O parte importanta din carnea de pui care se vinde in magazinele din Romania este contaminata cu bacteria Campylobacter. Daca simtiti dureri abdominale, diaree, febra sau aveti stari de ameteala si voma, consultai un medic!
Autoritatile sanitar-veterinare monitorizeaza bacteria de cativa ani si in prezent fac verificari in crescatoriile de pui si in supermarketuri.
Carla Tanase ne spune ce recomanda medicii pentru a evita contaminarea cu aceasta bacterie, potrivit www.antena3.ro.
In 2008, in statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv in Romania, s-a desfasurat un program de monitorizare pentru bacteriile din genul Campylobacter , in abatoarele pentru pasari, conform Deciziei 516/2007/CE.
Din anul 2009 pana in prezent, in Romania s-a monitorizat prezenta Campylobacter spp. in carcasele de pui broileri si in carnea de pasare (broileri si curcani), in cadrul programelor nationale anuale de monitorizare ale A.N.S.V.S.A.
Ca urmare a masurilor aplicate de catre ANSVSA, in fermele si abatoarele de pasare, procentul de probe pozitive depistate in carnea de pasare analizata a scazut de la 63% in anul 2008, la 41% in anul 2009, la 38% in anul 2010, ajungand la 23% la sfarsitul anului 2011.
Pentru anul 2012, ANSVSA a prevazut in Programul Strategic anual continuarea monitorizarii acestei bacterii in carnea de pasare, prevazuta a se desfasura in supermarket-uri, in cadrul controalelor oficiale „la raft”.
Bacteriile din genul Campylobacter se gasesc frecvent in intestinul animalelor si al pasarilor domestice, iar contaminarea oamenilor se face prin consumul produselor din carne sau lapte insuficient prelucrate termic, dar si prin consumul de fructe sau legume nespalate.
Medicii ne sfatuiesc sa ne spalam pe maini inainte de a prepara mancarea si inainte de a manca, sa spalam cutitele si tocatoarele imediat dupa prepararea carnii crude si sa pastram carnea cruda separat de alimentele pregatite pentru mancat. Doar asa putem preveni infectia cu Campylobacter.