Nicolae Robu ‘arunca’ inca 5 poduri peste Bega! E convins ca sunt ieftine si da drumul la studii. Vezi unde vrea primarul Timisoarei sa le construiasca!

TIMISOARA. Isi doreste cu ardoare inca 5 poduri peste Bega. Primarul Nicolae Robu anunta ca va da startul la intocmirea de studii pentru acestea in scurta vreme. Deja stie si unde le va amplasa. Ramane insa de vazut daca specialistii vor fi si ei de acord dupa ce vor face documentatiile si mai ales de unde va scoate primarul banii pentru ridicarea podurilor.

CITESTE SI: Nicolae Robu: Nu sunt destule poduri peste Bega. In urmatorii ani vom construi cateva. Pana atunci, le schimbam denumirile la cele vechi

CITESTE SI: Podurile expirate ale Timisoarei, un adevarat pericol! Au iesit din garantie si trebuie urgent reabilitate!

CITESTE SI: FOTO! Podurile expirate ale Timisoarei: Majoritatea au iesit din garantie si sunt un pericol, iar la un cutremur se prabusesc

Imediat dupa aprobarea bugetului vom da drumul la studii pentru 5 poduri noi peste Bega. Unul in zona Solventul, unul in zona Jiul, unul in zona Bobalna si 2 poduri in vecinatatea actualului Pod Decebal, unul in amonte de Decebal si unul in aval de Decebal, cam unde incepe Parcul Copiilor. Sigur ca studiile vor arata precis unde trebuie sa fie localizate aceste poduri. Unele studii pot aduce la concluzia ca poate nu e bine ca unele poduri sa fie la o anumita distanta de cele existente. E si o varianta, care nu poate fi ignorata, sa se faca un nou pod foarte aproape de podul Decebal. Trecerea pe splai, de pe malul stang al Begai, va fi asigurata printr-un pod in dreptul strazii Jiul„, spune cu convingere primarul Nicolae Robu.

Primarul precizeaza ca aceste poduri vor fi atat auto, cat si pietonale. Adica vor fi marginite de trotuare pe care vor putea trece si timisorenii de pe un mal pe altul, daca nu sunt cu masina.

Cel mai fezabil este un pod in zona Jiul, care s-ar lega foarte bine si de modernizarea si largirea strazii Jiul si a trecerii pe sub calea ferata. Astept sa se pronunte specialistii, cu ocazia finalizarii documentatiilor respective. Sigur, e foarte important un pod in zona Solventul, un altul in zona Bobalna, in zona Ilsa, toate sunt importante, nu pot sa fac o ierarhie. Pentru fiecare pod se gaseste argumentatie„, a mai spus Robu.

Nicolae Robu crede ca ridicarea unui pod peste Bega e o lucrare ieftina

„Un astfel de pod ar costa pana la 5 milioane de euro. Afland cat de ieftin este un astfel de pod, m-am intrebat cum de nu s-a gandit nimeni sa faca altele”, a declarat Nicolae Robu.

In privinta podurilor deja existente, majoritatea expirate si nesigure, edilul sef a spus ca se vor reabilita.

Cele pe care deja le avem vor intra in programul de reabilitare. Acele proiecte vor continua si vom veni cu proiecte noi. Nu stiu daca in 2014 vom reusi sa incepem chiar executia unui pod nou, pentru ca procedurile de achizitie publica sunt mari consumatoare de timp, dar ne dorim cat mai repede sa incepem constructia unui pod. Daca n-o fi sa se intample asta spre sfarsitul anului 2014, cu certitudine se va intampla asta la inceputul lui 2015. Cred ca Timisoara isi permite sa aloce 5 milioane de euro din bugetul local pentru un obiectiv la fel de important. Pentru celelalte poduri vom aplica pe fonduri europene pe programele exercitiului financiar 2014 – 2020, dar trebuie sa avem in vedere ca fondurile vor putea fi obtinute efectiv abia undeva spre finalul lui 2015„, a tinut sa precizeze primarul.

Cat costa documentatia pentru poduri?

Primarul n-a stiut sa spuna  preturile pentru intocmirea documentatiilor pentru aceste poduri, bani ce vor fi platiti din bugetul primariei Timisoara, chiar daca podurile nu vor fi ridicate niciodata. Spune insa ca vor fi mai mici decat cele care se ofereau in vremea vechii administratii.

La licitatiile pe care le-am organizat, pretul de adjudecare s-a dovedit mult mai scazut decat pretul pe care il pretindeau unii specialisti locali. Am ajuns sa adjudecam studii de fezabilitate si proiecte tehnice cu sume mai mici de 15.000 de euro. Numai pentru un studiu de fezabilitate era o suma si de 3.000 de euro, la un proiect mult mai complex decat a fost gandit cu cativa ani in urma„, a declarat edilul sef al Timisoarei.


Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. poduri la solventul si bobalna sunt cele mai importante si necesare. 2 poduri langa podul decebal ar fi o prostie. podul pietonal de la uzina de apa e o mizerie.

