Nicolae Robu, dupa vizita in Asia: Nu trebuie neaparat ce am vazut in Singapore sa implementam la noi. Ce l-a impresionat pe primarul Timisoarei?

TIMISOARA. Intors din Asia, primarul Nicolae Robu se gandeste deja ce poate aduce nou si Timisoarei din vizita de mai bine de o saptamana petrecuta in Singapore si in Vietnam. Cladiri verzi, management inteligent, primari vizionari. In fond, dupa ce a participat la o intalnire cu 250 de primari, Nicolae Robu s-a convins ca trebuie gandit in perspectiva, nu trebuie intervenit pompieristic.

Nicolae Robu a reprezentat Timisoara, la Singapore, la „cea mai mare reuniune mondiala a primarilor din orasele de prim rang in tarile lor si de importanta semnificativa pe plan international”. Totodata, a vizitat si orasul Da Nang, din Vietnam, cu care exista deja relatii de prietenie inca de pe vremea fostei administratii. Cu toate ca foarte putini din cei pe care i-a intalnit acolo au auzit de Timisoara, edilul a facut o prezentare bombastica, pe care a distribuit-o, mai apoi, si fanilor de pe Facebook.

„In Singapore, totul este impresionant. Este o dezvoltare urbana iesita din comun, care s-a reusit, pe de o parte, sa se construiasca enorm, si pe vertical, foarte mult, si deasupra, si in subteran, dar s-a reusit sa se asigure si foarte, foarte multa vegetatie. Sunt spatii verzi in nestire, sunt flori in nestire, e adevarat ca si clima este foarte prielnica si vegetatia merge foarte bine. Am stat de vorba cu participantii – din vreo 250 de orase, am fost singurul din Romania, din Ungaria a fost viceprimarul Budapestei… au fost foarte multe firme prezente, la un centru de conferinte imens, si am vazut care sunt abordarile altora”, ne-a dezvaluit Nicolae Robu.

Primarul a reiterat ideea ca interventiile in forta nu ajuta prea mult dezvoltarea unui oras. A cunoscut un primar al unui oras din Canada care se pregatea deja pentru anul… 2050. Edilul nu a stiut insa sa ne spuna cat de dezvoltat era acel oras, in conditiile in care autoritatile de acolo se pregateau de viitorul indepartat.

„Ei vorbesc despre orasele lor la anul 2050. De exemplu, un oras din Canada, care are la momentul actual 250.000 de locuitori… si primarul imi spunea ca ei acum fac masterplanul pentru momentul in care orasul va avea peste un million de locuitori. Asa se abordeaza, in perspectiva, noi suntem obisnuiti doar sa intervenim pompieristic, sa mai punem o plomba pe ici, pe colo si atunci cand cineva vine sa abordeze lucrurile vizionar si cu proiecte indraznete, in Romania este luat in deradere. Eu ma bucur ca am avut si cu aceasta ocazie ca acea propunere sa se genereze in Timisoara acel proiect «Timisoara – Viziune 2030» – eu propusesem initial 2050 – a prins contur si, la ora actuala, se si implementeaza o buna parte din ideile care au fost generate in acel context. Este obligatoriu pentru orasele mari sa priveasca lucrurile dincolo de ziua de maine, pe termen lung si chiar foarte lung”, ne-a explicat Robu.

Ce putem aduce bun din Asia? Cu toate ca a fost impresionat de foarte multe lucruri in timpul petrecut acolo – parcari subterane, cladiri verzi, management inteligent, primarul Timisoarei sustine ca „nu trebuie neaparat ce am vazut in Singapore sa implementam la noi”.

„Cred ca putem sa dezvoltam si noi cladiri verzi. Am vazut cateva asa-numite cladiri verzi, unde erau etaje dedicate pentru a fi spatii verzi, unde erau sus arbori, chiar arbori destul de inalti. Eu am stat intr-un hotel cu 57 de etaje, la etajul 34, iar la etajul 57 era piscina in aer liber. Acolo n-au fost inhibitii. Sigur ca proiectele au fost facute de arhitecti de prim rang din lume, asa se produc dezvoltarile acestea avangardiste, cu concursuri internationale de solutii. Trebuie sa incurajam, inca nu am stabilit cum vom actiona, dar vom avea in vedere lucrul acesta, vom asigura niste facilitati pentru cladirile care vor fi prevazute cu asa ceva. Nu trebuie neaparat ce am vazut in Singapore sa implementam la noi. Dar am vazut preocuparea pentru conceptul de oras inteligent. Si noi trebuie sa implementam asta: management inteligent al iluminatului, management inteligent al incalzirii si, respectiv, racirii in intreprinderi, management inteligent al energiei in general si asa mai departe. Totul cu atributul de inteligent. Securitate inteligenta, trafic management… noi suntem cu anumite lucruri pe trend, categoric”, ne-a spus edilul-sef.

