Nestiutele si fascinantele acoperisuri de sticla ale cladirilor istorice din Timisoara. Foto

TIMISOARA. Sunt martori tacuti ai vremurilor, de-a lungul timpului au suferit, rand pe rand, modificari, imbunatatiri, iar acum ne bucura privirile si ne fac sa ne mandrim ca Timisoara a fost numita ”Mica Viena”. Vorbim despre cladirile istorice care impodobesc centrul orasului, multe dintre ele ridicate incepand din secolul al XVIII-lea.

Timisoara este cel mai bogat oras al Romaniei din punct de vedere al zestrei de imobile monument istoric, iar de departe, Piata Unirii poate fi socotita ‘perla coroanei’, fiind cea mai spectaculoasa piata baroca din aceasta parte de tara. Avand in vedere ca aici fatadele cladirilor au fost renovate aproape toate, piata atrage turisti an de an, dar si timisoreni incantati de atmosfera si de aerul aristocratic al locului.

In cadrul celor mai recente renovari, arhitectii si constructorii au gasit solutii de a imbina in mod fericit vechiul cu noul, astfel incat sa protejeze si sa puna in valoare cateva dintre cele mai frumoase curti interioare ale cladirilor din centrul istoric al orasului. In unele cazuri, transformarile sunt de-a dreptul uimitoare.

Daca, in trecut, nu toate aceste curti erau foarte practice, fiind majoritatea descoperite, prada ploilor sau ninsorilor, acum unele au capatat un alt aer si noi functiuni, odata ce le-au fost construite acoperisuri din sticla.

Nu doar ca sunt protejate, dar in unele dintre ele ar putea fi organizate mici evenimente si pot atrage vizitatori curiosi, iubitori de frumos, mai ales ca Timisoara este anul acesta Capitala Europeana a Culturii, iar turistii vin in numar insemnat la noi in oras, sau cel putin asa ar trebui sa se intample.

Constructiile din sticla, vechi si noi deopotriva, sunt de o frumusete aparte si au schimbat atat aspectul, cat si valoarea cladirilor, punandu-le in lumina si la propriu, si la figurat.

O astfel de cladire, care a primit un acoperis de sticla, este Palatul SCHWEINITZER.

Cladirea a fost construita in anul 1752 si avea un singur etaj.

Proprietar, la acea vreme, era Imler Lazarus, iar mai apoi, in 1806, Schweinitzer Joseph a cumparat proprietatea pentru suma de 24.000 de florini.

In anul 1890 s-a mai construit un etaj, iar sapte ani mai tarziu, in 1897, a avut loc o restaurare in cadrul careia s-a amplasat, pe gangul de la intrare, un acoperis din sticla.
Structura este construita in stil eclectic, iar deschiderile de la parter sunt cu arcuri in plin centru.

Cladirea este placata cu caramida aparenta pe exterior. La etajele I si II ferestrele sunt incadrate de decoratiuni neobaroce. De altfel, este una dintre cele mai expresive constructii in stil neobaroc din Timisoara. Curtea este acoperita cu luminator istoric.

Proprietatea a fost renovata in 2016, cand a fost inlocuita vechea sticla a acoperisului, iar in prezent cladirea este un complex de locuinte si birouri.
Intretinerea sticlei este destul de dificila, la curatarea ei apelandu-se la alpinistii utilitari.

Edificiul bine pastrat, cu acoperis din sticla, ofera experienta unei calatorii in timp. Accesul in curtea cladirii este permis, atata timp cat nu deranjati locatarii.

Adresa: Strada Eugeniu de Savoya 6, Timisoara.

Banca Svabeasca

Fosta Banca Svabeasca, ce strajuieste Piata Unirii, cu o prima datare din anul 1812, a fost reconstruita de arhitectul Laszlo Szekely in 1904, in stilul eclectic specific anilor 1900 in Timisoara.

Situata in partea de vest a Pietei Unirii, intre Domul Romano-Catolic si Palatul Baroc (Muzeul de Arta), cladirea a gazduit la inceputul secolului XX institutii publice importante cum ar fi Banca Economica a Ungariei de Sud sau Banca Agricola Slavona, iar dupa anii 1920 a fost cunoscuta ca Banca Svabeasca.


Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial a fost transformata intr-un complex de locuinte. Aceasta perioada avea sa provoace daune semnificative cladirii din cauza interventiilor agresive si iresponsabile care au pus in pericol stabilitatea structurala a imobilului.

In prezent cladirea ofera spatii de inchiriat pentru birouri, fiind complet renovata in anul 2018 cand a fost amplasat acoperisul de sticla.
La parter sunt doua restaurante, iar interiorul cladirii este unul modern.
Accesul in cladire este permis curiosilor.

Adresa: Piata Unirii 13, Timisoara

Casa La Elefant

La Elefant s-a ridicat in anul 1785. Cladirea a apartinut maestrului sticlar Mathias Simon, iar stilul arhitectural este unul eclectic cu elemente baroce.

Documentele existente atesta ca proprietarul cladirii in anul 1828 era Elisabetha Dadany (Gadanyi). Mai apoi cladirea a devenit renumitul han „La Elefant”.

In perioada comunista a gazduit Societatea de constructii din Timisoara.
Casa Elefant a suferit diverse transformari de-a lungul anilor. În perioada 1980-1981 a fost refacuta de arhitectul Serban Sturza si intre anii 2001-2002 a fost renovata de arhitectul Justo von Hein.

In prezent cladirea gazduieste sediul central al firmei de constructii Constructim din Timisoara.


Adresa: Piata Unirii 3, Timisoara.

Autor: Anamaria Pancec

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Anamaria, ai publicat un articol superb. M-a fascinat de la început până la sfârșit. Descriere, poze , superb.
    Asemenea postări îmi doresc,ține-o tot așa. Felicitări!😀🥰

  2. Anna Maria multumesc esti minunata! Istoria Timisoarei noastre minunate trebuie facuta cunoscuta. Contributia minoritatilor traitoare aici este esentiala pentru frumusetea locului

  3. Multumesc pentru articol! Mi-ar place sa citesc mai multe articole pozitive despre Timisoara, atat cea veche cat si cea de azi. Luat la pas, orasul e ok, binisor peste medie, nici in Vest nu e totul roz. Prin ziare insa e un oras sarac si murdar cu oameni groaznici. Chiar asa?

  4. In sfarsit un articol care se poate citi si nu este anti-Fritz cum se practica pe aici .

  5. Complet de acord, foarte frumos articolul! Felicitari, Anamaria!

  6. Sunt din 98 in Timisoara si nu stiam despre ele, multumesc pentru articol.