Noile tramvaie raman in depoul RATT. Cand le scoate Nicolae Robu pe strazile din Timisoara si pe ce linii vor circula?

TIMISOARA. Desi au sosit deja de cateva zile la Timisoara, cele doua tramvaie modernizate vor ramane in depoul RATT pana in… 8 iulie. Primarul Nicolae Robu vrea sa organizeze un maret eveniment de Ziua Transportului Public Local timisorean.

Timisorenii nu le vor putea admira asadar pana in a doua saptamana din luna iulie, spune edilul-sef.

CITESTE SI: FOTO EXCLUSIV cu primul tramvai reabilitat! A ajuns la Timisoara. Cand intra in teste?

„Nu exclud sa facem un eveniment pentru data de 8 iulie, cand este Ziua Transportului Public Local. Vrem sa facem un eveniment frumos de Ziua Transportului Public, tocmai pentru a sublinia cat de important este transportul public in oras. Este posibil sa venim si cu un tramvai tras de cai, sa scoatem tramvaiele”, a declarat, marti, primarul Nicolae Robu.

tramvai nou in interior

Cu toate ca le lauda nevoie mare, edilul-sef tine garniturile articulate departe de vazul lumii. Au costat peste 1 milion de euro, asa ca sunt numai bune de iesit pe strazi. La inceput vor circula… pe toate liniile, prin rotatie, a dezvaluit Robu.

„La inceput, cele doua tramvaie vor circula, prin rotatie, prin tot orasul. Apoi vom vedea pe ce linii vor ramane. Sunt foarte frumoase, pe dinafara le-ati vazut si sunt foarte frumoase, dar sunt mult mai frumoase pe dinauntru. Ele sunt facute la cele mai inalte standarde, au 200 de locuri, pe scaune si in picioare, sigur, s-a lasat un loc liber pentru persoanele cu handicap, sunt toate normele moderne respectate, avem inclusiv o platforma care se poate pune in functiune pentru persoanele cu dizabilitati. Aceste tramvaie sunt noi in proportie mult mai mare decat ne-am propus noi sa fie. In final, pana si rotile au fost schmbate cu unele noi, din tramvaiul vechi s-a pastrat doar platforma, care a fost reabilitata. Pe cale de consecinta, putem vorbi despre un nou model de tramvai made in Romania. S-au fabricat doua tramvaie, cu ansamble romanesti, mai putin sistemul de franare, care este din import”, a tinut sa precizeze Nicolae Robu. Din cele doua tramvaie nu va lipsi, evident, ranga cu care vatmanii schimba macazul la diferite intersectii din oras.

tramvaie-noi-wm (2)

Potrivit edilului, astfel de mijloace de transport, cu toate dotarile pe care le are, ar costa cam 2 milioane de euro bucata.

„Sunt foarte frumoase si cu toate elementele de confort, la 480.000 de euro… Un astfel de tramvai, cu incalzire la scaune, cu internet, cu supraveghere video… costa cam la 2 milioane de euro. Acum trebuie sa facem niste teste, sa le vedem si in exploatare. Apoi imediat dam drumul urmatoarelor”, a completat primarul, afirmand ca urmatoarele 2 mijloace de transport vor fi trimise in curand la reabilitat.

Asadar, timisorenii care vor sa vada tramvaiele second-hand modernizate trebuie sa se multumeasca momentan doar cu… poze. Dupa ce a anuntat ca vrea sa faca un mare eveniment pe 8 iulie, edilul-sef a revenit si a precizat ca… este doar o idee.

„E o idee sa facem un eveniment in 8 iulie. Vom vedea si ce spun tehnicienii… nu stiu, nu stiu, e o sugestie inspre mine legat de ziua de 8 iulie”, a conchis pana la urma Robu.

Reabilitarea unui singur tramvai a costat 595.000 de euro, cu tot cu TVA, astfel ca cele doua tramvaie articulate au costat bugetul orasului suma de 1,1 milioane de euro.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Poate Robuluca nu si-a terminat cursul de vatman ca sa poata fi el cel care conduce primul tramvai „nou”.

  2. Sunt ORBILE. Mergeti la fraierii aia in Arad sa vedeti ce tramvaie faine si-au tras.
    Astea parca sunt decupate din Urzica…. yeh

    • aceste tramvaie au caroseria imperio-ului din arad cu diferenta (esentiala) ca nu sint cu podea joasa, au podeaua inalta. podeaua joasa este aspectul cel mai important la un tramvai modern pentru a scurta durata de timp cit tramvaiul este necesar sa stea in statie pentru ca pasagerii sa coboare sau urce.