  2. Doua poduri linga Decebal e o mare prostie intr-adevar.
    Problema acolo este strada Nistrului cum mergem dinspre sensul giratoriu de pe Pestalozzi spre podul Decebal.
    Aici ar trebui desfiintata trecerea de pietoni de pe partea cu parcul Poporului spre podul pietonal.

    • Si luam ceva spatiu din parcul copiilor + ducem ceva poluare catre parcul copiilor sa se obisnuiasca copii cu NH- urile, cat mai repede (mai tarziu nu l mai trebuie pensie)

  3. hai sa iti desfiinteze tie bulevardele…sa nu te mai plimbi cu conserva ta pe 4 roti, sper sa putreziti in masini stand in trafic ore in sir ! orasul asta merge tot mai jos din cauza oltenilor si a altor vinituri !

    • esti nebun, incoerent si pompat de ura. lasa discriminarea la o parte. verifica-ti primarul, acolo e problema 🙂

  4. Hai sa distrugem tot orasul,ce ne trebuie pod pe Bobalna,ca sa spalati banii…..mai bine faceti un stadion si o echipa buna…sau parcari in oras.

    • Ba e foarte util un pod pe Bobalna. Urmareste pe harta si ai sa vezi ca odata cu aparitia acelui pod vei putea trece de la intrarea in oras dinspre Lugoj pana la iesirea spre Ciarda Rosie fara sa mai fii obligat sa intri prin oras care si asa e foarte aglomerat. La fel de important este si cel de la Solventul dar doar daca se face si ceva pasaj peste calea ferata indiferent cum: pe deasupra pe dedesubt, ba chiar si cu bariere (ca la UMT), ar fii util. Celelalte poduri zic ca nu si-ar avea rostul. Mai degraba s-ar largi cele doua pasaje de pe Popa Sapca si Jiul.

  5. parerea mea este ca-n zona solventul ar fi bun un pod si mai important trecere peste/pe sub calea ferata! s-ar elibera mult traficul de la viaductul circumvalatiunii/republicii

    • Eu zic ca la Solventul s-ar putea face, pe bani putini, o trecere la nivel cu calea ferata asa ca la UMT. Iar pe viitor, cand or fii bani se poate face si pasaj, pe sus pe jos, nu conteaza.

  6. A existat la sfarsitul sec XIX inceputul sec XX un primar (K. Telbisz; intrebare mai are strada cu numele lui sau s-a renuntat) bun/rau care a visat o Timisoara „moderna si functionala” (si care poate fi in buna parte mentinuta).
    Cred ca adaptarea la actuala topologie a Timisoarei nu trebuie sa conduca la constructii si reamenajari care sa strice aceasra topologie. I-mi este teama ca sustinerea financiara (de catre cine?) si actualii arhitecti NU vor face fata.
    Daca se doreste o noua zona cu arhitectura ptr sec XXI (vezi Parisul, ca tot nu s-a discutat pana acum de el) amenajati iesirile din Timisoara, nu cu cartiere rezidentiale si nici blocuri de tipul calea Torontalului (problema financiara se mentine, al naibi de tare)

  7. De akord. Sa-i dea drumul!

  8. scoate ti oltenii din oras si vom avea o circulatie normala,chiar nu observa nimeni k una din 5 masini e mh,dj,gj,ot,acestia sunt tiganii de care trebuie sa scapam,scorsurile si saraciile tarii au invadat timisoara

    • Asa este
      TIMISOARA A FOST SI ESTE INVADATA DE OLTENI SI MOLDOVENI
      CARE PE DEASUPRA SE CRED SI FOARTE DESTEPTI

    • Comentariile troglodite precum acesta, unul precdent şi cel de dedesubt pot avea ca autori numaidecât nişte inşi cu creierul spălat bine-bine-bine cu detergent agresiv şi apoi zdravăn bătut cu maiul. Astfel de imbecili, care nu cunosc deloc istoria urbei mele natale, trebuie găzduiţi la ZOO.

      Reabilitarea podurilor cu probleme este o prioritate absolută, dar şantierele nu vor putea fi demarate simultan, spre a se evita haosul instaurat în oraş cu începere din 2013 (cu o mulţime de lucrări cu termenele de realizare mult depăşite, cu poluarea insuportabilă a Timişoarei, cu devastarea scuarului din Piaţa Libertăţii, cu batjocorirea spaţiilor verzi etc.). Despre utilitatea unui pod-două în zonele necentrale se poate discuta. Este halucinantă ideea construirii unui pod mare în dreptul Parcului Copiilor, din motivele deja arătate de un alt comentator.

  9. Drumurile spre iad sunt pavate cu intentii bune!!!!
    Da, intentia de a mai construi cateva poduri este buna.
    Amplasamentul, daca ne luam dupa tovarasul Robu, e cat se poate de prost.
    Iar banii nu sunt ai lui, asa ca orice este pentru el „ieftin”, doar nu-i da din buzunar!
    Podurile costa „doar” 5 milioane bucata, bulevardul Carol (care nu trebuie refacut) „doar” 50 de milioane……..are balta peste!!!!

  10. Doresc(stiu ca se poate)si eu un pod,de acasa pana la servici1 sa nu mai stam la stopuri,sensuri giratorii,etc ca sa ajungem mai repede la firma!