Premierul Victor Ponta a convocat luni dimineata la Guvern un comandament de urgenta pentru combaterea efectelor inundatiilor si pentru asigurarea masurilor de preventie, avand in vedere prognoza privind viitura pe Dunare din zilele urmatoare.
Dupa Ungaria si Germania, si Romania ar trebui sa fie in garda, pentru ca Dunarea vine cu cea mai mare forta din ultimii 40 de ani spre digurile noastre, deloc rezistente. De altfel, la unul dintre ele, cel de pe Bratul Borcea, din judetul Ialomita, se fac lucrari serioase de consolidare. Specialistii estimeaza ca apele involburate vor lovi cu furie Romania inainte de data de 15 iunie.
Doar 3 metri au mai ramas din portiunea de dig de pe Bratul Borcea. Ceilalti 10-15 metri au fost pur si simplu macinati de Dunare, dupa inundatiile din aprilie. De reparatii a venit vorba abia acum, odata cu vestea ca fluviul se indreapta cu forta spre tara noastra.
Pentru a proteja malul surpat, autoritatile l-au acoperit cu o bucata de material geotextil, iar acum au adus o barja cu pietris pentru a reface bucata de dig distrusa de ape. Si pe partea cealalta, se lucreaza intens.
Mariana Negroiu, directorul sistemului de gospodărire a apelor Ialomita: „Se realizeaza cel de-al doilea dig, de fapt se lateste digul care exista initial, avand o latime, digul nou construit, de aproape 8 metri si se realizeaza si acest ecran de protectie din palplanse metalice cu lungime de 14 metri.”
Este un punct important pentru siguranta intregii zone. Daca digul cedeaza, judetul Ialomita ar putea fi serios lovit de inundatii. Mai mult, viitura ar putea rupe o conducta de petrol care alimenteaza mai multe obiective de interes national. Iar pagubele nu s-ar opri aici.
Atanasiu Constantin, prefectul judetului Ialomita: „Sunt in jur de vreo 28.000 de hectare de teren arabil, teren agricol care este cultivat in acest moment. Terenul este in proprietatea ADS-ului. Exista si autostrada de la Fetesti la Cernavoda si calea ferata care merge paralel cu autostrada.”
In urma cu cativa ani, pe marginea Dunarii au fost plantati copaci, tocmai pentru a proteja malul si a consolida digul. Insa, padurea a fost scoasa la licitatie anul trecut de autoritati, iar castigatorul a inceput sa taie arborii.