Noi nu uitam. Se aprindea scanteia Revolutiei de la Timisoara in 15 Decembrie 1989, in Piata Maria. Foto

TIMISOARA. 34 de ani se implinesc astazi de la cel mai important moment de cotitura din istoria recenta a unei natii care a ales sa traiasca liber, de la acea seara de 15 decembrie cand, la Timisoara, incoltea in sufletele unor oameni gandul ca s-ar putea descatusa din comunism. Se adunasera cu zecile pentru a impiedica evacuarea pastorului Laszlo Tokes si au inrosit fitilul ce avea peste o zi sa aprinda flacara Revolutiei Romane.

Timisorenii vazusera cum dictaturile Europei de Est cadeau una cate una si au inteles ca statea in puterea lor sa schimbe si ei lucrurile.

1989 – anul in care se prabusea comunismul in Europa

Ungaria demonteaza gardul de sarma ghimpata de la granita cu Austria,  in Polonia Mazowieczki devine intaiul prim-ministru ne-comunist dintr-o tara membra a Pactului de la Varsovia, incepe daramarea Zidului Berlinului, in Bulgaria Todor Jivkov e inlocuit la conducerea partidului comunist, Praga iese in strada si inlatura guvernul. Ce au in comun toate aceste evenimente? S-au petrecut in 1989, cu luni sau zile inainte ca timisorenii sa-si invinga frica.

Anul 1989 gaseste poporul roman in intuneric si teroare. Politica economica si de dezvoltare a lui Ceausescu era considerata principala cauza responsabila pentru saracia in care se zbatea grosul populatiei.

In Romania, factorul declansator al Revolutiei care avea sa schimbe un sistem l-a constituit mutarea pastorului reformat Laszlo Tokes de la Timisoara intr-o parohie din judetul Bihor. Motivul oficial invocat de regim: o decizie a consiliului ecleziastic. In fapt, autoritatile il acuzau de spionaj si tradare. Pusese capac un interviu acordat televiziunii de la Budapesta in care a criticat regimul Ceausescu.

La Timisoara, se dusese vestea din gura in gura ca pastorul reformat Laszlo Tokes avea sa fie evacuat din parohie. In seara zilei de 15 decembrie, Tokes urma sa fie mutat, asa ca prelatul le ceruse la slujba de duminica enoriasilor sa vina martori la momentul scoaterii sale din locuinta.

In ziua de 15 decembrie 1989, cativa credinciosi si un numar mic de cetateni ai orasului au vegheat in fata bisericii reformate din Piata Maria. In acea seara, lucratori ai Securitatii, in civil, au pazit casa pastorului si nimeni nu intra si nu iesea fara sa dea socoteala.

Oamenii au inceput sa se adune pe la ora 17.00 in Piata Maria, mai intai in statia de tramvai, apoi in fata farmaciei, in incercarea de a-l sustine pe pastorul Laszlo Tokes. Pareau destul de pasnici, au stat acolo o vreme, iar seara tarziu s-au imprastiat. A doua zi insa aveau sa vina in numar mare.

In 16 Decembrie 1989, timisorenii si-au invins cu adevarat teama, au iesit pe strazi, au oprit tramvaiele in centru si au pornit spre Judeteana de partid, inlaturand in cale toate simbolurile comuniste. O multime de oameni aveau sa fie ridicati de militie si aruncati dupa gratii, insa un apel la solidaritate transmis din gura in gura avea sa dezlantuie  Revolutia Romana.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Au murit oameni pentru ca securiștii și copiii lor să fie tot la butoane azi . Frumos n-am ce zice

  2. nici eu nu uit dar merg inainte cu demnitate si respect fata de ce s-a intamplat fara sa mai fac atata propaganda si sa ma „tin incatusat” de amintiri sangeroase dupa atatia ani. Este in istorie. E cazul sa cam treceti peste si sa lasati vrajelile deoparte

  3. Nu vom putea spune ca acesti oameni au murit degeaba , daca vom spune acest lucru chiar daca au murit degeaba . Eu zic ca ei au murit pentru cauza lor in primul rand persoanala , pentru copii lor si apoi da… pentru tara! Daca nimeni nu iesea , daca toti stateau in casa nu se intampla nimic si astazi eram un fel de Rep. Moldova sau Belarus , acei oameni care ne-au condus din pacate nu aveau profesionisti langa ei ci nici nu doreau. Sa nu privim ca aceasta revolutie nu a insemnat nimic si ca e totul degeaba ! Da , din pacate cineva tot timpul profita de pe urma unui razboi sau revolutii, nu s-a intamplat prima data la noi!

