TIMISOARA. Aglomeratia de pe bulevardele mari ale Timisoarei a fost o problema mare in 2016, iar lucrurile nu se vor schimba prea mult nici in 2017. Artere foarte circulate ale orasului vor intra in santier sau se vor continua lucrarile deja incepute la acestea.
Primul santier care va trebui finalizat in 2017 este cel de pe Calea Martirilor, unde lucrarile au fost oprite in luna decembrie din cauza vremii nefavorabile. Deocamdata este inchisa doar portiunea dintre intrarea dinspre Giroc si strada Musicescu. Calea Martirilor urmeaza sa fie largita la 4 benzi si sa fie amenajate si trotuare. Valoarea lucrarii este de aproape 8 milioane de lei, iar durata de executie stabilita prin licitatie e de 2 ani.
Deocamdata, lucrarile nu au fost incheiate nici la acel prim tronson, iar primarul Nicolae Robu s-a declarat nemultumit de cum a fost gestionat santierul si a spus ca ia in calcul si amendarea firmei.
„Trebuie sa spun cuvinte de dojana la adresa celor care lucreaza aici, sunt nemultumit de modul in care au gestionat santierul. Nu au aratat respect fata de cetateni, nu s-au facut punti de acces la case, nu s-au pietruit provizoriu, nu s-au pus punti de scanduri pe trotuare. Nu e o placere pentru nimeni sa umble pe un santier. Lucrarea e grea, trebuie sa recunoastem, insa organizarea de santier a lasat de dorit si viteza cu care s-a lucrat acolo pe mine nu ma multumeste„, spunea recent primarul Timisoarei.
Un alt santier mare care ar putea incepe in Timisoara in 2017 este cel de pe bulevardul Liviu Rebreanu-Iosif Bulbuca.
In 2016 au fost facute doar interventii minore la cele doua, cum ar fi eliminarea ‘valurilor’ de asfalt existente pe unele portiuni sau inlocuirea asfaltului unde s-au facut reparatii la retelele de utilitati. O mica interventie de reasfaltare a fost facuta si in statia de firobuz de langa Spitalul Judetean.
Societatea Drumuri Municipale a venit cu propuneri pentru Primarie in vederea reabilitarii celor doua segmente de bulevard. SDM-ul a prezentat, conform proiectului supus votului Consiliului Local, cate doua devize oferta pentru remedierea neconformitatilor, si pentru inlocuirea intregului covor asfaltic.
In primele doua devize sunt propuse sume de aproximativ 512 mii de lei, respectiv 385 de mii de lei, pentru reparatii, in timp ce pentru inlocuirea covorului asfaltic sumele propuse sunt de 3,29, respectiv 1,14 milioane de lei.
In baza ultimelor masuratori de trafic efectuate, media zilnica anuala de vehicule este de 22.100 pe Liviu Rebreanu, respectiv 25.200 pe portiunea ce se numea Iosif Bulbuca.
Ultima data cand cele segmente de artera au fost refacute era in 2008, cand receptia lucrarii s-a facut partial, pentru ca lucrarile efectuate nu i-au multumit pe responsabilii din Primarie.
Tot in 2017 va fi remodelat si bulevardul Simion Barnutiu, de la Piata Badea Cartan pana la iesirea din Timisoara. Va fi de fapt o continuare a modernizarii bulevardului Take Ionescu, care a fost realizata deja.
In 2017 continua alte doua santiere importante din oras, care au inceput in 2016.
La pasajul Jiul se lucreaza la bolta de beton de sub podul de cale ferata. Se vor amenaja 5 benzi de circulatie si pistel de biciclete. Odata cu continuarea lucrarilor la pasaj, va fi aplicat si stratul final de asfalt pe strada Jiul, largita si ea la patru benzi, si care va fi data compelet in folosinta tot in 2016.
La pasajul Popa Sapca inca nu s-a intrat in lucrari la pasajul in sine, insa a fost largita strada Popa Sapca, dar nici aici lucrarile inca nu sunt finalizate in totalitate. Lucrari au fost facute si pe bulevardul Antenei, care duce catre zona Lipovei.
Pareri
Fiecare om care a lucrat măcar ca și salahor afară știe foarte bine că un șantier de genul
Martirilor se oprește iarna numai la turnarea asfaltului Această firmă fantomă care a asfaltat și Stavrescu și acoperit toți hidranții si robinetii de apa care fac legătura din coloana principală cu asfalt ori îl fraiereste pe primar ori domnul primar ne crede pe toți tâmpiții.
Această lucrare trebuia să fie gata în maximum opt luni.