Noi clarificari legate de volumul ‘Istoria Banatului’, aduse de cel care a scris recenzia cartii lui Victor Neumann

TIMISOARA.Acest text nu trebuia sa existe„. Asa isi incepe prezentarea Lajos Nótáros, omul care a facut recenzia cartii „The Banat of Timisoara. A European Melting Pot„, volum coordonat de profesorul timisorean Victor Neumann, care a iscat vii reactii in sanul opiniei publice dupa ce s-a insinuat ca aparitia acestuia ar fi fost finantata de Asociatia Timisoara 2021 Capitala Europeana a Culturii.

Scriitorul aradean a tinut sa prezinte si punctul sau de vedere legat de volumul semnat de Victor Neumann a carui recenzie a facut-o pentru revista Arca. Iata ce spune Lajos Notaros.

Acest text nu trebuia să existe.

S-a născut totuși din existența nebuloasă a lucrurilor anormale și de neînțeles.
Se făcea că acum câteva luni am primit o invitație onorantă din partea revistei Arca de a recenza un volum editat sub coordonarea profesorului universitar Victor Neumann despre istoria Banatului. Cunoscându-l personal pe Victor Neumann, fiind la curent și cu eforturile de la Timișoara dedicate pregătirii orașului pentru rolul pe care îl va juca la anul și în care el este implicat profund, am zis da fără să mă gândesc prea mult. Nu mi-a părut rău nici când am luat în mână volumul, unul masiv, în limba engleză, editat în condiții excepționale la o editură din Londra.

Intrând pe site-ul editurii dau de o informație, citez, ca să nu existe interpretări care oricum vor exista: ” In association with Timișoara 2021, European Capital of Culture”. O informație cât se poate de firească de altfel, în fond cartea se intitulează: The Banat of Timișoara. A European Melting Pot, reprezentând un efort internațional de sinteză istorică despre Banat, coordonat de Victor Neumann. Pe lîngă istorici români, sunt prezenți în volum specialiști din Ungaria și Serbia, adică din țările în care se află Banatul istoric, fără să mai vorbim de faptul că Novi Sad, un alt oraș care va deveni capitală culturală la anul, se află undeva la o aruncătură de băț de marginea Banatului istoric. Din informația de pe pagina editurii, naiv sau bine intenționat, depinde de unde privești, am tras concluzia că Asociația Timișoara 2021 este implicată în editarea acestui volum, lucru ce ar fi fost de altfel perfect firesc având în vedere cele prezentate. Numai că pe aici, pe la noi, firescul arată altfel.

Am uitat complet de text, fiindcă între predarea la redacție și apariția revistei, datorită pandemiei, au trecut aproape cinci luni. Nu e de mirare că am fost absolut surprins când am aflat că acest articolaș al meu, fără pretenții, apărut într-o revistă trimestrială destinată nu neapărat maselor populare, a creat niscaiva valuri la Timișoara. Mai precis o ondulație așa, caracteristică spațiului mioritic, atunci când, la o conferință de presă, o venerabilă jurnalistă, făcând apel la textul meu din Arca, l-a întrebat pe primarul Timișoarei dacă știe ceva despre faptul că acest volum a fost finanțat de Asociația condusă de soția coordonatorului. Domnul primar, cunoscut pentru abordările sale mai originale, în loc să spună că nu știe – ceea ce era purul adevăr -, a lăsat să se înțeleagă că asta este, se mai produc scăpări, Doamna Simona Neumann este cu toate acestea o mare organizatoare. iar domnul Victor Neumann un mare istoric.

Ca să înțelegem bine, Domnul primar, fără să aibă habar de situație, prin răspunsul său a acceptat tacit varianta propusă de jurnalistă în întrebare, respectiv că volumul cu pricina a fost plătit de Asociația condusă de Doamna Neumann, ceea ce reprezintă un conflict de interese în acest caz. O simplă presupunere nesusținută nici de formularea editurii ”in association with”, nici de formularea mea din recenzie” la comanda Asociației”. Una este cu cine te asociezi și ce comanzi și cu totul alta cine plătește. Nici măcar la restaurant nu plătește neapărat cel care comandă.

Mai mult decât atât, Domnul Victor Neumann susține, inclusiv într-o postare pe Facebook, că e vorba de o formulare nefericită din partea editurii, realitatea ar fi că volumul a apărut în scopul susținerii Asociației și a activității sale, finanțarea neavând nicio legătură cu banii Asociației. Și toate acestea în urma articolașului meu din Arca. Nu am avut un așa impact în toată activitatea mea de 30 de ani de publicist provincial, scriitor la ziare și reviste. Păcat că nu are nicio legătură cu ce am scris eu în text, cu ideea că este un volum care face cinste istoriografiei Banatului, cu toate scăpările inerente în astfel de cazuri.

Legătura este cu ce se întâmplă la Timișoara în jurul Asociației care organizează și administrează pregătirile pentru Timișoara capitală culturală a Europei. Nu intru în amănunte, este în fond treaba lor, chiar dacă parte a unui fenomen mai general pe aici: succesul, performanța, nu dă foarte bine pe la noi, în țara convingerilor că toți și toate sunt o apă și un pământ. De aceea, este exclus ca cineva să facă sau ceva să fie făcut cu intenții bune, oneste și cu pricepere. Nu intru în amănunte fiindcă nu vreau să fiu părtaș la o mișuneală care nu are nicio treabă cu scopul: acela ca Timișoara să facă o figură frumoasă la anul în postura de una dintre capitalele culturale ale Europei.

Celelalte două fiind Novi Sad și Eleusina”, a transmis scriitorul aradean Lajos Nótáros.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.