TIMISOARA. Primarul Timisoarei vrea sa le inchida gura biciclistilor care au iesit in strada pentru a cere anularea interdictiei de circulatie cu vehiculele pe doua roti prin centrul orasului si pe strazile pietonale. Le promite super-piste de biciclete pe Inelul I de circulatie, in jurul centrului istoric. Acestea vor avea dublu-sens, iar inelul va avea sens unic.
Nicolae Robu a prezentat proiectul, desi varianta acestui a fost aprobata deja in urma cu doi ani. Edilul-sef sustine ca a cerut completari la proiectanti si a prevazut si pistele pentru biciclete.
„Tot ce e cu portocaliu reprezinta piste de biciclete, pista dubla. Deci, iata, inca o preocupare a noastra, si este o preocupare personala a mea, ca eu am cerut in discutia cu proiectantii de a asigura in Timisoara conditii cat mai bune pentru folosirea bicicletei. Se va putea merge pe oriunde, oriunde”, a explicat Robu. Prin urmare, inca un semn ca interdictia impusa ramane in picioare.
Pistele ar urma sa fie gata, cel mai probabil, in 2017, santierul pentru „Reorganizarea circulatiei rutiere pe Inelul 1 de circulatie si reproiectarea infrastructurii rutiere si de transport public” urmand sa fie deschis anul viitor, in 2016. Studiul de fezabilitate a fost intocmit deja si se va trece la elaborarea proiectului tehnic.
Lucrarea ar costa 6 milioane de euro, din bani publici, conform estimarilor specialistilor. Aici intra si amenajarea pasajului rutier subteran prin fata Operei, pe care ar urma sa circule numai masinile mici. Proiectul initial prevedea ca se va circula pe sens unic pe traseul Piata Marasti – strada Gheorghe Dima – strada Sf. Ioan/strada Paris – pasaj subteran Piata Victoriei – Bv. I.C. Bratianu – strada Hector – Piata I.C. Bratianu – strada Oituz – Piata Marasti. Primarul a anuntat insa ca va transforma in strada pietonala Sf. Ioan, urmand ca pe acolo sa circule doar mijloacele de transport in comun, referindu-se probabil doar la tronsonul Bv. Republicii – intersectia cu Coriolan Brediceanu.
Cat despre traseele pentru biciclisti din centrul orasului, Nicolae Robu sustine ca exista rute ocolitoare. Desi este vorba despre un singur sens. Biciclistii pot circula din Piata Iancu Huniade pe pista blocata mai tot timpul de masinile parcate, apoi prin fata primariei, pe C.D. Loga si pe Bv. Regele Ferdinand, intrand apoi pe Piatra Craiului. Pista este amenajata pe trotuar, pe un singur sens. In sens invers exista pista doar pe strada Piatra Craiului, biciclistii putand pedala pana acolo pe strada Paris, dar pe carosabil, pentru ca nu exista pista amenajata.
Cati kilometri de piste de biciclete exista cu adevarat in Timisoara?
Primarul Timisoarei sustine ca a amenajat peste 70 de kilometri de piste de biciclete de cand este primar. opiniatimisoarei.ro a cerut, recent, de la primarie, o statistica a pistelor de biciclete din capitala Banatului.
„In conformitate cu datele detinute la nivelul Directiei Tehnice si cu datele comunicate de Directia Dezvoltare, in municipiul Timisoara exista 60,90 km piste pentru biciclete si un numar de 144 traversari marcate pentru biciclete la nivelul trecerilor de pietoni”, se arata in raspunsul primit de opiniatimisoarei.ro de la Primaria Timisoara.
Edilul-sef considera ca functionarii municipalitatii n-au inteles bine intrebarea pusa de opiniatimisoarei.ro, desi aceasta suna foarte clar: „cati kilometri de piste de biciclete exista in prezent in Timisoara?”.
„Noi am calculat pe strazi cati kilometri de piste de biciclete s-au facut in cei 3 ani de cand sunt primar. Nu stiu ce au calculat ei… eu pot sa spun ce am eu, ca total. Sunt peste 60 de kilometri de piste de biciclete pe un total de 49 de strazi, in cei 3 ani de mandat. Eu am peste 60, asta este rezultatul insumarilor… sunt cifrele date pe strazi, pot fi gasite, sunt publice”, ne-a declarat Nicolae Robu.
