Noi examene pentru elevi. Evaluarile la nivel national vor incepe inca din clasa a doua

Ministrul Educatiei Nationale a afirmat ca, incepând cu anul scolar viitor, se va introduce evaluarea la nivel national a elevilor la sfârsitul claselor a doua, a patra si a sasea. Pana in prezent  evaluarea nationala s-a facut numai la sfârsitul clasei a opta.


„Sistemul de evaluare periodica, evaluarea la clasa a II-a, a IV-a si a VI-a, este o idee veche, nu am venit eu cu ea la Ministerul Educatiei. Este o idee pe care institutiile specializate in stiintele educatiei din tara si din strainatate o studiaza de ani de zile, iar principalul motiv pentru care trebuie sa introducem aceasta evaluare este aceea ca noi, in sistemul nostru de educatie, pana la clasa a VIII-a nu avem nicio evaluare de sistem. Evaluarea nationala este prima evaluare dupa ani buni de scoala si de gradinita. Ori in aceste conditii, sa nu ne miram cand constatam ca 25% dintre copiii nostri nu reusesc sa ia nota 5 la doua examene de evaluare nationala, la matematica si romana, la sfarsitul clasei a VIII-a. In absenta unor evaluari de sistem nu ai cum sa faci calibrari de sistem”, a declarat ministrul, conform Hotnews.ro

Ministrul a reiterat faptul ca dupa ce sistemul de evaluare din doi in doi ani a fost aplicat printr-un program pilot doar in unele scoli, metoda va fi aplicata la nivel national incepand cu urmatorul an scolar.

In ceea ce priveste Evaluarea Nationala de la finalul gimnaziului, ministrul Educatiei a declarat ca „anul acesta ne-am uitat cu foarte mare atentie la rezultate si vom face fise pentru fiecare scoala in parte, in special pe diferentele de evaluare. Atunci cand ai in catalog 8 la matematica, iar la Evaluarea Nationala ai, exemplu real, 2,80, inseamna ca ai o problema. Daca este un copil, poti sa spui ca a fost un accident, se intampla, dar daca ai mai multi si daca se repeta an dupa an inseamna ca acea scoala are o problema foarte serioasa cu evaluarea. (…) In momentul in care supraevaluezi un copil la clasa, gresesti in primul rand cu copilul, pentru ca el va avea sentimentul ca stie (…). In al doilea rand, gresesti in raport cu parintii, pentru ca ei au incredere ca evaluarea noastra este una corecta si stau linistiti ca au copii pe drumul cel bun si noi de fapt ii mintim”.

Potrivit Legii Educatiei Nationale, elevii vor fi evaluati in fiecare an la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a. Elevii de clasa a II-a vor fi testati la scris-citit si matematica, elevii de clasa a IV-a – la limba romana/ limba materna – intelegerea textului scris si matematica, iar elevii de clasa a VI-a – la limba si comunicare, respectiv matematica si stiinte.

Rezultatele obtinute de elevi NU se trec in catalog, ci stau la baza realizarii de catre profesori a unor planuri individualizate de invatare si sunt aduse la cunostinta parintilor elevilor. Potrivit Legii Educatiei, rezultatele evaluarii fac parte din portofoliul educational al elevului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.