New York Timis: Revolutia araba ar putea duce la dezintegrarea a cinci tari si aparitia altor noua

Orientul Mijlociu fierbe sub presiunea fortelor si tensiunilor declansate de Primavara Araba. Potrivit jurnalistilor de la New York Times, cinci tari sunt pe cale sa se faramiteze si sa formeze alte noua tari.

Cotidianul american a realizat o harta in care arata un scenariu ipotetic care radiografiaza situatia la zi a tarilor arabe. Libia, Siria, Irakul, Arabia Saudita si Yemenul sunt tarile cu mari probleme de integritate teritoriala. Potrivit ziarului italian LaStampa, prin dezintegrarea acestor tari si reconfigurari teritoriale ulterioare, ar putea aparea noua tari.


1. LIBIA. Dupa demolarea regimului Gaddaffi si uciderea acestuia, Libia este supusa unor extraordinare tensiuni interne intre triburile rivale. De altfel, Libia de azi este formata din doua zone istoric distincte: Tripolitania, o zona mai apropiata de Maghreb si lumea islamica occidentala si Cirenaica, o zona fidela islamismului oriental, aflat in conflict cu primul. O a treia zona este cea a Fezzanului, in sud, cu populatii diferite de primele doua.

2. SIRIA. Este tara cea mai apropiata de momentul divizarii. Pe de-o parte Alawistanul, regatul minoritar al presedintelui Assad care a controlat timp de decenii intreaga tara, ocupa zona de coasta, cu unele orase importante precum Homs, Hama si capitala Damasc. Jurnalistii de la New York Times vad o a doua tara a sunitilot desprinzandu-se de estul Siriei si unindu-se cu zona locuita de suniti din Irak. O a treia regiune aflata in conflict cu restul Siriei este cea de nord, unde locuiesc kurzii, popor fara tara care militeaza de ani buni pentru infiintarea Kurdistanului. Aceasta regiune s-ar putea uni cu nordul Irakului, locuit tot de kurzi.

3. IRAK. Doar interesele marilor puteri au reusit sa mentina integritatea Irakului in epoca post-Saddam, asa ca primavara araba si razboiul civil din Siria ar putea sa fie semnalul decisiv pentru ruperea tarii in bucati. Suniti si siiti sunt intr-un permanent conflict, alimentat de razbunari, atacuri teroriste si lupta pentru suprematia politica. Sunitii ar putea sa decida sa se rupa, mpreuna cu capitala si chiar sa se uneasca cu fratii lor din Siria, in timp ce zona de sud ar reveni siitilor. In nord, kurzi asteapta ocazia potrivita pentru a-si declara independenta.

4. ARABIA SAUDITA. Este tara cea mai putin atinsa de primvara araba, dar in care mocnesc tensiuni interne dintre cele mai explozive. Tirania de facto sub care se afla sauditii a tinut tara unita, insa eterna rivalitate dintre majoritatea sunita si minoritatea siita sta sa explodeze. Potrivit New York Times, scenariul cel mai complicat ar fi ca Arabia Saudita sa se imparta in nu mai putin de cinci teritorii independente.

5. YEMEN. Tara aflata in sudul peninsulei arabe sufera o criza identitara nationala si culturala. Separatistii din nord si din sud fac presiuni pentru un referendum cu privire la independenta zonelor lor. Intr-o ipotetica scindare a sunitillor din sud ar putea intra intr-o federatie cu cei din Arabia Saudita, care cauta de mult timp sa aiba acces la Marea Arabiei.

Mai multe detalii AICI.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Probabil in urmatori 15-20 de ani o parte din aceste presupuneri se vor realiza, la fel si acele presupuneri legat de granitele din Europa.

    Intr-un fel ar insemna o rezolvare a problemelor prin rearanjarea granitelor. Ar inceta acele conflicte care mocnesc in diferite zona, s-ar restabili legaturi care granitele actuale le separa, s-ar evita conflicte sangeroase care sunt aproape sigure in conditile actuale.