TIMISOARA. Unul dintre cei mai importanti specialisti in imobiliare, grecul Ilias Papageorgiadis, anunta ca daca vrem sa construim blocuri cu apartamente ar fi bine sa ne tinem banii la ciorap pana peste vreo 2 ani, cand piata imobiliara va incepe sa se dezmorteasca.
Predictiile in aceasta zona nu sunt prea roz pentru perioada urmatoare, asta si pentru ca in urma cu trei ani toata lumea s-a crezut expert in constructia si vanzarea de blocuri.
„Prima generatie a imobiliarelor incepe de abia in 2012 si se va simti prin 2013, 2014. Atunci se vor construi apartamente si blocuri adaptate la realitate. Cele facute in 2007-2008 sunt apartamente din vise. Ce s-a construit pana acum au fost apartamente de 150 de metri patrati pe care oamenii nu au putut niciodata sa le cumpere si asa se si explica de ce in toata tara, inclusiv la Timisoara au aparut cartiere in care nimeni nu locuieste. Ce se va construi de acum inainte vor fi apartamente de maxim 60 de metri patrati accesibile tuturor cetatenilor.
Pana acum toata lumea s-a priceput la toate, la orice. Trebuie sa intelegem ca imobiliarele sunt ceva foarte complicat, unde e nevoie de studii de piata. Nu poti construi blocuri intr-o zona in care oamenii vor vile”, a declarat grecul care conduce una dintre companiile de top din Romania in privinta consultarii imobiliare.
Prezent la Timisoara la lansarea cartilor „Prin labirintul imobiliarelor şi alte intamplari adevarate” si „100 mici secrete pentru investitii imobiliare de succesc”, reputatul analist imobiliar i-a sfatuit pe timisoreni sa fie extrem de atenti cand cumpara un apartamnet, si le-a recomandat ca de acum inainte sa investeasca in imobile noi si nu in cele vechi.
Blocurile ridicate in comunism nu sunt facute sa reziste 300 de ani
„Am ramas extrem de surprins cand am auzit ca au existat zeci de tepe de genul ca au dat banii inainte si nu au mai vazut niciodata blocul. Eu le recomand oamenilor ca atunci cand fac o investitie sa mearga sa consulte un avocat care sa vada cat de bune sunt actele proprietatii respective. Apoi sa mearga la un arhitect care sa vada daca exista greseli in imobilul respectiv, sa apeleze si la un consultant imobiliar sa afle daca e bine sau nu sa investeasca bani intr-o zona sau alta si de abia atunci sa faca investitia. Sunt investitii minime, dar daca nu vrei sa faci aceste investitii e ca un joc la loto. Stiu ca in Romania se cumpara apartamente vechi in loc de cele noi, dar trebuie sa fiti constienti ca apartamentele vechi sunt bune azi, dar maine isi pierd din valoare. Blocurile construite in comunism nu sunt facute sa reziste 300 de ani”, a mai explicat Papageorgiadis.
Strainii vin la Timisoara doar daca gasesc ceva iesit din comun
Ilias Papageorgiadis a mai declarat ca daca piata din Timisoara spera sa revina la nivelul anilor 2007-2008 cand a acunoscut cea mai mare crestere economica, trebuie sa mai astepte ani buni. Asta pentru ca, spune el strainii nu vor mai veni pe Bega, decat daca vor gasi aici ceva iesit din comun. „Romania traieste din imobiliare. Cand imobiliarele au mers bine, a mers bine si economia Romaniei. Cand au fost la pamant, a cazut la pamant si economia. Trebuie sa stiti ca strainii din cauza crziuei au plecat din Romania si nu se vor mai intaorce decat daca gasesc ceva extraordinar in tara. Si daca o vor face vor cauta in Bucuresti si de abia apoi in Timisoara”, a mai precizat acesta.