La nivelul Primariei Timisoara exista insa o problema. opiniatimisoarei.ro a mai scris, in septembrie 2012, despre situatia pistelor de biciclete din oras. Viceprimar era tot liberalul Dan Diaconu, care ne-a declarat atunci ca, la acea vreme, in capitala Banatului erau marcati 70 de km de trasee pentru biciclisti, adica 36 de piste.
„Avem 70 de kilometri. Toate renovarile si reabilitarile care se fac la strazi sunt prevazute cu piste de biciclete. Nu se mai reabiliteaza nicio strada fara sa se amenajeze trasee pentru biciclisti”, spunea viceprimarul in 2012.
Deci, cand erau 70 de kilometri de piste de biciclete, in 2012 sau… in 2015?
Pareri
Piste suspendate, evident.
exceptand pistele de langa bega, niciun km nu poate fi omologat conform legislatiei europene. trebuie sa aiba minim un metru pe sens, marcaje, semnalizari, semafoare, suprafata de rulare corespunzatoare..
Faptu ca tragi o dunga cu creta pe trotuar sau dai cu lavabila pe sosea, nu insemna ca ai facut pista de biciclete.
SI DACA NU E OMOLAG TU NU LE POTI FOLOSI ? Hai nu fi carcotas. Bucura-te ca se fac.
@andrei: Daca nu e omologat inseamna ca nu are nimeni curaju sa semneze pentru ele. SI nu are curaju sa semneze pentru ca sunt piste care nu prezista siguranta; nu e spatiu sa treaca si masinile si biciclistii, pietonii, nu au vizibilitate, semaforizari suprafata necorespunzatoare, lucioasa… Adica pentru mintea ta: iti risti viata daca vrei sa merci cu bicicleta in timisoara!
Chiar primarul Munchenului a zis ca nu ar avea curaj sa mearga pe bicicleta in timisoara decat prin parcuri.
In Timisoara, la ploi torentiale, nu poti sa treci pe sub viaductele Jiul si Popa Sapca , asa ca pasajul lui Robu, care va tine probabil de la intersectia cu strada Paris pana la Bv. I.C. Bratianu, va trebui dotat cu submarine. Pe langa cele 7 vaporase, comandate deja pentru plimbari pe Bega, ar fi bine sa comande primarul si cateva submarine.
bai rautaciosule solitar de ce vrei submarin? ca sa-i sufli in periscop primarului?:))))
Tu nu vezi ca Robu nu e intreg la cap ! Un universitar nehalit si ratat. Unde sunt papagalii, metroul, anticonceptionalele pentru ciori, steriletele si prezervativele pentru sobolani, zebra zburatoare, statuile ecvestre, muzeul tehnic si alte idiotenii ?
https://www.youtube.com/watch?t=8&v=LiEqcOmnGk8 astai realitatea la ora actuala …in rest e bau hau
Banditul asta de Lae isi aroga merite inexistente, fiind de-a dreptul scarbos. Referitor la rutele existente, il intreb pe acest mascarici cum ajunge cu bicicleta de la Iulius Mall la Piata Sfanta Maria pe pista de biciclete?
Pt dnnd
Nu exista neaparat un standard uniform european pt dimensiunile pistelor de biciclete.
Dar se recomanda un minim de 1.2 m pe sensul de mers. Acolo unde e posibil e chiar mai mult cca 1.5 sau chiar 1.8 m adica 5 sau 6 ft(picioare) in sistem anglo-saxon. O pista dus intors ( doua sensuri ) are recomandarea de minim 2.5 m ( cca 8 picioare).
Si in alte tari exista piste mai inguste acolo unde nu permite terenul. Dar sunt foarte bine semnalizate si delimitate cu diverse tipuri de garduri sau borduri. Dupa posibilitati specifice se accepta pistele atat pe carosabil cat si pe trotuar , dar unde e loc suficient sunt separate.