Noi imagini cu singurul sat rotund din Romania, Charlottenburg, aflat nu departe de Timisoara! VIDEO!

TIMISOARA. Declarat monument istoric de catre Ministerul Culturii, satul Charlottenburg, aflat la 40 km de Timisoara, reprezinta unul dintre punctele de atractie turistica nu indeajuns promovat pentru Banat.

Recent, au fost postate pe internet noi imagini aeriene, de toamna tarzie, cu singurul sat rotund din Romania, intr-un film de aproximativ 2 minute care redezvaluie frumusetea unui loc de poveste.

charlotenburg-satul-rotund

Vezi mai jos video-ul echipei de la Pilotboy!

Ascuns intre dealuri, pe drumul spre Lipova, Charlottenburgul s-a cladit in 1772 in vremea celui de-al doilea val de colonizari germanice. Guvernatorul de atunci al Banatului, contele de Aldringen, aduce in zona 32 de familii, iar legenda spune ca numele asezarii a fost inspirat de cel al sotiei sale Charlotte.

Colonistii proveneau din Tirolul de Sud, astazi Trentino, Lorena si Baden-Wurttemberg, iar dupa 1880 localitatea era populata si cu familii de romani si unguri.

Planul satului a fost intocmit de inginerul Carl Samuel Neumann Edler von Bucholt. La inceput, in mijlocul localitatii exista o plantatie de duzi ce inconjurau o fantana.

Vreme de aproape 150 de ani, locul a avut mai multi proprietari, dupa ce imparatul Iosif al II-lea a oferit zona spre vanzare nobilimii, prin licitatie.

In 1890, contele Siegfried Graf von Wimpffen construieste o casa de vanatoare, iar apoi transforma padurea din vecinatate intr-un parc de vanatoare. Locul a fost populat cu cerbi adusi din Boemia.
Dupa Primul Razboi Mondial, proprietatile contelui sunt preluate de statul roman, iar parcul devine rezervatie de vanatoare a Casei Regale a Romaniei.
Inca de la finele anilor ’40, parcul ajunge in administrarea Ocolului Silvic Timisoara.

CITESTE SI: Surprize minunate pentru turisti in singurul sat rotund din Romania, Charlottenburg, aflat la doi pasi de Timisoara!

Locuitorii satului rotund, majoritatea nemti, au plecat in valuri, dupa AL Doilea Razboi Mondial, apoi in anii 80 si dupa Revolutie, majoritatea caselor fiind cumparate de timisoreni care le folosesc drept case de vacanta.

Sursa video: youtube.com/Pilotboy

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. este bataie de joc cum a fost distrusa forma satului prin constructia soselei pe „scurtatura”. nu ar fi normal sa se faca un proiect care sa rezolve problema?