TIMISOARA. Dupa un Muzeu al Stiintei, un Institut Cultural in Timisoara, statui ecvestre si multe altele, primarul Nicolae Robu viseaza acum la o mare aglomerare urbana. Vrea ca Timisoara sa fuzioneze cu toate comunele din jur.
Dumbravita, Sanandrei, Dudestii Noi, Sacalaz, Sag, Giroc, Mosnita Noua, Ghiroda – toate acestea ar putea ajunge sa fie sectoare ale Timisoarei. Nicolae Robu nu a apucat sa discute cu nimeni despre acest subiect, nici macar cu primarii localitatilor cu care se invecineaza Timisoara sau cu parlamentarii de Timis.
„Cred ca a sosit vremea unificarii intre Timisoara si toate comunele adiancente, pentru crearea unei aglomerari urbane, unei metropole, care sa se poata dezvolta intr-un concept unitar. Situatia actuala nu cred ca e bine sa continue, pentru ca peste timp se va ajunge sa se traga ponoasele in urma faptului ca fiecare dintre aceste multe unitati administrative teritoriale se dezvolta netinand seama de proiectele vecinilor. Cred ca este nevoie de un masterplan la acest nivel care sa cuprinda si municipiul Timisoara si absolut toate comunele adiacente, care sa creioneze cum trebuie sa evolueze toata aceasta parte de Europa pe termen mediu si mai ales lung”, a explicat Robu.
Edilul-sef considera ca e nevoie de o schimbare legislativa si ca ar trebui ca parlamentarii sa lucreze la o lege pilot, care sa creeze cadrul potrivit.
„Comunele sa devina arondismente ale unui oras mare, un fel de sectoare daca vreti, dar cred ca este mai potrivit arondisment decat sector. (…) Este timpul unei abordari vizionare. Ii voi invita la o discutie pe toti primarii din comunele adiacente Timisoarei si ma gandesc ca va fi binevenita o discutie si cu parlamentarii de Timis. Va trebui sa fie o fuziune. Sigur, exista o lege care permite asta, unificarea a doua unitati administrativ-teritoriale. Punctual, asa ceva s-a mai facut in multe locuri in tara, acum a fost un referendum (n.r. respins, la Oradea). Pana la urma trebuie sa actionam in cadrul legal. Eu ma refeream la o lege speciala care sa arate cum functioneaza structura care s-a creat prin unificare”, a completat primarul.
In viziunea acestuia, Timisoara ar trebui sa devina o metropola si sa fuzioneze cu toate localitatile vecine cu capitala Banatului. Cel putin intr-o prima faza.
„Ma refer la absolut toate localitatile care sunt vecine direct cu Timisoara: de la Dumbravita la Sanandrei, Dudestii Noi, Sacalaz, Sag, Giroc, Mosnita Noua, Ghiroda… nu exclud o abordare si mai larga, insa primul gand este ca aceasta structura sa se creeze cu Timisoara si cu comunele care au granita cu Timisoara”, a mai spus edilul-sef.
Intrebat in cat timp ar fi realizabila fuziunea, Nicolae Robu a raspuns ca depinde cel mai mult de vointa politica.
„Eu sunt un tip caruia ii place sa nu lalaie lucrurile… se poate si intr-un an, sigur ca se poate, daca exista vointa. Sigur ca nu se poate face nimic fara sa existe o agreere a tuturor cetatenilor”, a marturisit acesta.
Intrebat ce ar fi mai intai – Timisoara metropola sau metroul in oras, Robu a raspuns ca nu stie, pentru ca niciunul din cele doua proiecte nu tine de vreo decizie de-a lui.
„Daca ar tine de decizia mea, atunci as spune ca s-ar realiza ambele foarte repede. Eu sunt un om caruia i-au iesit pana acum toate proiectele. In plan material, am fericirea ca proiectele pe care le-am avut in plan profesional, in orice plan mi-am asumat responsabilitati, mi-am facut planificari, mi-au iesit fara exceptie. Toate. Si sunt foarte foarte multe. De aceea am un suport solid de pe care imi permit sa privesc in fata, cu mult peste ani. Sunt lucruri care vor trebui sa se intample, care se vor intampla intr-o buna zi. Liniile acestea de cale ferata vor disparea intr-o buna zi, dar nu inseamna ca Robu va fi cel care le inlatura de aici. Sa fie clar, daca cineva are indoilei, ii spun eu sa le lase deoparte. La fel, transformarea Timisoarei intr-o aglomerare urbana mult mai larga decat cea actuala este un proces direct. Noi putem face ceva sau putem lasa lucrurile in free running”, a conchis Robu.