      • Ramburak, grea a tehnologia asta moderna pt unii!!!! Caroseria, din cate spunea si Robu, este aceeasi, deci nu e cea de la Imperio! Caroseria este singura parte care a ramas din rabla noastra, celelalte componente si dotari fiind de fapt ceea ce se numeste „modernizare”, adica trecerea de la antic la modern! Pricepi tu?!?! Cat despre notiunea podelei coborate…. de mult nu am mai ras atat de bine….pai podeaua coborata faciliteaza accesul (urcarea si coborarea) in tramvaie, adica usureaza – intelegi? – fiind la acelasi nivel cu peronul! Baga la cap!

    • Da mai Mihai, aradenii si-au tras tramvaie super, dar vezi ca ei au luat tramuri noi si de ultima generatie. Noi nu am avut bani pt cele noi, asa ca le recontionam si modernizam pe cele existente. E o treba care se practica peste tot in lume si mi se pare ok. Acum doar noi sa avem grija de ele, ca din cate am inteles, modernizarea asta ne aduce si confort si siguranta! Abia astept!

  3. Situatia este urmatoarea: 1 tramvai cu 2 module „reabilitate” (ce inseamna asta, vom vedea…), costa putin peste 2 mil RON; un tramvai nou-nout cu 5 module, PESA SWING, consta putin peste 6 mil. RON.
    Concluzie: reabilitarea nu a fost deloc ieftina, pretul este aproape ca la un tramvai nou.
    A doua concluzie: totusi, era mai bine sa se cumpere tramvaie noi.

    • Pe muma-ta era mai bine! In primul rand, inainte de-a comenta informeaza-te corect si nu dezinforma, mintii cu nerusinare sa ne influentezi in prostia ta nerusinata de tradator de neam, arogant si bagator de vina fara actele de studii elementare de rigoare!

    • 120N PESA Swing are capacitate similara(205 locuri din care 161 in picioare si 44 jos) si da e 5 module, dar la ce te ajuta 5 module daca are in final aceeasi capacitate? Detalii aici https://pl.wikipedia.org/wiki/Pesa_Swing trecut prin google translate ca nu stiu poloneza.
      In plus pretul pe care l-am gasit pe wiki bate mai degraba spre 8 MIL RON si nu 6.

  4. Eu vreau sa stiu un singur lucru: CAT COSTA RANGA??

    • Apai cred ca ranga e tot aia, ca doar nu om folosi alt tip la acelasi macaz….s-a modernizat tramvaiul si nu infrastructura.

    • Aia e moca de la combinatele dezafectate.

  5. Si in Germania vatmanul are „ranga” pentru macaze…..cam multa rautate…..asa se zicea si de troleibuze…..si anii au trecut..

  6. Problema e alta…tramvaiele astea nu sunt omologate, nu corespund vreunui cadru de norme de proiecatare, productie sau siguranta, sunt facute artizanal si vor avea soarta masinutelor electrice.
    E un experiment facut pe banii nostrii…ca si imperio a celor de la Arad! Cine-l mai cumpara? Sa fie numita o alta primarie care cumpara Imperio sau Robu-tramvaiul?

    • Ana draga, tu ai scapat de Mesterul Manole, caci ai merita din plin sa fii ZIDITA, ca bubui de prostie cucoano! E greu sa fii om de omenie?!? Mai bine vezi-ti de treaba, pana nu linseaza careva pe buna dreptate!

      • @Eva
        Orice produs care e destinat populatiei trebuie supus unor incercari, unor teste pentru a nu pune viata oamenilor in pericol. Ce experienta are Remarul Pascani sau celalalt fabricant in productia de tramvaie? Cate a construit inainte, unde sunt in exploatare cat consuma? Parca vad ca peste un an sau doi vor fi trase pe dreapta…sunt ca produsele chinezesti facute pe vapor!! Eu una nu o sa ma urc in ele deoarece sunt ca masinile facute in spatele blocului din piese second hand.
        Arata frumos acum, noi dar …

  7. atat de rai sunt toti.. nimeni nu este multumit de nimic, orice schimbare este criticata. tramvaie noi, nu e bine, drumuri noi nu e bine, piste de bicicleta, nu e bine. NIMIC NU S-A SCHIMBAT IN ORASUL ASTA PANA ACUM. invatati sa apreciati, schimbarea se face cu pasi mici si rabdare. oricine greseste, dar toate merg spre bine si Timisoara va ajunge in cativa ani un oras frumos.

  8. Caroseria este noua de Imperio. Numai sasiul este cel vechi. Boghiul este reconditionat dar are motoare noi asincrone. Sistemul de frane este complet nou. Echipamentul de tractiune este modern si produs de o firma romaneasca consacrata cu experienta in acest domeniu. Tramvaiele vor fi omologate inainte de a circula cu pasageri.Cele doau fabrici sunt singurele din Romania care pot produce tramvaie. Dati o sansa industriei romanesti ,findca altfel vom avea numai moluri cu produse la care doar va veti uita la ele.