TIMISOARA. Noi seminarii la Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis. De data aceasta, agentii economici vor afla toate noutatile legate de securitatea in munca si securitatea la incendii, de la specialistii din domeniu.
„In perioada urmatoare vom avea doua seminarii foarte importante, cu Inspectoratul Teritorial de Munca si cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Banat. Sunt importante pentru ca in 2016 economia judetului Timis s-a clasat pe locul doi la nivel national, as vrea sa pastram acesti indicatori si pe 2017, dar o sa vedeti pe perioada seminariilor ca firmele noastre au o problema foarte mare cu forta de munca. In ceea ce priveste ISU nu sunt foarte multe noutati, dar trebuie sa le lamurim pe cele care sunt in valabilitate, normele care functioneaza acum. Am avut sesizari de la firme ca pentru 30 mp au nevoie de negatie de la ISU Banat, inseamna ca nu este normal sa se intample, si ca undeva mai trebuie o explicatie, cineva trebuie sa explice ca 30 de zile se pierd pana ca firma sa isi poata desfasura activitatea in bune conditii. Nu doar ca aducem noutati, ci si clarificam ceea ce exista”, spune Florica Chirita.
Inspectorii de munca din Timis vor veni si ei in fata oamenilor de afaceri, pentru a lamuri o serie de probleme si neclaritati cu care agentii economici inca se confrunta. In cadrul dezbaterii vor fi prezentate noutati legislative si norme metodologice de aplicare a reglementarilor in domeniul legislatiei muncii.
„Agentii economici vor afla ca obiectivul principal al Inspectoratului de Munca ramane, si in 2017, depistarea persoanelor care fac munca la negru, iar in domeniul securitatii si sanatatii in munca, obiectivul principal va fi depistarea factorilor care duc la producerea accidentelor de munca. Desigur, aceasta intalnire de lucru intre conducerea ITM Timis si mediul de afaceri va clarifica foarte multe probleme, pentru ca numai anul trecut am organizat 4779 de controale in societatile comerciale. Am depistat 179 de persoane care lucreaza fara forme legale de angajare. Dorim sa tragem un semnal de alarma de a iesi din zona muncii la gri. S-a ajuns de la zona muncii la negru la zona muncii la gri. Desigur vom avea o discutie cu angajatorii, miercuri, la Centrul de Afaceri, pentru a clarifica cu ei ce inseamna munca la gri, si nu exista, in domeniul constructiilor, de exemplu, sa lucreze doua ore. Vom discuta cu angajatorii si despre fluctuatia fortei de munca din judetul Timis. Constatam ca lunar ne pleaca aproape 12 mii de lucratori din Timis si trebuie sa rezolvam aceasta problema”, a spus Pavel Kasai, directorul ITM Timis.
Semianrul „Codul muncii. Sanatate si securitate in munca. Revisal 2017” va avea loc miercuri, 15 martie, de la ora 13.00 la Centrul Regional de Afaceri din Timisoara.