TIMISOARA. Sambata, 17 mai, mai multe muzee si galerii de arta din Timisoara vor avea un program special. Portile lor vor fi deschise pana dupa miezul noptii, cu ocazia Noptii Europene a Muzeelor. Vizitatorii vor avea parte si de diverse momente artistice, dar si de transport in comun gratuit.
Muzeul de Arta din Timisoara este deschis sambata pana la ora 2.00 noaptea. Programul special incepe la ora 16.00 cu spectacolul „Ariciul” in interpretarea actorilor de la Teatrul Merlin. La ora 19.00 va avea loc vernisajul expozitiei „Doua secole de sticlarie europeana in colectia Muzeului de Arta Timisoara”. De la ora 21.00 si pana dupa miezul noptii, cu cateva pauze, pianista Andreea Olariu va interpreta nocturne de Chopin. In tot acest timp vizitatorii vor putea admira si expozitiile permanente din cadrul Muzeului de Arta.
„Avem in depozite foarte multe lucruri pe care nu le-am expus, dar vrem sa le scoatem pe simeze, de exemplu colectii de ceramica, sticlarie, ceasuri sau icoane. Noaptea Muzeelor este un prilej pentru a expune aceasta colectie deosebita de sticlarie, dar speram ca si restul obiectelor sa poata fi prezentate publicului in expozitii permanente sau temporare„ a spus Victor Neumann, directorul Muzeului de Arta din Timisoara.
Muzeul Satului Banatean este singurul de acest gen din tara care va ramane deschis pana la orele 22.00, restul muzeelor etnologice avand program doar dupa amiaza. „Va invitam sa calatoriti in timp, trecand prin cateva secole si sa descoperiti singuri sau cu ajutorul nostgru un mod de viata banatean care-l include, sub aceleasi vremuri pe vecin, pe celalalt, pe cel diferit si totusi atat de asemanator, pe cel cu casa de alaturi, care vorbeste o alta limba, cea a etniei sale, avand in acelasi timp alte traditii si obiceiuri” asa suna invitatia custozilor Muzeului Satului Banatean.
Memorialul Revolutiei va putea fi vizitat intre orele 9.30 si 22.00 cu expozitiile permanente dar si temporare, cum ar fi cea de desene realizate de copii intitulata „Revolutia Romana din Decembrie 1989 vazuta prin ochii copiilor”.
Muzeul Catedralei Mitropolitane va fi deschis in intervalul 10.00-20.00 iar vizitatorii vor putea admira unele dintre cele mai vechi manuscrise, carti rare, pergamente, icoane, cruci de piatra si de lemn, icoane pe lemn si sticla romanesti, grecesti si rusesti.
Timisoara este primul oras din Romania in care Nopatea Muzeelor se suprapune cu Noaptea Galeriilor de Arta.
Alte institutii de cultura care vor fi deschise sambata noapte sunt Casa Artelor, Galeria Helios, Galeria Mansarda, Fundatia Interart Triade, Galeria Calina, Galeia Calpe si Galeria Jecza.
Muzeul Banatului este singurul din oras care nu participa la Noaptea Muzeelor.
Vezi AICI mai multe despre programul institutiilor de arta din Timisoara
10.000 de harti pe care sunt marcate principalele obiective precum si detalii despre activitatile din Noaptea Muzeelor vor fi impartite gratuit, de voluntari.
Organizatorii dau asigurari si ca vor exista linii speciale de transport in comun, gratuit, care vor asigura accesul spre principalele obiective cuprinse in programul Noptii Muzeelor.