TIMISOARA. Peste 150 de detinuti politici si fosti deportati in Baragan din zona de vest se simt nedreptatiti de magistratii din Timis, care nu vor sa ia in considerare cererile de despagubire acordate prin Legea 221/2009 privind condamnarile cu caracter politic. Un articol din aceasta lege a fost declarat neconstitutional. Initiatorul legii, Marius Oprea, acuza actuala guvernare ca pune piedici.
Avocati, magistrati, fosti detinuti politici si fosti deportati in Baragan ori rude ale acestora s-au intalnit cu istoricul Marius Oprea, la Timisoara, pentru a vorbi despre Legea 221/2009, care prevede condamnarile cu caracter politic si masurile administrative asimilate acestora, pronuntate in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989. Avocatii i-au spus istoricului ca la instantele din Timisoara procesele sunt blocate sau neacceptate, asta deoarece Curtea Constitutionala a decis ca articolul 5, cel care prevede tocmai acordarea unor despagubiri pentru prejudiciul moral suferit prin condamnare nu este conform Constitutiei. Aparatorii fostilor detinuti se asteapta la procese la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
„Am avut multe piedici, la initierea acestui proces de lege, din partea parlamentarilor PSD. Ei au fost mereu impotriva cand s-a pus problema unor legi reparatorii pentru perioada comunista. In 2009, lucrurile s-au schimbat in mod inexplicabil. Am avut obiectii din partea Ministerului Finantelor. In comisia juridica a Camerei Deputatilor s-a dorit ca legea sa fie amputata din start. S-au facut calcule aberante, cum ca pentru acordarea despagubirilor ar fi nevoie de 15% din PIB. Nu stiu de unde au scos aceste sume. Am calculat ca nu s-ar fi acordat mai multi bani decat pentru 2 kilometri de autostrada. Am avut ostilitate si din partea PDL, care a introdus un procuror in sala de judecata, or aceste procese sunt pe civil. Procurorul este un reprezentant al Finantelor, care isi arata ostilitatea fata de noi la orice propuneam. In urma unei sesizari a Ministerului Finantelor la Curtea Constitutionala s-a abrogat articolul 5. Legea este in aer acum, pentru ca lipseste articolul 5. Din punctul meu de vedere, procesele pot continua pe instantele civile si decizia Curtii Constitutionale nu altereaza esenta legii„, a explicat Marius Oprea.
Avocatii prezenti in sala i-au spus acestuia ca la Tribunalul Timis si la Curtea de Apel Timisoara actiunile in instanta pentru acordarea despagubirilor nu sunt admise, in timp ce laCurtea de Apel Oradea, judecatorii au decis sa mearga mai departe cu procedurile.
„Lipsa unei practici unitare este o problema de lipsa a vointei politice. Atitudinea lor este ceva de genul „am condamnat comunismul, acum ce mai vreti, mergeti acasa„. Trebuie sa se faca presiuni la Ministerul Justitiei, prin Barouri, pentru stabilirea unei practici unitare, altfel vom ajunge la CEDO. Se va intampla ca si la cazurile nationalizate, pentru incalcarea grava a drepturilor omului”, a spus Oprea. Conform acestuia, situatia nu este doar la instantele care au in jurisdictie si cazuri din Arad si Caras-Severin, pe langa cele din Timis, ci si la altele. Din punctul sau de vedere prin opozitia organelor statului „se continua crima politica”.
Alexandra Mihalcea, avocat, a precizat ca in vest sunt cele mai multe cazuri de deportari in Baragan sau in URSS. „Am avut un caz la Tribunalul Timis in care judecatorul l-a intrebat pe cel deportat in ce a constat abuzul deportarii. Omul a inceput sa planga. Este o noua incalcare a drepturilor lor, clientii mi-au spus ca au un deja vu si ca li se aduce aminte de cum erau tratate cazurile in tribunalele staliniste din anii ’50„, a explicat Mihalcea.
Initiatorul legii a fost intrebat daca mai exista sanse ca aplicarea ei sa mearga mai departe in forma actuala, iar Oprea a raspuns negativ si a dat vina pe actuala majoritate parlamentara care nu vrea ca legea sa functioneze. „Eu nu am deschis niciun proces pentru ca am avut rezerve fata de aceasta lege, dar i-am incurajat pe toti sa deschida procese. Acum nu mai stim ce sa le spunem decat ca lumea politica de azi este vinovata”, a spus Teodor Stanca, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Timis. Marius Oprea a admis ca se gandeste deseori ca poate a facut un mare rau ca a demarat aceasta lege, impreuna cu regretatul Constantin Ticu Dumitrescu. „Ma tem ca am facut mai mult rau cu aceasta lege, pentru ca am dat oamenilor sperante. Mai mult decat am facut nu mai pot face„, a mai spus istoricul Marius Oprea.