dupa atitudinea fata de Timisoara, pare-se ca numarul lor nu este nici pe departe reprezentativ. Stam la „G. D, … alte zone rezidentiale” . in care gazul curge, ca de… , venim la oras cu masina, ca noi e notabilitati s.a.m.d..
    „Timisoara” are vreun program in acest sens sau … vor curge EURO-ii pe Bega in jos fara sa ne atinga?

  6. Pe linga subventionarea energiei distribuita populatiei care o foloseste in regim centralizat (bloc) ,noi cei cu centrale contribuim si la plata certificatelor de energie verzi de care nu dispunem.O fi trecut revolutia din 89 si pe la Timisoara ?

  7. Tot ma mir si tot ma intreb:mai avem vreun politician,ales, care sa fie normal la creierul din dotare???Nu conteaza ce culoare are ,,neuronul,,….ideea este sa fie hotarat sa actioneze pentru binele alegatorului…Mai gasim asa ceva?????
    Daca Colterm este depasit,nu e mare problema.Faceti un program prin care sa incurajati montarea de centrale termice de apartament sau de bloc.Toate sa fie intr-un program unitar,cu proiecte,cu taxe,cu respectarea legii .Daca asa e ,,modelul,,….fuck Colterm!!

  8. Nu sunt PNL ist, usr ist , însă nu pot sa înțeleg îndrăzneala celor de la PSD sa vorbească după ce au nenorocit această țară. Pt Timișoara psd nu există! Urmează și PNL și usr dacă merg pe aceiași bandă:(

  9. Daca 10.000 de apartament + spitale ,scoli vor monta centrale de apartament , ce se va intampla cu presiunea apei pe reteaua de oras sau cu presiunea de gaz pe oras ? Poate se suporte aquatimul sau eon gaz o crestere de apa si gaz uriasa ?

    • Agentul termic in centralele de apartament este cu circuit inchis, asadar, odata alimentate, nu mai ai nevoie de apa. Deci, Aquatimul poate suporta faza asta fiindca nu creste consumul de apa deloc.

      • Apa ca agent termic, DA dar ce facem cu gazul ars? Suma poluarilor individuale depaseste de 2 – 3 ori pe cea a unor centrale de „cartier” moderne si cu locuinte dotate cu contorizarea pe alimentarea energetica independenta, cu cantitatea de caldura controlata (automatica este ieftina, tevile conteaza), … ar trebui sa fie „un obiectiv real” al celor in drept. Mergeti pe internet si veti vedea studii in acest sens. Cei ce „gandesc acum” se vor duce (raman oare urmasii de sange /partid), poluarea va ramane, banii ptr eventuale modernizari (EU) se vor topii rapid si … noi ramanem tot ca … pana acum. Sau ne intoarcem la „cei mai frumosi ani” cand caldura, apa calda energia electrica, benzina, …. (inclusiv ouale de Pasti) vor fi „controlate”? Sau inchidem Timisoara? Vom alimenta „totul” cu energie electrica ieftina???? Oare?
        (Si) Aici ar trebui cheltuiti banii, nu pe … trenuri de mare viteza de tipul Tms-Resita (cate pe zi?)
        Nu vreau sa abordez problema modernizarii infrastructurii feroviare atata timp cat de fapt „nici nu stim ce vrem”