Noile masuri fiscale, prezentate de Guvern. Salariile ar putea scadea cu 10% in 2018

Taxele romanilor sunt revolutionate din nou de catre Guvern. De anul viitor, impozitul pe salarii si alte venituri va scadea de la 16 la 10 la suta, a anuntat ministrul Finantelor.

CITESTE SI: Operatiune fulger. Saltati direct din sala de judecata, de DIICOT si DGA, in Banat. Executor judecatoresc, avocat, oameni de afaceri, luati pe sus. Ce tun au dat 

Iar contributiile social vor fi reduse cu mai putin decat aparea initial in programul de guvernare. ″Taxa de solidaritate” platita de angajatori nu dispare, ci se transforma intr-o ″⁣contributie asiguratoare de munca″⁣, platita de angajatori. Specialistii fiscali spun insa ca dupa toate aceste schimbari, salariatii nu se vor alege cu nimic in plus la lefuri. Si nici statul nu va aduna mai multi bani la buget, noteaza stirileprotv.ro.

Dupa luni intregi in care Guvernul a anuntat taxe, ca mai apoi sa renunte la ele, ministrul Finantelor, Ionut Misa, vine cu o noua versiune a darilor de stat care vor fi platite de angajati si angajatori de la anul.

Ionut Mișa, ministrul Finantelor: ”Scaderea impozitului pe venit de la 16% la 10% nu doar pentru veniturile din salarii, ci si pentru alte venituri cum ar fi cele din pensii, chirii, dobanzi, activitati agricole.

O alta masura: reducerea contributiilor sociale si trecerea lor in dreptul salariatilor. Contributiile sociale scad cu 2 puncte procentuale.

Contributiile ramase in sarcina angajatorului, respectiv 2,75% dupa transferul de 20 de puncte la salariat, scad de asemenea la 2,25% si vor acoperi riscurile de somaj, accidente, concediu medical, creante salariale. Toate acestea vor fi cuprinse intr-o singura contributie, care se va numi CONTRIBUTIA ASIGURATOARE PENTRU MUNCA.

Asadar, salariile romanilor vor fi calculate de la anul cu un impozit de 10% si contributii sociale cu doar doua procente mai mici fata de cele actuale. Iar din cele noua contributii platite de angajati si angajatori in prezent vor ramane doar trei – pentru pensie, sanatate si contributia ″asiguratoare de munca″⁣, adica fosta ″⁣taxa de solidaritate″⁣.

De exemplu, in prezent, un angajat cu un salariu brut de 3.000 de lei ia concret in jur de 2.100 de lei. Asta pentru ca plateste dari la stat de 896 de lei, iar angajatorul, de 683 de lei. in total, statul incaseaza 1.578 de lei din taxe si impozite.

De anul viitor, daca angajatorul va mari salariul brut cu 20% fata de nivelul actual, atunci noul brut va fi 3.600 de lei, iar cel net – 2.106 lei, dupa ce angajatul si angajatorul vor achita noile taxe catre stat. La final, angajatul incaseaza 2 lei in plus la salariu, iar statul colecteaza cu 3 lei mai putin fata de 2017. Ar putea aparea insa o problema:″in proiect nu scrie negru pe alb obligatia angajatorului de a creste salariul brut. Daca brutul nu creste, salariul net, in mana, va scadea cu 10%”, spune Adrian Benta, specialist fiscal.

Toata aceasta reorganizare de taxe ar avea insa un alt scop: Guvernul redirectioneaza mai multi bani catre bugetul de pensii, care de noua ani incoace este pe deficit.

Contributia angajatului pentru Pilonul II de pensii va scadea de la 5,1%, cat e in prezent, la 3,75%, dar sumele virate vor fi aceleasi. Scaderea procentului contributiei e necesara, spune Guvernul, in conditiile in care salariul brut va creste de la 1.450 de lei in prezent la 1900 de lei la anul.

In noua versiune de schimbari fiscale, Guvernul estimeaza ca aproape 5 milioane de salariati vor plati un impozit mai mic pe veniturile din salarii, iar cei cu lefuri mici vor beneficia de deduceri sporite.

Iata un rezumat a ceea ce s-ar putea intampla de la 1 ianuarie 2018:

1. Salariul minim brut creste la 1.900 de lei (cu noul sistem de contributii ar insemna un salariu net de 1.111 lei).

2. Cresc deducerile personale. La salariul minim, suma scutita de impozit va creste de la 300 lei la 510 lei. Pentru cei cu copii sau alte persoane in intretinere, se mai adauga 160 lei pentru fiecare copil (fata de 100 lei in prezent).

3. Indemnizatia pentru mame creste la 1.250 de lei (si nu se va mai raporta la salariul minim, ci la Indicele Social de Referinta, care este azi 500 de lei).

4. Contributia angajatului la Pilonul II de pensii (fondurile private) scade de la 5,1% cat este in prezent la 3,7%.

5. Scade impozitul pe venit de la 16% la 10% pentru toate genurile (salarii, pensii, chirii, dobanzi, activitati agricole, activitati independente, drepturi de autor)

6. Angajatorii vor plati 35% din salariul brut drept contributii sociale in numele salariatului (acum in total angajatorul si angajatul platesc 39,25%).

7. Cei care obtin venituri din activitati independente vor plati contributii sociale la nivelul salariului minim pe economie.

8. Taxa de solidaritate platita de angajatori se va numi contributie asiguratoare de munca si va fi de 2,25% din salariul brut al fiecarui angajat.

9. Firmele care au o cifra de afaceri sub un milion de euro vor plati un impozit de 1% pe cifra de afaceri in locul impozitului pe profit de 16%.

La categoria amanari, putem trece cresterea pensiei minime la 640 de lei si a punctului de pensie la 1.100 de lei de la 1 iulie 2018 (in programul de guvernare, majorarea era prevazuta pentru 1 ianuarie 2018).

Ramane de vazut care vor fi adoptate, intrucat ele au fost acum doar discutate in prima lectura de catre Guvernul Tudose.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.