TIMISOARA. 35 de ani se implinesc astazi de la cel mai important moment de cotitura din istoria recenta a unei natii care a ales sa traiasca liber, de la acea seara de 15 decembrie cand, la Timisoara, incoltea in sufletele unor oameni gandul ca s-ar putea descatusa din comunism. Se adunasera cu zecile pentru a impiedica evacuarea pastorului Laszlo Tokes si au inrosit fitilul ce avea peste o zi sa aprinda flacara Revolutiei Romane.
Timisorenii vazusera cum dictaturile Europei de Est cadeau una cate una si au inteles ca statea in puterea lor sa schimbe si ei lucrurile.
1989 – anul in care se prabusea comunismul in Europa
Ungaria demonteaza gardul de sarma ghimpata de la granita cu Austria, in Polonia Mazowieczki devine intaiul prim-ministru ne-comunist dintr-o tara membra a Pactului de la Varsovia, incepe daramarea Zidului Berlinului, in Bulgaria Todor Jivkov e inlocuit la conducerea partidului comunist, Praga iese in strada si inlatura guvernul. Ce au in comun toate aceste evenimente? S-au petrecut in 1989, cu luni sau zile inainte ca timisorenii sa-si invinga frica.
Anul 1989 gaseste poporul roman in intuneric si teroare. Politica economica si de dezvoltare a lui Ceausescu era considerata principala cauza responsabila pentru saracia in care se zbatea grosul populatiei.
In Romania, factorul declansator al Revolutiei care avea sa schimbe un sistem l-a constituit mutarea pastorului reformat Laszlo Tokes de la Timisoara intr-o parohie din judetul Bihor. Motivul oficial invocat de regim: o decizie a consiliului ecleziastic. In fapt, autoritatile il acuzau de spionaj si tradare. Pusese capac un interviu acordat televiziunii de la Budapesta in care a criticat regimul Ceausescu.
La Timisoara, se dusese vestea din gura in gura ca pastorul reformat Laszlo Tokes avea sa fie evacuat din parohie. In seara zilei de 15 decembrie, Tokes urma sa fie mutat, asa ca prelatul le ceruse la slujba de duminica enoriasilor sa vina martori la momentul scoaterii sale din locuinta.
In ziua de 15 decembrie 1989, cativa credinciosi si un numar mic de cetateni ai orasului au vegheat in fata bisericii reformate din Piata Maria. In acea seara, lucratori ai Securitatii, in civil, au pazit casa pastorului si nimeni nu intra si nu iesea fara sa dea socoteala.
Oamenii au inceput sa se adune pe la ora 17.00 in Piata Maria, mai intai in statia de tramvai, apoi in fata farmaciei, in incercarea de a-l sustine pe pastorul Laszlo Tokes. Pareau destul de pasnici, au stat acolo o vreme, iar seara tarziu s-au imprastiat. A doua zi insa aveau sa vina in numar mare.
In 16 Decembrie 1989, timisorenii si-au invins cu adevarat teama, au iesit pe strazi, au oprit tramvaiele in centru si au pornit spre Judeteana de partid, inlaturand in cale toate simbolurile comuniste. O multime de oameni aveau sa fie ridicati de militie si aruncati dupa gratii, insa un apel la solidaritate transmis din gura in gura avea sa dezlantuie Revolutia Romana.
Pareri
Nu vedeți ca unora le este dor de acea perioada. Nu le miroase bine in UE, ca cică am devenit sclavii Europei. Nu le convine in NATO, ca cică ne așteaptă un război in Ucraina unde vom trimite soldații nostri. Se pare ca pentru ei ar fi mai bine in lagărul comunist. Mai plecați voi in excursii si concedii pe unde părinții voștri nici nu au visat? Mai veți lucra prin alte tari- daca doriți sa câștigați mai mult decât aici, deși pe străzile orașului și pe șantierele de constructii te întâlnești cu cetateni asiatici? Deci locuri de munca sunt. Eu le sugerez acestor suveranisti indopati din ” înțelepciunea rusa” sa meargă câteva luni în Rusia. Sa lucreze acolo, apoi sa vina sa ne spună cum e. Premiantul Nobel, Romain Rowland, era mare admirator al idealurilor comuniste. S-a dus la fata locului. S-a lămurit și i-a trecut. Au fost mulți alții. Urmati-le exemplu. De ce C Georgescu a locuit 15 ani in Austria și ne blagosloveste cu idei rusești? Dacă era invers, poate îl credeam.
Se pare că nu ai trait ”pe viu” perioada comunistă și nici în direct revolutia din ’89. Înseamnă că nu știi care a fost ideea maselor care au ieșit în stradă atunci(eu pot spune că am fost în mijlocul acțiuni). Ce sa dorit atunci? Am vrut libertate de exprimare, de deplasare, de gândire, am vrut să fim respectați oriunde mergem, nu batjocoriți că suntem Români, am dorit să ”trăim mai bine”, deși nu înțelegeam în ce mod.
Că avem libertate, avem. Putem merge”in excursii si concedii pe unde părinții voștri nici nu au visat”, putem.
Să lucrăm în alte țări, putem, dar nu întodeauna la pregătirea pe care o avem.
Avem dreptul să ne spunem părerea, da, dar ca și înainte de 89, ne e frică de consecințe și mai bine tăcem.
De mers la ruși, nu e necesar. Multe nu sau schimbat nici la noi.
C. Georgescu a fost votat ca și o alternativă la actuala clasă politică, ca și un avertisment că se poate face schimbarea, dar așa de tare a speriat ”clasa politică” actuală, că au reacționat ca și Ceaușescu și clica lui: au spus că e din ””agenturili străine”, teroriști, oameni ai rușilor, s.a.
Oricine ar fi ieșit acum la alegeri, care nu corespundea cu planurile marilor partide(sâc), sau interese externe, ar fi fost tratat la fel: denigrat, inventat acuze de tot felul, legături cu orice extremiști, s.a.m.d.
Asa e, revolutia nu a avut nicio legatura cu intelegerile de la Malta (2-3 decembrie 1989) dintre Gorbaciov si Bush🤡😁🤡😁🤡
Daca un imprumut de vreo 10 miliarde USD (ajustat la ziua de azi ar fi cam 40 mld) a „costat” un deceniu se saracie, cam cat ne vor costa imprumuturile de dupa ’89? Am ajuns cu datoria cam la 140 mld USD🤡🤡
Ei, lasa ca mai facem o refinantare🤡😁🤡, ce, nu merge sa rostogolim datorii la nesfarsit? Noi si toata planeta intr-o schema Ponzi, n-are cum sa nu iasa ceva bun🤡😁🤡