TIMISOARA. 100 de muzee din tara participa la Noaptea Muzeelor. Si timisorenii sunt invitati sa viziteze cele 3 muzee din Timisoara, care sambata vor fi deschise pana la lasarea intunericului.
Iubitorii de cultura din Timisoara pot vizita toate expozitiile deschise la Muzeul de Arta si la Muzeul Banatului gratuit, intre orele 14:00 – 22:00. Ultima intrare va fi la ora 22:00.
„La noi se pot vizita toate colectiile permanente, dar si expozitia Feminitate a Nadiei Ioan. Se poate vizita si Sala Baroca, dar in cate un grup nu vor intra mai mult de 30 de persoane”, ne-a declarat Marcel Tolcea, directorul Muzeului de Arta. Vizitatorii ar putea fi insotiti si de ghizi.
Timisorenii sunt asteptati sa admire si expozitiile de la Muzeul Banatului, care sunt deschise in mansarda Bastionului. „Noi avem o expozitie din Serbia, despre propaganda din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, care este deschisa in mansarda din Bastion”, ne-a spus Dan Leopold Ciubotaru, directorul Muzeului Banatului.
Si Muzeul Satului Banatean isi deschide portile in ziua de sambata. Desi, initial, directorul Claudiu Ilas ne-a anuntat ca nu stie despre Noaptea Muzeelor si ca se afla in concediu, in cele din urma a decis ca va organiza si el evenimentul pentru timisoreni. Asadar, cei care vor sa viziteze casutele de la Muzeul Satului, o pot face intre orele 14:00 si 22:00, gratuit.
„M-am razgandit. O sa organizam si noi Noaptea Muzeelor, ma voi ocupa chiar eu de organizare”, ne-a declarat Claudiu Ilas.
La nivel national, aproape 100 de muzee si organizatii au fost inscrise la Noaptea Muzeelor. Numai in Bucuresti isi vor deschide portile 28 de muzee, pentru toti cei pasionati de tehnica, aviatie sau arta.
Iata, mai jos, intreg programul muzeelor si galeriilor care participa la Noaptea Muzeelor Timisoara 19 mai 2012!
Muzeul de Arta
Piata Unirii nr 1, Timisoara
15:00-23:00 – intrarea gratuita
Ultima intrare la ora 22:00
Se pot vizita expozitiile permanente de Pictura Europeana, Arta Contemporana din Banat, colectia Corneliu Baba precum si expozitia temporara Nadia Ioan – Feminitate.
Muzeul Banatului
Bastionul Terezia, strada Popa Sapca nr 4
10:00-22:00 – intrarea gratuita
Se pot vizita: expozitia temporara ”Ceramica de Jupanesti” realizata de catre Muzeul Satului Banatean cu obiecte traditionale din centrul de olarit Jupanesti; expozitia temporara ”Propaganda de razboi in Voivodina 1941-1945” realizata de catre Muzeul Voivodinei din Novi Sad care prezinta metode si mijloace de propaganda din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.
Muzeul Catedralei Mitropolitane
Piata Victoriei, nr.2
9:00-20:00 intrare gratuita
Aici se pot vedea importante carti de patrimoniu cum ar fi Noul Testament de la Balgrad 1648 (prima traducere in romana dupa izvoare grecesti si slavone), Biblia de la Bucuresti 1688 (prima traducere si imprimare integrala a Bibliei in limba romana), Cazania lui Varlaam sau Cartea romaneasca de invatatura 1643 si multe alte carti deosebit de pretioase din sec. XVI -XVIII alaturi de manuscrise si pergamente, icoane pe lemn si sticla romanesti, grecesti si rusesti din sec.XV- XIX, cruci de piatra si de lemn, iconostase si un bogat patrimoniu de obiecte de cult necesare serviciului liturgic.