Urmeaza acum ca edilul Timisoarei sa se intalneasca cu parlamentarii de Timis si cu primarii localitatilor invecinate.
Pareri
ideea nu ar fi rea in conditiile in care lucrurile ar evolua asa cum se intampla in statele civilizate (n. nu mai departe de Ungaria ca sa nu vorbim de Germania, Austria samd) insa cu un primar care confunda realitatea cu propriile lui „viziuni”, constructia unui crater din ce in ce mai mare si nu in ultimul rand in perspectiva cresterii a tot ceea ce inseamna taxe (n. diferentiate a nivel de rural fata de urban) eu zic un hotarat NU.
Referendumul de la Oradea nu a fost respins: a fost invalidat, dar se spera ca se va repeta la 14 Iunie.
Eu nu vreau sa locuiesc intr-un oras condus de Robu.
Robu il copiaza pe Bolojan, primarul din Oradea. Doar ca Bolojan e primar de nota 10, nu repetent ca si asta micu chitaristu. Oradea are deja centura la 4 benzi roata orasul, se pregateste de centura extinsa. Robu e pur si simplu repetent. Primarul din Oradea trebuie adus aici, nu mi-ar fi rusine cu unul ca el!
Ideea ar fi buna, oricum cred ca mai bine de jumatate din cei care locuiesc in comunele limitrofe au loc de munca in Timisoara…
Problema e alta…ce le ofera Timisoara? Acces la utilitati, facilitati la transport…sau doar taxe de oras! Robu sa faca sosele cu 4 benzi spre aceste comune, sa duca transportul in comun …si unirea va veni de la sine…
Da, ideea este buna si nu este ceva nou sub soare insa la noi n-are sorti de izbanda pentru ca suntem prosti si vedem doar jumatatea goala a paharului in loc sa cautam s-o vedem pe cea plina. Sunt interese politice si nu numai ca acest lucru sa nu se intample decat daca vor fi „fortati”de afara (UE!)…Pentru „dumbravita”: crezi ca Timisoara va pierde ceva daca nu vrei sa locuiesti in acest oras sau daca nici macar nu treci el…Cu totii cei din jurul orasului veniti in oras la scoli, la spitale, la cumparaturi, la stadioane si festivaluri, la spectacole, la munca (eventual), etc dar nu contribuiti cu absolut nimic la intretinerea a tuturor acestor lucruri. Doar aveti pretentii si criticati intruna fara a va aduce in vreun fel aportul la bunul mers al lucrurilor, nici macar cu acel impozit pe proprietate minuscul in valoare de 10-20 pachete de tigari pe an…minti de bibilica!
bine punctat pintea!….ideea e excelenta, cu timpul Dumbvravita si celelalte enumerate vor fi cartiere, asa cum sa intamplat cu alte metropole ale lumi… deja comentariile cu centura si sosele devin enervante.
Sa fiu sincer cred ca esti in mare eroare d-le.Foarte multi locuitori din aceste comune au locuit multi ani in Timisoara si poate ar fi bine sa te intrebi ca multi altii de ce au ales sa se mute in comune.Ar fi bine sa incerci sa circuli pe strazile acestor comune si ai sa intelegi de ce oamenii au facut aceasta alegere.Totodata te rog sa fi putin atent la TOATE spatiile verzi din Timisoara cu exceptia celor din zona centrala si o sa ai impresia ca locuiesti intr-un oras parasit,buruieni,scaieti,etc.Pai s-au facut anii trecuti investitii mari pe gazon rulou care acum a disparut plin de buruieni.Ca ex in Giroc=Chisoda avem canalizare,gaz,apa curenta,firma pt ingrijirea spatiilor verzi si stradale,ridicare gunoi,trotuare noi,parcuri noi pentru recreere si locuri de joaca pt. copii,strazi asfaltate(toate),poduri noi amenajate de primarie,autobuze pt transportul locuitorilor noi noute la preturi mici,birou pt evidenta populatiei,casa de casatorii noua,gradinite cu dotari si servicii exceptionale unde multi parinti din oras vor sa-si aduca copiii,scoli modernizate si cu dotari de exceptie,restaurante cu renume,biserici reparate,farmacii,baza sportive dotate,sali de sport,etc.Avind in vedere toate acestea iti inchipui ca locuitorii acestor localitati vor aceasta unire?Pt orice problema ne adresam primarului Toma si se rezolva in mod legal,dumneata in Timisoara cui te adresezi?
