Niciun primar din Timis nu vrea sa renunte la spitalele preluate anul trecut. La Timisoara se discuta de un centru sanitar

Cele patru spitale preluate de Primaria Timisoara anul trecut, in vara, ar putea fi reorganizate intr-un singur centru sanitar, cu o conducere unica. Aceasta este doar una din variantele propuse in cadrul unei intalniri intre conducerea Primariei Timisoara si cea a Prefecturii Timis.

La nivelul intregii tari s-ar putea desfiinta circa 200 de spitale care vor fi transformate fie in azile de batrani, fie in crese. In Timis, niciun primar nu isi doreste aceasta transformare, cu totii spun ca isi permit sa sustina financiar spitalele pe care le-au preluat anul trecut in subordine.

Zoltan Marossy, subprefect al judetului Timis, a declarat ca a avut o dicutie cu fiecare primar in parte care are, in localitate, spitale. „Ministerul Sanatatii vrea sa stie ce au de gand primariile cu spitalele preluate in vara. La nivel guvernamental s-a stabilit ca din acest an contractele cu Casa de Asigurari de Sanatate sa se faca pe doi ani. Contractele  in derulare expira la sfarsitul lunii martie. Noile contracte vor incepe sa se deruleze de la 1 aprilie 2011. Acesta este motivul pentru care Ministerul Sanatatii insista sa afle ce isi doreste fiecare primarie cu aceste asezaminte. Legea spitalelor spune ca se considera ca fiind spitale acele unitati sanitare care sunt capabile sa asigure garda completa. A doua conditie este ca in noile contracte sa se stipuleze ca se finanteaza ca venituri de tip personal maxim 70% din partea contractata”, a declarat Zoltan Marossy.

Subprefectul spune ca primarii trebuie sa decida daca vor dori sa transforme spitalele in ambulatoriu, fie vor transforma aceste asezaminte in camine pentru varstnici.

Marossy spune ca la nivelul municipiului Timisoara a avut o discutie cu primarul Gheorghe Ciuhandu  in care acesta a spus ca nu isi doreste renuntarea la niciunul din cele patru spitale preluate de primarie si transformarea in camine de batrani sau crese.

„Am discutat inclusiv despre reorganizarea celor 4 spitale intr-un centru sanitar, cu o singura conducere, insa primarul a solicitat un ragaz pentru a discuta cu Consiliul Local”, a mai subliniat Marossy.

Acesta a mai adaugat ca inainte de a lua o decizie in privinta spitalelor, comunitatea locala trebuie sa aiba avizul Ministerului Sanatatii.

Totodata, Marossy a explicat ca transformarea spitalelor in camine de batrani sau crese nu presupune concedieri, ci doar o reorganizare administrativa.

Conform lui Marossy, in Timisoara, spitalul cu cele mai multe probleme este cel de pe strada Odobescu. „Daca facem o medie, constatam ca cele mai mari probleme care sunt in spitale, sunt cele legate de personal”, a precizat subprefectul.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.