Conform unui proiect pilot al Ministerului Sanatatii, pacientii internati in spitalele din Romania care doresc sa fie tratati de un anumit medic vor plati pana la 1500 de lei pentru serviciile acestuia.
Mai multe echipe de specialisti lucreaza la o initiativa legislativa privind implementarea proiectului-pilot pentru salarizarea medicilor si asistentilor medicali din unitatile sanitare publice cu paturi, conform stirileprotv.ro
Potrivit unuia dintre proiectele de act normativ in lucru, venitul medicului din spital se compune dintr-o parte fixa, una variabila, sporurile pentru conditiile de munca si veniturile din garzi.
Partea fixa este reprezentata de salariul de baza, stabilit la 1 ianuarie 2013, iar cea varaiabila se calculeaza raportat la pregatirea profesionala, calitatea si cantitatea muncii, dar si fidelizarea muncii, se precizeaza in proiect.
Medicul care are un singur loc de munca, si anume spitalul public, poate obtine venituri suplimentare acordand consultatii in amubulatoriul unitatii sanitare sau in sistem de internare de zi.
Pacientii care isi exprima in scris dorinta de a fi tratati de un anumit medic dintr-o anumita unitate sanitara publica vor plati o suma ce va fi stabilita de conducerea spitalului, dar care nu poate depasi 1.500 de lei pentru internare si 150 de lei pentru consultatie, potrivit proiectului.
Totodata, conducerea spitalului asigura faptul ca nicio sectie nu are mai mult de 20 la suta din capacitate ocupata de pacientii proprii ai medicilor din sectia respectiva. Totodata, conform proiectului, un medic nu poate ocupa cu propriii pacienti mai mult de 10 la suta din sectie.
Plata pentru internare in grija medicului dorit sau pentru consultatie in ambulatoriu preferentiala se face direct la casieria spitalului.
Banii platiti de pacient vor fi distributi astfel: 70 la suta medicului care conduce procesul terapeutic, 20 la suta personalului implicat in ingrijirea pacientului respectiv si 10 la suta unitatii sanitare.
Platile obtinute din aceasta taxa se distribuie de catre conducerea spitalului personalului din sectie care nu are drept la pacienti proprii, precum personalului sanitar mediu si auxiliar, fie lunar, fie trimestrial, sub forma de prime impozitate conform legii, la propunerea sefului sectiei.
Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Vasile Astarastoae, explica modul in care ar putea fi aplicata noua taxa: „Discutiile pe baza acestui proiect sunt cam in felul urmator. Un chirurg X poate face, intr-o zi, un numar oarecare de operatii, sa zicem patru. Un pacient vrea, insa, sa fie operat urgent numai de acest X. Atunci, pacientul va plati o anumita suma, exista o varianta cu cel mult 1.500 de lei, si va fi operat de catre medicul X dupa ce acesta si-a terminat interventiile programate”.Potrivit profesorului Astarastoae, proiectul de act normativ este inca in lucru.
Conform aceluiasi proiect, conducerea unitatii incheie un contract de munca suplimentar cu medicii care au dreptul la pacienti proprii, in care se stipuleaza prevederile legale si clauzele obligatorii, precum si conditiile de despagubire in cazul nerespectarii prevederilor legale.
In cazul interventiiilor chirurgicale, medicului anestezist ii revine cel putin 20 la suta din totalul taxei platite de pacient, care se deduce din procentul cuvenit medicului care conduce procesul terapeutic, cuantumul fiind stabilit de comun acord cu medicul chirurg si cu conducerea spitalului, se mai arata in proiect.
Referitor la acest proiect, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ca la nivelul institutiei pe care o conduce nu exista, in acest moment, niciun proiect asumat, dar ca „in circulatie” sunt mai multe variante de lucru.