Eu as zice ca mai bine ar fi sa faci mai multe si sa zici mai putine Robule. Pasajul nu-i gata, sunt multe strazi care nu au trotuare (trotuare Robule), lumina si alte cele. Tramvaiele nu sunt nici acuma gata si nimeni nu stie cand (si probabil daca) vor fi. Cu metroul ai lasat-o moarta dupa ce te-ai laudat ca se face si se drege. Pe urma ai inceput ca aduni oamenii la miting pentru centura (orase mult mai modeste precum Lugoj, Alba-Iulia, Caransebes, etc. au centura). Ai lasat-o moale si cu asta. Calea Stan Vidrighin e reabilitata pe portiunea de la Fabrica de Bere si pana la Eroilor (pentru care oamenii s-au chinuit un an de zile? Acuma incepi „cuceriri”… Chiar vrei sa te bage cineva in seama? Ma baiatule dar la tine si IQ-ul e catre sud rau (nu numai metodele de lucru). Acuma imi explic de ce a ajuns saraca Politehnica unde a ajuns cu tine la carma. Totusi ce-i in capul tau? Chiar nu crezi ca ar fi bine sa te apuci de o treaba si s-o termini si pe urma sa te apuci de alta?
Si d-le Pintea era sa uit,cred ca dl. Robu ar avea nevoie de acesta unire doar pentru a incasa la primaria sa taxele si impozitele de la firmele ce au sediul pe raza acestor comune(sunt foarte multe) si sunt convins ca nici cei din conducerile acestor societati nu-si doresc acest lucru.Va dati seama de problemele pe care le-ar avea acestia?
E o nebunie ce se intampla in Timisoara, sub conducerea acestui primar, pe care nici nu l-am votat. Taman peste pupaza, vrea sa faca cel mai mare parc acvatic , dar noi n-aveam trotuare, strazi, centura, lucruri esentiale. Iar daca avem ceva bun, precum Piata Libertatii sau Unirii, acelea trebuie distruse. Nu inteleg ce putem face noi, ca cetateni, sa-l oprim??? Comentariile si offurile noastre nu ajuta cu nimic.
Sunt perfect de acord cu dl primar. „Lâncezeala” nu face deloc bine! Aş compara cu perioada de după 1718 când o parte din bănăţeni, obişnuiţi cu starea turcească a lucrurilor, care a ţinut pe loc regiunea peste 150 de ani, s-au supărat pe austriecii care i-a pus la muncă şi în mai puţin de 100 de ani au schimbat radical Banatul, acesta devenind o zonă prosperă. Cu minţi luminate, optimism, curaj şi răbdare, se pot face lucruri extraordinare pentru Timişoara şi pentru Banat. Lucrurile nu au mers tocmai bine, motive au existat atât din cele obiective cât şi din cele subiective. Trebuie mers înainte, problema trebuie pusă cnstrructiv şi pe înţelesul tuturor. Numai cu oameni întreprinzători se poate face un viitor bun, în care zona Timişoarei să fie un centru important regional şi aici am în vedere şi părţile de după graniţa de vest unde este o zonă moartă economic. Graniţele se vor deschide, iar dacă Timişoara va pierde cursa în faţa Szegedului, Novi-Sadului şi a Belgradului, vom rămâne tot nişte prăpădiţi la cheremul autorităţilor de la Bucureşti.
Categoric nu. Taxe de oras la conditii de sat. Ne este foarte bine asta. Daca lui nu ii este bine atunci sa se mute la Bucuresti.