TIMISOARA. Se implinesc astazi 27 de ani de la cel mai important moment de cotitura din istoria recenta a unei natii care a ales sa traiasca liber, de la acea seara de 15 decembrie cand, la Timisoara, incoltea in sufletele unor oameni gandul ca s-ar putea descatusa din comunism. Se adunasera cu zecile pentru a impiedica evacuarea pastorului Laszlo Tokes si au inrosit fitilul ce avea peste o zi sa aprinda flacara Revolutiei Romane.
Timisorenii vazusera cum dictaturile Europei de Est cadeau una cate una si au inteles ca statea in puterea lor sa schimbe si ei lucrurile.
1989 – anul in care se prabusea comunismul in Europa
Ungaria demonteaza gardul de sarma ghimpata de la granita cu Austria, in Polonia Mazowieczki devine intaiul prim-ministru ne-comunist dintr-o tara membra a Pactului de la Varsovia, incepe daramarea Zidului Berlinului, in Bulgaria Todor Jivkov e inlocuit la conducerea partidului comunist, Praga iese in strada si inlatura guvernul. Ce au in comun toate aceste evenimente? S-au petrecut in 1989, cu luni sau zile inainte ca timisorenii sa-si invinga frica.
Anul 1989 gaseste poporul roman in intuneric si teroare. Politica economica si de dezvoltare a lui Ceausescu era considerata principala cauza responsabila pentru saracia in care se zbatea grosul populatiei.
In Romania, factorul declansator al Revolutiei care avea sa schimbe un sistem l-a constituit mutarea pastorului reformat Laszlo Tokes de la Timisoara intr-o parohie din judetul Bihor. Motivul oficial invocat de regim: o decizie a consiliului ecleziastic. In fapt, autoritatile il suspectau de spionaj si tradare. Pusese capac un interviu acordat televiziunii de la Budapesta in care a criticat regimul Ceausescu.
La Timisoara, se dusese vestea din gura in gura ca pastorul reformat Laszlo Tokes avea sa fie evacuat din parohie. In seara zilei de 15 decembrie, Tokes urma sa fie mutat, asa ca prelatul le ceruse la slujba de duminica enoriasilor sa vina martori la momentul scoaterii sale din locuinta.
In ziua de 15 decembrie 1989, cativa credinciosi si un numar mic de cetateni ai orasului au vegheat in fata bisericii din Piata Maria. In acea seara, lucratori ai Securitatii, in civil, au pazit casa pastorului si nimeni nu intra si nu iesea fara sa dea socoteala.
Oamenii au inceput sa se adune pe la ora 17.00 in Piata Maria, mai intai in statia de tramvai, apoi in fata farmaciei, in incercarea de a-l sustine pe pastorul Laszlo Tokes. Erau pasnici, au stat acolo o vreme, iar seara tarziu s-au imprastiat. A doua zi insa aveau sa vina in numar mare.
In 16 Decembrie 1989, timisorenii si-au invins cu adevarat teama, au iesit pe strazi, au oprit tramvaiele in centru si au pornit spre Judeteana de partid inlaturand in cale toate simbolurile comuniste. O multime de oameni aveau sa fie ridicati de militie si aruncati dupa gratii, insa un apel la solidaritate transmis din gura in gura avea sa dezlantuie Revolutia Romana.
Pareri
OGGI E’ UN GRAN GIORNO PER VOI, COMPLIMENTI A TUTTI I RUMENI CHE HANNO LOTTATO E SAPUTO ABBATTERE LA DITTATURA COMUNISTA E PORTATO LA DEMOCRAZIA IN UN GRANDE PAESE.IN ITALIA ANCORA DOBBIAMO COMINCIARE A FARE LA RIVOLUZIONE,(CHISSA SE SIAMO CAPACI)CONTRO IL REGGIME COMUNISTA CHE CI ATTANAGLIA.
Cosa dici? Ma quale democrazia ??
Democrazia nei nostri sogni.In realta e communismo con la „facia umana”.
sei morire fa? raffa in cullo.
Aceste evenimente sunt uitate de majoritatea romanilor dar fara Tőkés Làszló cred ca mai trebuia sa rabdam citiva ani cu Ceausescu.