TIMISOARA. Drumul dintre Timisoara si Autostrada Vestului a fost largit la patru benzi de circulatie, cate doua pe sens, si nu s-au pierdut banii europeni, in ciuda mai multor intarzieri si piedici.
Insa, pana la finalizarea completa a intregii lucrari mai sunt cateva luni bune de munca.
Sunt unele discutii privind benzile de circulatie care, spun unii soferi, ar fi prea inguste, insa presedintele Consiliului Judetean Timis, Alin Nica, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro de ce aceste benzi nu sunt mai late, asa cum si-ar dori conducatorii auto.
”Am promis ca o sa se circule pe patru benzi, adica terminam partea de covor asfaltic pana inainte de Craciun, si iata ca ne-am tinut de cuvant. Benzile nu sunt prea inguste, asa au fost obisnuiti soferii. Fata de benzile de autostrada sunt mai inguste si fata de drumul din exteriorul Dumbravitei, in localitate sunt mai inguste pentru ca si cladirile sunt mai apropiate de carosabil”, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis.
Liderul CJT spune ca au aparut unele probleme pe care constructorul trebuie sa le remedieze. Este vorba despre caile de acces in gospodariile oamenilor care au casele la drumul principal.
”Avem 4 sau 5 cazuri unde, din cauza extinderii drumului, avem o panta foarte abrupta si va trebui sa rezolvam accesul la cetateni, acolo. Cu cat ne latim mai mult, cu atat problemele se extind la si mai multe gospodarii, mai ales pe anumite portiuni din interiorul Dumbravitei care sunt mai inguste ele din constructie, in vatra veche a satului. Extinzandu-ne, casele fiind sub nivelul asfaltului, daca asfaltul e mai departe, panta e mai lina, dar cand te apropii de casa, panta e mai abrupta, si e diferenta chiar si de 1 metru intre nivelul accesului. Si legatura cu trotuarul trebuie refacuta, portile oamenilor trebuie schimbate, deci e o problema pe care proiectantul o va rezolva. Nu puteam sa facem drumul mai ingust pe portiunea respectiva doar ca sa pastram accesele la acelasi nivel. Cred ca si cetatenii inteleg ca trebuie sa isi faca niste modificari pentru ca si investitia este de interes public general pentru toti. Iar cazurile particulare le rezolvam conform normelor si standardelor de proiectare”, a precizat Alin Nica.
Desi poate nu sunt atat de vizibile, mai sunt lucrari si in zona liniei ferate de la Giarmata.
”Tronsonul 2 este finalizat, de la Socar pana la Autostrada deja se circula. Mai sunt unele chestiuni la care se lucreaza. Nu se vad in teren, sunt de-a lungul caii ferate, partea de automatizare si legatura cu sistemul de gestionare a cailor ferate, tot noi facem aceasta automatizare”, spune pentru opiniatimisoarei.ro Alin Nica.
Intreaga lucrare va fi finalizata complet abia in primavara anului 2024.
”Pe tronsonul 1 vom lucra pana prin martie-aprilie. Pentru noi a fost important sa terminam cu partea cea mai costisitoare si principala componenta asteptata de oameni, structura rutiera si carosabilul, astfel incat, dupa ce trecem la marcaje, sa se poata circula neingradit fara niciun fel de problema. Celelalte lucrari, trotuare, iluminat, relocari de utilitati le putem face si in perioada urmatoare, in termenul ramas din contract. Portiunea de carosabil, asfalt si structura rutiera constituia cheltuiala eligibila in proiect si ne-am propus sa absorbim toti banii europeni si am reusit sa facem acest lucru”, a adaugat Alin Nica.
***
Extinderea la 4 benzi a soselei intre Timisoara si Autostrada Vestului este cel mai mare proiect aflat in implementarea Consiliului Judetean Timis cu bani europeni prin vechiul POR.
Valoarea contractului pentru „Modernizare DJ 691: Largirea la 4 benzi a sectorului km 2+725 (sens giratoriu) – Centura Timisoara și Centura Timisoara – Autostrada A1 (km 12+975)” este de aproape 20 de milioane de euro, din care putin peste 14 milioane euro bani europeni.
Ultimele imagini de pe santier, filmate de la inaltime, acum cateva zile, ne-au fost trimise de un cititor fidel opiniatimisoarei.ro, caruia ii multumim.
Pareri
Ce se vede? Ca nu stalpii erau vinovati de întârzierea lucrării. Pe Dunos este un video de unde se poate vedea ca prin Dumbrăvița, dacă ai un autobus in fata, nu poți folosi banda a doua. De rasul curcilor!
Dacă ați fi pus 25 cm la fiecare bandă (în loc de 2,75 sa aibă 3m) era suficient și nu intrați în nici o casă.
„in localitate sunt mai inguste pentru ca si cladirile sunt mai apropiate de carosabil”, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean
Explicatie de doi bani…
Lucrarea în Dumbrăvița este făcută în bătaie de joc. Benzile sunt înguste, asfaltarea lasă de dorit…cireașa de pe tort este „sensul giratoriu”din mijlocul comunei. Soseaua nu trebuia făcută până unde începe Timișoara? Nimeni nu întreabă cat a costat un strat de asfalt pe toată lungimea comunei?!
Dar, ce-i aia, Bre, cursă cu obstacole? Plăti-va desenatoru’, ezecutantu’ și adimistratoru’ șușel’i pentru viitoarele accidente din aceste de locuri? De ce nu se face măcar acolo pe piloni?
