Ne pregatim de RAZBOI? Ce anunt a facut public Ministerul Apararii Nationale?

Tinerii romani, cu varste intre 20 si 35 de ani, ar putea fi chemati la oaste? Aceasta e intrebarea care framanta populatia acum dupa ce a fost publicat, recent, un document, absolut necesar in procesul de recrutare.

Ministerul Apararii Nationale a publicat recent in Monitorul Oficial modelul certificatului medical pe care toti tinerii sunt obligati sa il prezinte la recrutare, pe timpul mobilizarii sau al starii de razboi. Potrivit prevederilor legale, in cazul mobilizarii, starii de asediu sau razboi, toti barbatii cu varste cuprinse intre 20 si 35 de ani sunt obligati sa isi indeplineasca serviciul militar.

Modelul certificatului medical, care va fi eliberat de catre medicii de familie, a fost publicat in Monitorul Oficial.

Ordinul de aprobare a certificatului face trimitere la o lege din 2006 care spune ca, la declararea mobilizarii si a starii de razboi sau la instituirea starii de asediu, indeplinirea serviciului militar in calitate de militar in termen ori rezervist concentrat/mobilizat devine obligatorie pentru barbatii cu varste cuprinse intre 20 si 35 de ani.

In Romania exista peste 2,1 milioane de barbati cu varste cuprinse intre 20 si 35 de ani, potrivit datelor de la recensamantul din octombrie 2011.

Noul model al certificatului va fi prezentat de tineri la comisia de recrutare-incorporare in cazul starii de asediu, al mobilizarii sau al starii de razboi, in timp ce pana in prezent vechiul document nu trebuia prezentat in astfel de situatii.

Conform art. 5 din Legea nr. 446/2006 privind pregatirea populatiei pentru aparare, la declararea mobilizarii si a starii de razboi sau la instituirea starii de asediu, indeplinirea serviciului militar in calitate de militar in termen devine obligatorie pentru barbatii cu varste cuprinse intre 20 si 35 de ani, care indeplinesc criteriile pentru a indeplini serviciul militar.

Explicatiile Ministerului Apararii

Reprezentatii MApN au infirmat categoric faptul ca exista un proces de mobilizare a rezervistilor sau de recrutare a tinerilor in contextul in care in Ucraina, unul dintre statele vecine Romaniei, au loc confruntari intre activistii prorusi si manifestantii proeuropeni.

Documentul la care se face referire actualizeaza modelul certificatului medical eliberat de medicul de familie ce urmeaza sa fie prezentat de tineri la comisia locala de recrutare-incorporare, pentru efectuarea vizitei medicale. Acest demers este unul legal, in conformitate cu articolul 27 din Legea nr. 446/2006 privind pregatirea populatiei pentru aparare, cu modificarile si completarile ulterioare, care prevede in mod expres obligativitatea stabilirii unui model unic pentru acest tip de document„, mentioneaza reprezentantii MApN.

 

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.