Noi serii de cursuri, solicitate de firme, organizate de CCIA Timis. In ce domenii te poti specializa?

TIMISOARA. Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis prin Directia Formare si Perfectionare Profesionala demareaza in cursul lunii ianuarie 2017 urmatoarele serii de cursuri:

Consilier de orientare privind cariera (Cod COR 242306)

Consilierea are caracter nondirectiv, adica nu impune celui consiliat o anumita directie, ci mai degraba evalueaza impreuna cu acesta alternative diferite, ajutându-l sa aprecieze si sa selecteze ocupatia sau indeletnicirea care i se potriveste cel mai bine. Cursul se adreseaza specialistilor care ajuta tinerii si adultii sa se autoevalueze, sa comunice eficient cu altii, sa elaboreze planuri cu privire la propria cariera si la formarea adecvata necesara, sa aiba in vedere cariere alternative, sa faca fata cu succes diferitelor obstacole pentru a-si câstiga locul in societate si pe piata muncii.

Tematica abordata vizeaza:
-Obiectivele si metodele consilierii de orientare profesionala
-Evaluarea consilierii de orientare profesional
-Autoevaluarea consilierului
-Metode si tehnici de evaluare
-Activitatile consilierului
-Paliere de evaluare a activitatilor consilierului.
Perioada: 23 ianuarie – 3 februarie 2017

***
Specialist in managementul deseurilor (Cod COR 325713)

Cursul se adreseaza persoanelor desemnate cu gestionarea deseurilor din cadrul firmei, astfel incât sa se asigure indeplinirea obligatiilor legale in acest domeniu.

In conformitate cu prevederile Legii nr. 211/25.11.2011, art.22, alin.3, „Detinatorii / producatorii de deseuri persoane juridice, comerciantii, precum si operatorii economici autorizati din punct de vedere al protectiei mediului pentru efectuarea operatiunilor de colectare si transport deseuri“ au obligatia sa desemneze o persoana din rândul angajatilor proprii care sa urmareasca si sa asigure indeplinirea obligatiilor prevazute de prezenta lege sau sa delege aceasta obligatie unei terte persoane”. Conform alin.4, “persoanele desemnate, prevazute la alin. (3), trebuie sa fie instruite in domeniul gestiunii deseurilor, inclusiv a deseurilor periculoase, ca urmare a absolvirii unor cursuri de specialitate”.

Nedesemnarea unei persoane cf. legii mentionate constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 15.000 lei la 30.000 lei.

In acest context, Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis vine in sprijinul agentilor economici care genereaza deseuri prin organizarea cursului „Specialist in managementul deseurilor”.

Tematica cursului:
A. Regimul deseurilor – prevederi legislative, organizarea actelor normative in domeniu. Obligatii legale in sarcina agentilor economici
– OUG nr.195/2005 privind protectia mediului, cu modificarile si completarile ulterioare;
– Legea nr.211/2011 privind regimul deseurilor– obligatiile agentilor economici;
– HG nr.856/2002 privind evidenta gestiunii deseurilor si pentru aprobarea listei cuprinzând deseurile, inclusiv deseurile periculoase, cu completarile ulterioare;
– HG nr.1061/2008 privind transportul deseurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României;
– HG nr.621/2005 privind gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje, cu modificarile si completarile ulterioare;
– Gestionarea anumitor categorii de deseuri, reglementate prin acte normative speciale: uleiuri uzate, baterii si acumulatori uzati, deseuri de echipamente electrice si electronice, gestionarea deseurilor rezultate in urma procesului de obtinere a materialelor lemnoase;
– Raportari.
B. Solutii practice pentru conformarea agentilor economici cu cerintele legislatiei de mediu in domeniul deseurilor. Evitarea sanctiunilor.
– Trasabilitatea deseurilor (identificare si codificare, gestionarea corecta a deseurilor, intocmirea evidentei cf. HG nr. 856/2002, caracterizarea deseurilor periculoase, evidenta cronologica a deseurilor periculoase, transportul si destinatia deseurilor);

– Studii de caz. Cursantii vor putea propune pentru analiza situatii din cadrul firmei.
– Formele raspunderii juridice in dreptul mediului;
– Sanctiuni contraventionale. Cuantumul amenzilor. Evitarea sanctiunilor.
Perioada: 23 ianuarie – 3 februarie 2017

***
Inspector / Referent Resurse Umane (Cod COR 333304)
Structura cursului:
-Contractul individual de munca
-Vechimea in munca
-Contractul colectiv de munca
-Jurisdictia muncii (H.G. 500/2011 actualizata, OMMEPS 1918/2011)
-Raspunderea salariatilor
-Salarizarea. Permisul de munca
-Formarea profesionala
-Asigurarile sociale de stat
-Notiuni de organizare si legislatia muncii
-Initiere in cautarea unui loc de munca
-Modul de desfasurare a activitatii ca intreprinzator particular
-somajul
*Aplicatii in Programul REVISAL

*In cadrul cursului, se va desfasura si un modul de instruire in aplicatia REVISAL, in urma caruia se obtine si un CERTIFICAT DE PARTICIPARE. Se vor face aplicatii practice in RGES cu utilizarea calculatorului.

Pentru modulul de instruire REVISAL, fiecare participant va avea acces individual la un laptop.
Lectori: Lucica Zirbau, Dan Cojocaru, Robert Hotean
Perioada: 25 ianuarie – 14 februarie 2017.

Cursurile se desfasoara la Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timis din Bd. Eroilor de la Tisa nr.22.

Cursurile sunt autorizate de Autoritatea Nationala pentru Calificari (A.N.C.) iar certificatele obtinute la absolvire au recunoastere nationala si sunt emise de Ministerul Muncii si de Ministerul Educatiei.

IMPORTANT!
Certificatele eliberate la absolvirea cursurilor autorizate de catre Autoritatea Nationala
pentru Calificari, impreuna cu suplimentele descriptive in care se mentioneaza competentele dobândite, au regim de acte de studii, fiind recunoscute oficial pe piata muncii din România, conform OG nr. 129/2000. La cerere, certificatele pot dobândi recunoastere internationala.

Conform Codului Fiscal art. 21, alin 2 lit. H, costul cursurilor autorizate de Autoritatea Nationala pentru Calificari se deduce integral din impozitul pe profit sau venit.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.