Pericolul unei posibile catastrofe nucleare in Japonia nu a trecut. Autoritatile au extins zona de evacuare in jurul centralei de la Fukushima – unde s-au vazut noi nori de fum desupra reactoarelor. Zona de evacuare din Jurul centralei s-a extins de la 30 la 90 de km.
De doua saptamani, japonezii traiesc cu frica unei catastrofe nucleare. “Situatia generala la centrala din Fukushima ramane foarte grava. Estimarile mele nu se schimba. Situatia e in continuare extrem de grava”, a declarat Yukiya Amano, directorul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (IAEA).
Spaima japonezilor a fost amplificata dupa ce deasupra centralei s-au zarit nori de fum. Pentru a opri raspandirea particulelor toxice in aer, autoritatile au decis sa pulverizeze nisip si beton peste reactoare.
Sute de oameni sosesc in fiecare zi la clinici si adaposturi situate la 100 de km distanta fata de punctul critic. Inainte de a li se permite accesul in centrele pentru sinistrati, ei trebuie sa treaca printr-un examen medical, care sa stabileasca daca au fost iradiatii.
Oamenii sunt extrem de ingrijorati pentru viitorul lor. Acum japonezii sunt nelinistiti si de stirile privind contaminarea alimentelor si a apei potabile.
Ministerul Santatii le-a cerut oamenilor sa nu mai bea apa de la robinet si s fie foarte atenti la ce mananca. Mai multe loturi de legume si canistre cu lapte au fost retrase de la consum dupa ce s-a constatat ca sunt iradiate.
Radiatiile au ajuns pana in Tokyo unde, specialistii au detectat un nivel de iod radioactiv de 3 ori mai mare decat limita normala.
Un cutremur de 6,6 a zguduit din nou Japonia
Cutremurul s-a produs la o adancime de 26,5 kilometri. Nu a fost emisa alerta de tsunami. Peste 300 de replici ale cutremurului de 9 care a lovit Japonia s-au inregistrat de la 11 martie. Numarul persoane care au murit sau au disparut in catastrofa din 11 martie care a devastat nord-estul Japoniei a depasit marti 21.000. La Fukushima, nivelul radiatiilor a fost depasit de 1600 de ori.