    • Nu au murit degeaba, oricum ceasul nu-l mai dă nimeni înapoi deși o parte din societatea în care trăim și-ar dori acest lucru ,este înspăimântător dacă stai să judeci în ce direcție o ia Timișoara un oraș cu o gîndire deschisă în trecut , astăzi pe zi ce trece un naționalism absolut toxic.

  4. In prezent, continuam cu revolutia bunei guvernari, avandu-l la conducere pe Dominic.

  5. Si pana la urma ati votat primar pe unul casatorit cu o membra de partid comunist ?

    • I-ai controlat tu carnetul de membru sotiei?? Sau vorbești numai aiurea?

    • Poate ar trebui sa te preocupi de oamenii pe care-i votezi, nu de nevestele lor, mai ales daca sunt din alta tara. Sa-ti dau o lista cu fosti membri PCR: Iliescu, Constantinescu, Basescu.

      • @Dan. A, Ai uitat-o pe sefa PCR a fabricii Electrotimis, acu USR-ista Rodica Militaru :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) pe care ai votat-o fara sa clipesti. E intre oamenii noi, progresisti, nu?

  6. Vineri 15 Decembrie ca la Revolutie pentru cine a traito. Si vremea pare a fi cam la fel aproximativ. Nimic nu sa schimbat , sau daca sa schimbat putin sa schimbat pe lucruri neesentiale. In principiu santem de unde am plecat dar cu mai multe griji.
    Respect celor ce au crezut sincer si au luptat pentru libertate. Dumnezeu sa aiba grija de ei.

    • S-a schimbat un lucru: este libertate. Dar pentru tine este neesențial, nu-i asa?

  7. In seara de 16 decembrie, sambata, grupul de cateva sute de persoane din Piata Sfanta Maria s-a deplasat spre Consiliul Judetean, unde au intervenit scutierii si pompierii in forta. Lumea s-a imprastiat, unii s-au intors la Maria, unde militarii au ocupat zona si au interzis accesul. In 17 decembrie, duminica, au iesit multimile in oras pe la pranz si s-au indreptat spre Consiliul Judetean si apoi spre Primarie. A inceput razboiul cu armata in zona centrala si apoi in mai multe cartiere.

  8. Eu unul nu uit. Nici cum a fost in decembrie 1989, nici cum a fost inainte. Si imi pare rau de cei care au murit, si le multumesc in gand. Dupa ce primii oameni au murit, a crescut hotararea si inversunarea impotriva gunoaielor care ne conduceau. Fara morti, cine stie?
    Pentru cei cu memoria scurta, o intamplare din 16 decembrie (sambata): de vreo 2 luni noul prim-secretar al judetului introdesese cartela la carne, dar nu puteai sa cumperi decat daca era carne in magazinul de care apartineai, trebuia sa verifici periodic. In sambata aceea „s-a dat carne” la acel magazin. La 8 dimineata, tatal meu, care avea „sambata libera” (una pe luna), s-a pus la coada, pentru mine, caci el nu locuia in zona. Pe la ora 1 l-a inlocuit sotia mea, care venise de la servici, caci avea „sambata scurta”. La ora 2:30 am venit eu de la servici si am preluat statul la coada. La ora 4 (dupa 8 ore de coada) am ajuns sa cumpar ratia pe 2 luni a familiei, 4kg de carne de porc cu aprox. 50% grasime. 37lei/kg, la un salariu de 3000lei/luna. Seara, a trecut pe sub fereastra mea coloana de demonstranti, si m-am alaturat si eu, am mers la Banatul, apoi pe Calea Buziasului spre Spumotim si AEM. Am plecat spre casa cand au sosit camioanele cu soldatii de la Securitate, stateau in camion si asteptau ordinul. Am ajuns cu bine acasa, la sotie si copil. 700 de timisoreni n-au ajuns acasa in noaptea aceea, au fost batuti si incarcerati. Probabil de cei care ne spun azi ca „a fost mai bine inainte”. sau de copii lor.