Nepotii lui Victor Brauner vin de peste ocean la Timisoara sa viziteze expozitia celui mai stralucit artist al familiei

TIMISOARA. Mai multi nepoti si nepoate ale pictorului si sculptorului Victor Brauner vor veni din Canada sa viziteze expozitia dedicata inaintasului lor, in Timisoara Capitala Culturala a Europei.

Anuntul a fost facut de Ovidiu Sandor, directorul Art Encounters si artizanul expozitiei ”Victor Brauner – Inventii si magie”, care este deschisa la Timisoara pana in luna mai 2023.

CITESTE SI: Timisoara, in sarbatoare. Va straluci si va intra in istoria capitalelor culturale ale Europei. Programul deschiderii TM2023 

”Cred ca este o expozitie-eveniment, importanta, Victor Brauner – un mare artist nascut in Romania pe care cred ca foarte multa lume nu il cunoaste sau nu stie ca e de fapt roman, un artist care in mod ciudat nu a avut nici macar dupa Revolutie o retrospectiva serioasa in Romania.

Ne bucuram de acest parteneriat cu Centrul Pompidou, cu Muzeul de Arta, cu Institul Francez si, sigur, cu noi, Fundatia ArtEncounters si de acest sprijin al Consiliului Judetean.

Cred ca e o ocazie unica in care am adus multe lucrari care se afla acum in muzee din Franta, multe lucrari din diversele muzee din tara care detin astfel de lucrari si expozitia prezinta toata cariera artistului, atat perioada interbelica si activitatea sa cheie in avangarda Bucurestiului, precum si cariera lui ulterioara in Franta in timpul si dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial”, a declarat Ovidiu Sandor.

Directorul Art Encounters a precizat ca publicul care va vizita expozitia de la Timisoara dedicata lui Victor Brauner va descoperi un artist fascinant.

”Cred ca publicul va descoperi un artist fascinant, cu un univers propriu deosebit, sigur – surrealismul, o zona care cred ca place oricui, de la copil pana la pensionar s.a Surrealismul care, eu personal, cred ca a devenit relevant in contextul crizelor care ne inconjoara. Surrealismul s-a nascut dupa Primul Razboi Mondial si a inflorit in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, problematizand tot ce se intampla atunci in lume si uite ca din pacate din nou suntem intr-un astfel de context”, a spus Sandor.

Ovidiu Sandor a mai anuntat ca nepoti ai lui Victor Brauner vor veni din Canada, la Timisoara, pentru a vizita expozitia.

”Eu cred ca e important pentru proiectul Timisoara Capitala Culturala sa aducem si aceste nume de patrimoniu, alaturi, sigur, de alte proiecte in care artisti tineri, locali, din tara sunt prezenti, dar credem ca aceasta reintoarcere simbolica a lui Victor Brauner acasa este importanta pentru cultura romaneasca, pentru zona artelor vizuale.

Ne bucuram ca foarte multi invitati din strainatate vin, nepoti ai lui Brauner si nepoate vin din Canada, deci credem ca e cumva si un gest de recuperare care poate ar fi trebuit sa se intample mai demult”, a mai spus Ovidiu Sandor.

Curatoarea Camille Morando, de la Centrul Pompidou din Paris, a selectat aproximativ 100 de picturi, desene, sculpturi, ilustratii de carte si documente semnate de Victor Brauner. Toate acestea au fost imprumutate de la Centrul Pompidou din Paris, de la muzeele din Marsilia si Saint – Etienne, precum si din muzee si colectii private din Romania. Toate acestea formeaza expozitia ”Victor Brauner – inventii si magie” de la Muzeul National de Arta Timisoara care poate fi vizitata incepand din data de 17 februarie 2023, pana in data de 28 mai 2023. În perioada 17-19 februarie, accesul este gratuit.

Organizatorii expozitiei sunt Centre Pompidou Beaubourg, Muzeul National de Arta Timisoara, ArtEncounters, Institut français de Roumanie à Timisoara, iar finantator este Consiliul Judetean Timis.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Asta da! Foarte faina initiativa, felicitari. Fascinante lucrari. Doua picturi ale lui Brauner se afla si la Muzeul de Arta din Chicago, alaturi de lucrarile lui Brancusi.