La marea reuniune a primarilor, Nicolae Robu a urmarit demonstratii facute de firme de software, pentru asigurarea securitatii in orase. Se teme insa oarecum de aceasta miscare si, desi o considera potrivita, crede ca nu trebuie sa ne aruncam in zona Big Brother.

„Era impresionant, nu se putea intampla nimic in orase fara sa poata fi prins faptasul. Instantaneu te localizau in zona in care s-a intamplat ceva ce prezenta interes, incat totul era sub control. Sigur ca aceasta idee nu este un confortabila, ajungem in zona Big Brother, in zona in care ne pierdem intimitatea, de aceea trebuie sa avem si o doza de retinere, sa nu aplicam aceste solutii in mod exagerat, astfel incat dupa aceea sa nu ne mai simtim confortabil”, a mai spus Robu.

Timisoara are deja un proiect pentru managementul inteligent al traficului, care trebuie implementat cu fonduri europene. Au fost insa probleme la desfasurarea licitiatiei si proiectul nu a inceput la timp.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Sper ca cineva sa citeasca asta, chiar sa si-o insuseasca si s-o prezinte lui Robu. Nationalizati si cumparati de la proprietar (nu stiu cine este) Iprotimul si pe terenul ala super-central de 5-6 hectar construiti o cladire (sau un complex de cladiri) verde (verzi). Iprotimul si-a trait perioada, este o cladire urata, langa este liber terenul de la fostul comisariat. Este o oportunitate rara intr-un oras ca Timisoara sa poti avea access la un asa teren. Ar putea fi acolo un mall cultural, filarmonica moderna, biblioteca la nivelurile superioare. Si in plus s-ar elibera alte cladiri in centru. Cine ma sustine?

    • da dă voie fraţii?

    • Locul fostului Comisariat este adjudecat deja de Dl. Bojin pt parcare!!!

      • Si nu ar fi pacat? Se poate face parcare subterana sub tot terenul ala, cu intrari multiple, de pa Paris, etc …

    • ptr TMISOARA,oare nu crezi D-ta ca ar fi mai bine sa se construiasca cladiri cu scop de locuinte???nu c rezi ca sint deja prea multi tinerii si nu numai care in loc sa aiba propria locuinta (sau cum era mai demult platea chirie la stat)sint nevoiti sa suporte preturiile chirii-lor exaspeart de marii ale unor nimicuri de proprietarii!!!!!si unde nu au nici o conditie si pedeasupra nici nu pot face ceva incit sa aiba si ei un confort!!!

      • Bazil tata mergi talica inapoi la oltenia ta daca nu iti convin proprietarii de aici . Multi au avut lux in apartamente si dupa 4-5 ani de inchiriat la vinituri arata apartamentele praf . NIMICURI sunt in general chiriasii care se comporta ca hunii in apartamente . hai sictir Bazile

    • Subscriu in totalitate .

  2. „Asa se abordeaza, in perspectiva, noi suntem obisnuiti doar sa intervenim pompieristic, sa mai punem o plomba pe ici, pe colo si atunci cand cineva vine sa abordeze lucrurile vizionar si cu proiecte indraznete, in Romania este luat in deradere.” Sper ca ai pus la bibilica, Robule. Pana acum si tu ai actionat pompieristic. E vremea sa te schimbi.

  3. Citat: .. Totul cu atributul de inteligent. Securitate inteligenta, trafic management… noi suntem cu anumite lucruri pe trend, categoric”; noi suntem cu anumite lucruri pe trend, categoric”.
    Cred ca ar trebui inceput cu peronalul angajat, pentru care termenul/atributul de „inteligent” are sigur alte conotatii!

  4. Pai acum e moda taierilor de pomi cu orice pret si din senin vrea oras verde? Apropo calitatea asfaltului de pe soselele lor e cel de la pasajul Michelangelo? Asa pietricele mari nu cred ca am mai vazut intr-un strat de finisare.