TIMISOARA. Gradina Zoologica din Timisoara si-a castigat un renume deloc d einvidiat, dupa ce doua zebre primite cadou si-au pierdut viata la o distanta de cativa ani, iar evenimentele au fost indelung comentate si greu de inteles pentru iubitorii de animale. Despre ce se intampla acum in parcul de la marginea Timisoarei, care a implinit 30 de ani de existenta, ne vorbeste administratul Claudiu Chira, intr-un interviu VIDEO acordat opiniatimisoarei.ro.
Rezultatele autopsiei dupa moartea ultimei zebre au indicat ca aceasta a pierit din cauza unei probleme de sanatate. Cum de nu si-a dat nimeni seama ca animalul era bolnav?
„Ultima zebra a decedat dintr-o boala care apare in special la cabaline, asupra careia noi nu am putut interveni, si anume colica abdominale, sau i se spune in popor, i s-au incurcat matele. Simptomele nu au putut fi observate, deoarece, zebra, ca toate animalele salbatice, isi ascunde foarte bine durerea, pentru ca sa nu le arate pradatorilor ca e mai slaba„, explica pentru opiniatimisoarei.ro administratorul Gradinii Zoologice Timisoara.
Vizitatorii de la Zoo care nu inteleg ca e interzis sa ofere mancare animalelor, o mare pacoste.
„Din pacate, vizitatorii nu prea respecta regulamentul de vizitare a Gradinii Zoologice. Noi mereu ii anuntam sa nu dea de mancare animalelor – biscuiti, pufuleti, chipsuri – dar nu ne asculta. Suntem uneori chiar sfidati… Sunt unii care incearca cu orice pret sa hraneasca animalele pentru a le aduce mai aproape sa le vada mai bine copilul sau iubita„, povesteste Claudiu Chira.
Asa cum a declarat, primarul Timisoarei Nicolae Robu nu mai este prea incantat de zebrele de la Zoo si chiar a evitat sa le viziteze, imediat dupa sosire.
„In prezenta mea, primarul Nicolae Robu nu a venit sa vada zebrele inainte de incidentul in care a murit aceasta a doua zebra. Sigur ca, dupa tot circul mediatic legat de prima zebra care a murit, imi inchipui ca nu-i sunt foarte simpatice aceste animale„, spune administratorul parcului.
Costurile pentru intretinerea Gradinii Zoologice sunt foarte mari, iar banii alocati prea putini. Nici iubitorilor de animale nu le pasa prea tare de ce se intampla acolo. Putinele animale ‘adoptate’ in cadrul unui program de sensibilizare au fost ‘abandonate’.
„Am avut niste evenimente in cadrul carora am botezat niste animalute, mai ales puii care au fost nascuti aici la noi. Ganditi-va ca nici macar nasii de botez ai puiutilor nu mai vin acum sa-si vada finutii… Si au fost copii care au fost atasati emotional de animalute… Le-au tinut in brate, au primit cate un certificat de nas de botez, si nici ei nu au mai venit sa le vada… E vina societatii in care traim, nu neaparat vina unei persoane. Nu avem intiparite in compartamentul nostru de romani unele obiceiuri care in alte parti prind mult mai bine ca la noi„, explica Claudiu Chira.
Cat despre comparatiile facute cu gradinile de profil din vecini, acestea nu-si au rostul.
„Bugetele tuturor gradinilor zoologice din Ungaria sunt cu mult mai mari decat al nostru. Noi cheltuim cam 1 milion de lei pe an, iar bugetul Gradinii Zoologice de la Szeged este de vreo 20 de ori mai mare…. Au fost momente cand am cerut mai muti bani de la primarie, dar, deocamdata, se pare ca gradina Zoologica nu a fost o considerata o prioritate„, apreciaza administratorul parcului.
Despre toate acestea, dar si despre alte subiecte interesante, aflati din interviul VIDEO de mai jos pe care administratorul Gradinii Zoologice Timisoara, Claudiu Chira, l-a acordat jurnalistului opiniatimisoarei.ro Ciprian Voin!
Pareri
La Zoo Oradea, de exemplu, exista mancare pentru anumite animale care poate fi cumparata.
La Zoo Timisoara, biletul fiind relativ ieftin, ar putea fi inclusa in pretul biletului (dupa majorare, desigur).
Decit sa chinuiti niste suflete nevinovate ,mai bine inchideti gradina zoologica….Nicolae Robu uraste animalele ,deci nu asteptati ajutor…O sa aduca in locul animalelor ,dupa ce inchideti , niste monstruozitati de statui metalice ,ca cele cu care a impanzit centrul.Macar statuile nu cer mancare si adapost…..