Etnicii germani care, de-a lungul timpului, au emigrat din Peciu Nou s-au intors sa viziteze localitatea unde si-au lasat prietenii si vecinii. Ei au participat la sarbatoarea de Ziua Recoltei si si-au amintit, cu nostalgie, de vremurile in care au locuit in Peciu Nou.
Au lasat in urma gospodarii frumoase, prieteni si vecini si au plecat. O duc bine in Germania, dar ii incearca dorul pentru localitatea unde si-au petrecut copilaria si tineretea. Inarmati cu aparate de fotografiat si camere de filmat, au revenit la o intalnire de suflet.
Primaria Peciu Nou i-a invitat pe cei plecati in Germania la o vizita de suflet. „Am muncit foarte mult pentru reusita acestei actiuni. Ne pregatim de multa vreme, dar este o intalnire de suflet, intre cei care au locuit aici si cei care stau acum. E o sarbatoare cu multe semnificatii si vrem ca toata lumea sa se simta cat mai bine”, a declarat Ioan farcalau, primarul comunei Peciu Nou.
Cu ocazia Zilei Recoltei, etnicii germani s-au intors in comuna care, pe vremuri, avea o populatie predominant germana. Au vazut schimbarile si s-au bucurat ca localitatea lor e la fel de frumoasa, chiar daca intr-un alt fel.
“E frumos … strazile sunt chiar mai frumoase. Casele s-au schimbat mult, dar imi place ce vad. Am locuit pe strada Noua, ceva mai incolo. Nu prea mai cunosc multa lume, dar ma bucur ca am revenit in aceasta vizita” ne-a spus o doamna plecata in anii ’70 din Peciu Nou.
“Nu ma intrebati prea multe, ca nici nu mai stiu sa vorbesc bine romaneste. Am mers pe strada pe care am stat … e frumos, dar e altfel. Imi pare rau ca nu am mai gasit pe nimeni dintre vechii mei vecini, care s-au mutat, care nu mai sunt … “ a adaugat o alta.
“Am venit cu sotia. Ea este nascuta aici, in Peciu. Am mai fost acum sase ani. Am plecat in ’70, asa au hotarat vremurile de atunci, plus ca tatal ei era deja stabilit in Bavaria. Nu mai avem pe nimeni aici, dar e frumos, chiar daca nu mai seamana … casele sunt modificate” ne-a declarat un domn venit la intalnirea germanilor impreuna cu sotia.
La Caminul Cultural din Peciu Nou a fost deschisa o expozitie care aduna cateva dintre marturiile trecutului. Costume specifice svabesti – cele purtate la kirwei, de exemplu palariile decorate cu flori si fragmente cu oglina, unelte, fotografii, machete. Se pastreaza astfel un crampei din viata de alta data din Peciu Nou, cand Lisi, Kati sau Elspet neni stateau la strada, in usa care ducea spre coridorul deschis specific caselor svabesti si ii salutau ceremonios pe trecatori cu: Guten Tag! Cand localitatea avea “pista de biciclete” – o fasie de pamant batatorit care urmarea trotuarul de caramizi. Cand era inacceptabil ca, la strada, printre caramizile aceluiasi trotuar, sa creasca vreun fir de iarba. Cand casele se varuiau in fiecare primavara, iar rimflasih-ul, zupa, schupnudelnul, leberwurst si bludwurstul erau feluri de mancare obisnuite.
Cu ocazia Zilei Recoltei de la Peciu Nou localitatea s-a infratit cu orasul Rechberghausen din Germania, iar primarul acestei localitati a fost declarat cetatean de onoare al comunei timisene.
Tot de Ziua Recoltei producatorii din zona au venit cu preparate specifice, de la mancaruri pregatite la ceaun, la branzeturi si mezeluri si a avut loc un program artistic.
Pareri
L-am vazut si pe tzapul ala gretzos ce a fost director la Direcctia Agricola , parca Belescu il cheama. Marsh acasa ma gunoiule….
nu se salutau cumva- gruss got ?
Poate il mai civilizeaza si pe trogloditul de Primar ( domnul Minciunel )!
Daca au plecat, sa ramana acolo unde sint! Ce mai cauta in Banat? Vor sa faca din Banat un district nemtesc? Sa se lauda cu auvtiile lor? Se ne lase in pace! Sa-si faca chirvai-ul in Germania, la Stuttgart sau Nuernberg so ocolo unde stau. Nu inteleg dece romanasii nostri se mai pun cu ei?