TIMISOARA. Ping pong cu documentatia pentru centura de sud a Timisoarei. Un ales judetean ar fi vrut ca CJT sa preia actele si studiile de la Ministerul Transporturilor si sa faca administratia judeteana toate demersurile necesare pentru accesarea de fonduri, prin Programul Operational Strategic, si „includerea in bugetul Directiei de Administrare a Drumurilor si Podurilor judetene Timis a sumelor necesare pentru preluarea si actualizarea documentatiei tehnico-economice de la minister”.
Dupa discutii de cateva minute, alesii au decis ca CJ Timis sa nu preia documentatia. Motivatia presedintelui Titu Bojin? Terenul pe care ar urma sa fie amenajata soseaua nu intra in patrimoniul judetului.
„Proiectul a fost initiat de domnul Martinescu, dar nu are avizele de la nimeni. Mi-as dori sa putem face noi, dar in aceste conditii vreau sa va rog sa va uitati. Am primit informarea scrisa ca exista studiu de fezabilitate platit si demarat proiectul pentru realizarea centurii. Centura Sud Timisoara nu intra in patrimoniul Consiliului Judetean, tot ce inseamna autostrazi, centuri si drumuri nationale sunt ale CNADNR. Nu se pune problema ca sa nu fim de acord, daca exista oportunitatea realizarii unei asocieri intre Primaria Timisoara, intre CJ, Primaria Ghiroda, Primaria Mosnita, Primaria Giroc, inclusiv Sanmihaiu Roman pana la Calea Sagului, vrem sa ne asociem. Dar, atata timp cat este un studiu platit de CNADNR, cred ca nu are rost sa discutam acum. Nu avem nici posibilitatea sa o finantam, dar eu sunt de acord sa gasim o formula in momentul in care vedem ce inseamna acest proiect. Am discutat si cu domnul Robu si este de acord sa participam si la proiectul de coborare de pe autostrada de la Sanandrei. Eu sunt de acord sa sprijinim la realizarea tuturor investitiilor”, a explicat Titu Bojin.
Consilierul PNL Marian Constantin Vasile a atras atentia ca exista totusi avizelor comisiilor din CJT, mai putin cele de la Comisia Economica si Comisia de Specialitate. Mai mult, l-a rugat pe Bojin sa nu foloseasca numele primarului Nicolae Robu.
„Avem aviz favorabil pentru proiectul domnului Martinescu de la 6 comisii, ale noastre, dar Comisia Economica respinge proiectul, iar Comisia de Specialitate a CJT da aviz negativ”, a completat Bojin.
Cel care a propus ca CJT sa preia documentatia, Marius Martinescu – PNL, a tinut sa propuna si un amendament.
„Daca Guvernul, in ianuarie 2015, nu va oferi Consiliului Judetean Timis garantia obiectivului de investitii, varianta ocolitoare Sud a municipiului Timisoara va fi finantata cu prioritate prin POS Transport 2014-2020. Asta inseamna, in traducere, Programul Operational Strategic al Ministerului Transporturilor”, a spus Martinescu.
Practic, acesta a cerut contractarea de catre Directia de Administrare a Drumurilor si Podurilor judetene Timis a serviciilor de actualizare a documentatiei tehnico-economice, a studiului de fezabilitate pentru proiectul de infrastructura Centura Timisoara Sud, planificat pentru finantare in perioada 2014-2020.
Pana la urma, alesii judeteni nu au fost de acord cu proiectul final, asa ca a picat la vot, documentatia pentru centura ramanand tot in grija Ministerului Transporturilor.
Stiti pe unde ajungeau cel mai repede boii in Timisoara, pe vremuri? Pe acel drum pe care noi ne vom indrepta spre viitorul inel complet rotund de centura a orasului. Momentan, nu mergem pe niciun drum, pentru ca autoritatile locale cam bat pasul pe loc.
Odata ce vom avea inelul, vom urca pe soseaua ce inconjoara Timisoara pe drumul pe care boii ajungeau cel mai repede in oras, cunoscut mai mult ca si Drumul Boilor, in zona localitatii Mosnita.
Pareri
Romanul aferent istoriei „Centurii de sud a Timisoarei” ar trebui intitulat „Drumul Boilor”