Nepotul unui fost ministru ceausist din Timis se lupta cu primarul din Costeiu. Prefectura Timis a demarat un control

TIMISOARA. Prefectura Timis a demarat un control la Primaria Costeiu, dupa ce, in ultima vreme, s-au inmultit reclamatiile satenilor la adresa primarului localitatii, Petru Carebia.

Acte care atesta deciziile controversate ale primarului Carebia au fost depuse la mai multe institutii cu rol de control din capitala Banatului.

Inspectorii din cadrul Corpului de Control al Prefectului urmeaza sa stabileasca daca la Costeiu s-au comis ilegalitati si abuzuri care au prejudiciat cetatenii.

Printre acestea se afla si Organizatia pentru Apararea Drepturilor Omului din Romania, care a si demarat o ancheta paralela cu cea dispusa de prefectul Mircea Bacala.

„La sediul nostru au fost depuse mai multe acte din care reiese modul discretionar in care primarul din Costei conduce destinele comunei. Este vorba despre instrainari de imobile, schimbarea destinatiei unor terenuri, diverse investitii care nu se regasesc pe teren. Au venit cetateni din comuna si ne-au solicitat ajutorul, de aceea am demarat anumite verificari pe teren. In cazul in care vom descoperi probe ale abuzurilor, le vom pune la dispozitia organelor in drept”, ne-a precizat comisarul sef al OADOR, Theodor Ratiu.

„Am fost batut in propria casa si amenintat cu evacuarea din sat!”

Unul dintre localnicii revoltati de actele primarului Petru Carebia este si Mihai Proca, din satul Paru, nr. 24, care-l acuza pe edilul comunei ca sta in spatele vanzarii ilegale a jumatate din casa in care locuieste mama sa, Elisaveta Buti, ca a concesionat ulita din sat unui om de afaceri care intentioneaza sa-si largeasca magazinul si ca a instrainat gradina care apartine Bisericii Ortodoxe din Salha.

Mai mult, reclamantul sustine ca toate cercetarile Politiei si Parchetului care au vizat abuzurile primarului s-au finalizat cu rezolutii de „basma curata” si mese festive in care oamenii legii au sarbatorit impreuna cu primarul.

„In octombrie 1997, mama mea a cumparat de la o persoana din Lugoj casa in care locuim acum, din intravilanul satului Paru, pe care a platit 12 milioane de lei. Actul de vanzare-cumparare, nr. 1179/1997, a fost incheiat la notarul public Vasile Mircu, dupa ce mama mea a achitat suma integral. Dupa patru ani, in februarie 2001, apare un contract de vanzare-cumparare autentificat de notarul Violanda Teleman, din Lugoj, in care se spune ca mama ar fi vandut lui Radu Nicolae, din satul Paru, jumatate de casa. Actul nu poarta semnatura mamei si, in prezent, este folosit pentru a se face presiuni asupra noastra sa evacuam jumatate de casa pentru ca proprietarul magazinului din sat, Mircioiu, care a cumparat de la Radu Nicolae, sa se poata extinde. Acest Mircioiu este un foarte bun prieten al primarului, mai cu seama ca are o ruda referenta in Primarie”, ne-a declarat Mihai Proca, care spune ca, in luna iulie, a fost batut in casa de doi indivizi, care l-au amenintat ca daca nu evacueaza jumatatea de casa il vor scoate cu forta din sat.

„Am certificat medico-legal, am avut 12 zile de ingrijiri medicale, dar nu s-a intamplat nimic, chiar daca am facut o plangere la Politie”, spune Proca. Invocand Mihai Procafaptul ca unchiul sau, Eugen Proca, a fost ministrul Sanatatii pe vremea lui Ceausescu, reclamantul pretinde ca autoritatile ar trebui sa intervina mai energic, pentru a nu lasa familiile fostilor demnitari comunisti la discretia celor ce vor sa razbune neajunsurile din acei ani.

„Sunt reclamat de anumiti oameni rai, care nu ma suporta!”
Aceste reclamatii impotriva primarului Petru Carebia vin la doar cateva luni dupa ce Asociatiei Producatorilor Agricoli si Crescatorilor de Animale (APACA) din satele Hezeris si Valea Lunga au sesizat instantele de judecata in legatura cu transformarea fostului CAP din Hezeris intr-o cladire aflata la discretia primarului.

„In anul 2008, la imobil s-au facut lucrari de reparatii care s-au finalizat in doua luni si nu in doi ani cum spun edilii, iar suma totala a investitiei este de 94.000 lei si nu de 50.000 lei, receptia si plata fiind facute in data de 29.05.2008. Investitia nu s-a facut pentru si in folosul comunitatii, ci pentru alte interese, fapt ce a determinat APACA Timis sa solicite DNA-ului o verificare a legalitatii modului in care s-au facut aceste investitii. Cu privire la realizarea unui dispensar medical, a unui centru de consultanta agricola, a unui birou pentru politistul care are in subordine localitatea, a unui centru de colectare a taxelor si a grupurilor sanitare, noi, comunitatea locala va spunem ca in acest spatiu, nici inainte si nici dupa asa-zisa investitie, nu a functionat nimic din ce s-a mentionat mai sus”, se mentioneaza intr-un memoriu depus la DNA de catre membrii APACA.

Fata de toate aceste acuzatii, primarul Petru Carebia spune ca sunt doar rautati ale unor oameni care nu-l suporta. “Sunt oameni care nu au grija lor, ci a altuia. Eu am acte si hartii la primarie, prin care pot sa dovedesc ca totul este in legalitate. Cat priveste ferma din Hezeris, anul trecut, in august, o anumita persoana ne-a cerut doua camere pentru sediul acelei asociatii agricole. Am discutat in consiliu, pentru ca eu nu sunt in masura sa iau hotarari singur. Consilierii si-au manifestat dorinta ca acea cladire sa ramana oamenilor din sat. De-atunci a aparut acest scandal”, explica primarul Petru Carebia de unde i se trag reclamatiile si disputele cu o parte a comunitatii locale.

De fapt, toate aceste explicatii vor trebui prezentate cu acte inspectorilor Prefecturii Timis. “Am fost sesizati cu privire la problemele de la Costeiu, care au ajuns si in atentia Corpului de Control. Chiar in urma cu cateva zile am dispus efectuarea unui control la Primaria Costeiu, pentru a verifica daca acele acuzatii se confirma”, ne-a declarat prefectul Mircea Bacala, cu precizarea ca suspendarea primarului din functie poate fi luata in discutie doar dupa ce o instanta de judecata a pronuntat o condamnare privativa de libertate, care ramane definitiva si irevocabila…

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.