O lucrare facuta in graba de niste amatori. Banii sa iasa . Sensul de la Kaufland incurca, sensul din comuna incurca si el ! Drumul suprainaltat ii incurcca pe probrietari in sensul ca nu mai pot intra si iesi din curte cu autoturismele . Peste cativa ani o sa mai turnati un strat si o sa ajunga drumul la nivelul ferestrelor. Bataie de joc!
Vedeti, daca ati fi votat piticania de la usr presedinte al cjt acum aveam drum cu 10 benzi pe sens si cu benzi late ca in USA. Bine inteles totul era puleit cu aur rozaliu.
#revolutiabuneiguverneri dupa modelul din Timisoara
4, stai jos. Nu ai inteles nimic.
Nelu…acest nume clasic …cu 2 neuroni ! Esti degeaba !
Bine zici, bataie de joc. A fost mai ieftin sa toarne asfaltul peste drumul existent, decat sa sape si sa lase drumyl la nivelul care il avea. (Motorina pentru functionarea utilajelor, caratul molozului de la drum etc. , toate acestea costau bani , asa au facut economie). O lucrare facuta in bataie de joc. Trebuiau scosi toti stalpii, drumul pus pe mijloc, fatue trotuare, daca se putea si piste de biciclete, rezolvate apele pluviale (acum toata apa se va scurge in curtile oamenilor).
Spuneți-i la” nica” aceste un idiot. Sa iasă în teren și sa vadă că din marginea carosabilului pana la limita de proprietate mai au loc de încă 3 benzi. Dar ei de unde sa mai ciupească ceva ( din cei 30 cm pe ambele sensuri ori toată lungimea drumului – iese un calcul bun pt sărbători) Jeguri penale……
Cred ca Domnul Nica nu se aude pe sine și nu și o citit textul publicat. Autostrada -Benzinărie SOCAR este acceptabil, Dumbrăvița-Timișoara e sa zicem un drum forțat la 2 benzi pe sens. Aici se putea reduce diferența de nivel cu cel puțin 30 -40 de cm cu posibilitatea de lărgire corespunzătoare. Faptul ca încă nu exista soluție tehnica pentru trotuar și gospodăriile oamenilor denota incompetenta …sau.. o poarta deschisa pentru viitor desigur pe alți bani cu refacere adecvata a carosabillului
Haos pentru locuitorii de pe principala, totul facut fortat , ca toata dumbravita , totul umflat artificial, zici dumbravita si tragi apa, nimic facut organizat, intra rahatul in casa la prima ploaie mai puternica
In cazul in care îți intră rahatul in casa la orice ploaie mai puternică, sugestia mea este sa chemi un instalator și sa îți puna clapeta de sens unic la canalizare.Bineinteles pentru apa pluviala este recomandat sa faci un drenaj in gradina.
Pregătiți-vă de accidente. Drumul este făcut low cost doar sa sifoneze banii.
PS îmi pare rău că te-am votat, dar măcar ca la anul știu sigur pe cine voi vota.
Este clar ca Toata vina este a lui Robu. Asa ca votati din nou pe Fritz!
Fanele, era vorba despre drumul favut dd CJ T unde sef este Nica denumita.
Sunt extrem de multe greșeli de execuție, în doar 2 km de drum. Zone în care diferența de nivel fata de situația anterioară este de aproape 50cm, stații de autobuz inaccesibile, Stâlpi care au fost mutați tinându-i pe loc. Imposibilitatea de a intra în propria curte, canalul pluvial de pe marginea drumului distrus, ete. Desigur, drumul fiind supraînălțat, prima ploaie torentiala nu va pune probleme decât celor care au ghinionul de a avea casa lansa noul drum.
Da, benzile sunt prea înguste. Stâlpii nu au fost mutați, iar ce spunea chiar musiui Nica în urma cu ceva timp era „Daca nici in urma acestei intalniri nu se va ajunge la un acord, iar stalpii nu vor fi predati, in acte, conducerea judetului are o solutie de rezerva: va largi drumul doar cu inca o banda, astfel ca soseaua ar urma sa aiba 3 benzi de circulatie in loc de 4, cate sunt prevazute acum in proiect.”
Concluzia? Din moment ce nu s-au mutat stâlpii, înseamnă ca drumul s-a lărgit de la circa 3 benzi, la 3 benzi.
In rest, se pare ca este un drum de categoria IV, cel mult.
Între giratoriul de la Kaufland și strada Fervenția nu văd unde ar încăpea 4 benzi pline și să se circule în siguranță. Așa cum e acum, dacă face cineva stânga peste linia punctată, cel care vine din spate de abia are loc să se dea în margine ca să continue înainte.
Mai departe până la Socar să zicem că ar fi spațiu pentru 4 benzi înguste. Vedem ce iese, deocamdată se merge tot în regim 1+1 ca înainte.
De la planul de situatie pana la implementare este o diferenta imensa.
Planul de situatie: https://www.cjtimis.ro/wp-content/uploads/2020/07/6_Plan-de-Situatie-PTE.pdf
Prevede cel putin 12m pentru carosabil. Documentele suplimentare precizeaza cel putin 14m pentru platforma.
La fata locului, este evident ca ai circa 10m, simplu de verificat: o masina care incearca sa intre pe celalalt sens ocupa aproape integral cele doua „benzi”, o masina are circa 4.5m…
Daca se respecta planul de situatie, avem drum de clasa tehnica 4. Daca nu, clasa tehnica 5, in cel mai bun caz.
De asemenea, mai sunt si multele amenajari, prevazute in plan (iesirile catre strazile laterale). Deocamdata lipsa.