  2. pui si tu un ilustru necunoscut langa Brancusi

    • Rareori mi-a fost dat să citesc atâtea tâmpenii drept comentarii la un articol. Deci, după Sorinel ar trebui ca muzeele de pe mapamond să dea prioritate artiștilor geto-draci. Noroc că nu-l întreabă nimeni… A propos, între Brâncuși și Brauner a existat o relație de amiciție, Victor povestind cum Brâncuși l-a învățat la Paris o anumită tehnică fotografică. Mai mult, relația data încă din București, când Brâncuși venea să viziteze familia Brauner pe str. Suter. În privința notorietății artistice, lucrările lui Victor Brauner atrag astăzi cele mai mari prețuri pe piața de artă românească, așa cum se întâmplă de câteva decenii în Occident. Tot în privința artiștilor de extracție geto-dracă, dacă Sorinel dorește să vadă exponatele unuia dintre ei, tot ce are de făcut este să dea fuguța la Muzeul Național de Artă (da, da, tot ăla cu retrospectiva Brauner) unde sunt expuse lucrările lui Paul Neagu, considerat drept cel mai mare artist plastic român după Brâncuși. Și în legătură cu asta, Paul Neagu a fost unul din cei mulți artiști care și-au găsit consacrarea în afara lumii carpato-dunărene, în ce-l privește pe meleagurile britanice. Lui Halt: numele Brauner este de origine evreiască, și sună german ca majoritatea numelor de familie așkenaze. Pentru Lechi: nu, organizatorii n-au plătit deplasarea celor 2 nepoate din Canada ale lui Victor Brauner la Timișoara. Pentru lămurirea lui Lechi: cele 2 nepoate s-au născut și crescut la București, unde au făcut liceul și facultatea. De ce oare ar scrie altfel decât de la stânga la dreapta, cum ar fi trebuit să scrie și Lechi dacă ar fi urmat vreun curs școlar? Sau ar fi trebuit să scrie de sus în jos, în diagonală etc.?

      • Revin cu corecturi la mesajul precedent:
        Rareori mi-a fost dat să citesc atâtea tâmpenii drept comentarii la un articol. Deci, după Sorinel ar trebui ca toți curatorii muzeelor de pe mapamond să-l consulte în materie de alegere a artiștilor expuși. Noroc că nu-l întreabă nimeni… À propos, între Brâncuși și Brauner a existat o relație de amiciție, Victor povestind cum Brâncuși l-a învățat la Paris o anumită tehnică fotografică. Mai mult, relația data încă din București, când Brâncuși venea să viziteze familia Brauner pe str. Suter. În privința notorietății artistice, lucrările lui Victor Brauner atrag astăzi cele mai mari prețuri pe piața de artă românească, așa cum se întâmplă de câteva decenii în Occident. Deși hulit de propaganda oficială în anii național-comunismului, asta nu i-a împiedicat pe cei 2 fii ai dictatorului să devină posesori de un tablou (nu spun «achiziționat», că nu știu de unde…). Idem pentru generalui Victor Stănculescu… Pentru Halt: în privința promovării artiștilor de extracție geto-dracă, e mai mult decât îndoielnic că Centrul Pompidou și Institutul Francez ar fi finanțat retrospectiva unui artist fără legături cu Franța; asta explică și următoarea expoziție din septembrie (Brâncuși), tot sub auspiciile Institutului Francez și al Centrului Pompidou. Dacă Sorinel și Halt doresc să vadă exponatele unui artist de extracție pură geto-dracă, tot ce au de făcut este să dea fuguța la Muzeul Național de Artă (da, da, tot ăla cu retrospectiva Brauner) unde sunt expuse lucrările lui Paul Neagu, considerat drept cel mai mare artist plastic român după Brâncuși. Și în legătură cu asta, Paul Neagu a fost unul din mulții artiști români care și-au găsit consacrarea în afara lumii carpato-dunărene, în ce-l privește pe meleagurile britanice. Ca să vezi… Lui Halt: numele Brauner este de origine evreiască, și sună german ca majoritatea numelor de familie așkenaze. Pentru Lechi: nu, organizatorii n-au plătit deplasarea celor 2 nepoate din Canada ale lui Victor Brauner la Timișoara. Pentru lămurirea lui Lechi: cele 2 nepoate prezente la vernisaj s-au născut și crescut la București, unde au făcut liceul și facultatea. De ce oare ar scrie altfel decât de la stânga la dreapta, cum ar fi trebuit să scrie și Lechi dacă ar fi urmat vreun curs școlar? Sau ar fi trebuit să scrie de sus în jos, în diagonală etc.? À propos de valoare artistică: aceasta nu e dată nici de numele de familie al artistului, și nici de originea sa etnică, că le place sau nu celor mai sus enumerați

  3. Si totusi, de ce exista o astfel de promovare diferentiata in care toti artistii cu nume german prevaleaza aberant in fata celor cu nume romanesc ?

    • nume german? :)))

  4. Salut!
    Sper ca organizatorii le platesc deplasarea, ca , de, nepotii din America, scriu de
    la stanga la dreapta !!

    • Nu sunt analfabeti, deci – asa precum esti tu?