Autoritatile au demarat actiunea de deratizare pe domeniul public la inceputul acestei luni. Aceasta se desfasoara in toate zonele domeniului public (parcuri , locuri virane, malurile canalului Bega, vecinatatile rambleului de cale ferata etc). Asociatiile de locatari , institutiile publice, societatile comerciale cat si proprietarii de imobile trebuie sa execute deratizarea la randul lor, pentru o mai buna eficienta. Lucrarile trebuie sa fie executate de firme specializate si licentiate in acest domeniu de activitate. Pentru mai multe detalii legate de importanta deratizarii, am stat de vorba cu Leonard Roman, managerul societatii Deraton, specializata in actiuni de deratizare, dezinsectie si dezinfectie, detinatoare a licentei clasa I eliberata de A.N.R.S.C (Autoritatea Nationala de Reglementarea Serviciilor Comunale), pentru aria administrativ teritoriala a municipiului Timisoara.
Un proces corect incepe cu luarea unor masuri stricte de curatenie si se continua cu actiuni de deratizare curative, urmate de cele preventive cu caracter permanent. O data cu trecerea la colectarea gunoaielor menajere de la containerele supradimensionate din care se revarsa continutul la europubele, in perioada urmatoare numarul rozatoarelor a scazut. Acest lucru dovedeste ca restrangerea posibilitatilor de hranire, urmata imediat de deratizare, duce la reducerea numarului rozatoarelor.
Exista o firma care se ocupa de salubrizarea orasului, insa aceste masuri de curatenie trebuie luate de toti cei care se afla pe aria administrativ teritoriala, respectiv administratia locala, impreuna cu societatile comerciale, institutiile publice, asociatiile de bloc si nu in ultimul rand, persoanele fizice. Curatenia, atat in sezonul de primavara, cat si in cel de toamna, duce la reducerea numarului de rozatoare, prin eliminarea alimentelor care le tin in viata. Curatenia trebuie sa fie intretinuta atat pe domeniul public, cat si pe domeniul privat.
Dupa aceasta masura de curatenie are loc actiunea de deratizare. Aceasta se face prin depunerea de momeli toxice pe toate spatiile mentionate mai sus, actiunea urmand sa se finalizeze intr-o perioada cat mai scurta de timp. Se va incepe cu periferiile si se va termina cu zona centrala. In sezonul rece, rozatoarele se indreapta spre adaposturi, catre interioare. Atunci prezenta lor se face simtita mult mai acut de catre populatie. In aceasta perioada, cand rozatoarele se afla pe o raza mai restransa, trebuie actionat cu raticide sub forma de graminee impregnate cu substante anticoagulante si alte momeli pe baza de pasta alimentara, blocuri cerate sau prin prafuirea galeriilor. Dar si in locurile in care circula in exterior, cum ar fi; sub poduri, maluri de apa sau subsolurile blocurilor. Momelile trebuie puse in statii de intoxicare, pentru a proteja animalele de companie sau de paza. Anticoagulantele au o actiune
lenta de distrugere a rozatoarelor si produc o hemoragie interna, in timp, ducand la o moarte neviolenta a acestora.
Toate institutiile, societatile comerciale , asociatiile de locatari si proprietarii de imobile sunt obligati prin lege sa execute actiuni pentru distrugerea acestor rozatoare de pe aria lor administrativa, dar nu numai cand se observa prezenta lor, ci ideal este sa fie preventive. Pentru a actiona eficient trebuie utilizate momeli proaspete, de aceea este bine ca deratizarea sa fie facuta de firme specializate, care cunosc gradul de infestare si posibilitatea de combatere eficienta a acestor rozatoare. Cetatenii trebuie sa verifice unitatile cu care urmeaza sa faca deratizarea si sa aleaga firme care pot duce pana la capat o astfel de operatiune. Produsele de calitate sunt putin mai scumpe, insa au un suport mai apetisant si vor fi consumate de catre rozatoare in proportie de 90%, fata de alte momeli.
Neefectuarea actiunilor de deratizare duce la inmultirea excesiva a rozatoarelor, iar aceasta pune in pericol sanatatea populatiei din aria municipiului. Astfel pot aparea boli digestive sau boli contagioase. Printre cele mai cunoscute boli transmise de sobolani sunt: Pesta, Tifosul, Trichineloza, Tularemia, Rabia, Salmoneloza.