Emil Kindlein Museum
Bega Shopping Center, et II
16:00-19:00 – intrarea gratuita
Muzicianul Emil Kindlein a pus bazele primul muzeu particular din vestul tarii. Emil Kindlein Museum prezinta istoria a doua meserii inrudite, cea de bijutier si cea de ceasornicar, din Banatul secolului trecut. Muzeul cuprinde reconstituirea pravaliei si atelierului de ceasornicar si bijutier ce a apartinut lui Petru Kindlein, fotografii si obiecte de familie, dar si o impresionanta colectie de orologii.
Galeria Calina
Strada Marasesti nr. 1-3
15:00-23:00 – intrarea gratuita
Galeria Calina este un spatiu independent, dedicat artei contemporane, care incurajeaza creatia tinerilor. Amatorii de arta contemporana sunt asteptati cu fursecuri si prosecco la show-ul ”The Golden Hours” by Aitch&Saddo. Aitch isi reconstruieste istoria personala prin alter-ego-urile si personajele propriei biografii. Se intoarce intr-un univers care la sapte ani incapea intr-un apartament cu trei camere, „locuit” de bunici, zane, mirosuri familiare si furnici infricosatoare. Recuperand amintirile „fetitei”, ea reface povestea care constituie identitatea si ii da sens. si povestea trebuie luata in serios de oamenii mari. Saddo observa cu atentie bizareriile lumii in care traieste si le aduna intr-o arhiva de senzatii si impresii alcatuind un monstruos portret oniric al societatii de azi. Mitologia, religia, arhetipurile si imagistica lowbrow sunt instrumentele prin care el reface varste si anotimpuri demult uitate. Iar personajele antropomorfice completeaza peisajul fantastic al unei lumi tot mai fragile.
Galeria Helios
Piata Victoriei nr 6
12:00-20:00 – intrarea gratuita
Galeria Uniunii Artistilor Plastici din Timisoara va invita sa vizitati expozitia de pictura ”Nostalgii Andine” a artistei Georgeta Cocian.
Galeria Jecza
Calea Martirilor 51/52-53,
20:00 – 24:00 – intrarea gratuita
Expozitia ”They Shoot Dictators, Don’t They?” de Vlad Ardeleanu
Pictura lui Vlad Ardeleanu propune privitorului un univers extrem de personal, al unui trecut colectiv, sedimentat in amintirea pictorului din perioada copilariei din anii 1970-1985. Subiectul principal al lui Ardeleanu este memoria colectiva a unui trecut torpilat de evenimente socio-politice tensionate, filtrate de regimul comunist si introduse in circuit doar fragmentar.
Galeria Jecza
parterul Cladirii C, de la City Business Centre Timisoara.
20:00 – 24:00 – intrarea gratuita.
Expozitia ”MONUMENTAL” de Alexandra Bodea , Michele Bressan, Bogdan Girbovan, Teodor Graur, Peter Jecza, Vlad Olariu, Dan Perjovschi, Ioan Augustin Pop, Cristian Rusu, Roman Tolici Expozitia aduce in fata publicului timisorean o problematica acuta a artei contemporane romanesti: conceptul de monumental. Spatiul ales pentru expunere este unul neconventional: parterul unei cladiri administrative, aflat in faza premergatoare finisajului. Atitudinea asumata de artisti este una critica /autocritica, ironica, marcat postmoderna. Mediile folosite sunt, la randul lor, atipice celor consacrate indeobste artei monumentale, pe langa sculptura, artistii exprimandu-se prin film, pictura sau fotografie.
Galeria Triade
Calea Martirilor 51/52-53,
20:00 – 24:00 – intrarea gratuita
Fundatia TRIADE, in parteneriat cu Facultatea de Arte si Design a Universitatii de Vest Timisoara, organizeaza sambata, 19 mai 2012, orele 20, in spatiul Galeriei TRIADE, Calea Martirilor 51/45 expozitia artistului german Jochen FISCHER, intitulata ”cele mai mici lucrari”. Expozitia se va completa cu prezentari video ale artistului, precum si cu proiecte si experimente ale studentilor pe care ii indruma.