‘Norocul’ nestiut pe care il au pacientii cu coronavirus de la Timisoara. Ce au facut medicii care ii ingrijesc chiar inainte de izbucnirea epidemiei

TIMISOARA. Medicii de la Spitalul de Boli Infectioase din Timisoara sunt cei mai antrenati pentru situatia cu care ne confruntam in acest moment.

CITESTE SI: Harta in timp real cu raspandirea coronavirusului in Romania, pe opiniatimisoarei.ro 

Cu doar o luna inainte sa apara primele cazuri de coronavirus in China, doctorii de la Victor Babes au urmat cursuri de pregatire pentru situatia in care s-ar confrunta cu o epidemie de Ebola, una dintre cele mai contagioase boli. Coronavirusul i-a gasit deja instruiti pentru ce era mai rau, iar asta a contribuit insemnat la vindecarea primelor cazuri, respectiv la protectia riguroasa a personalului medical.

CITESTE SI: Tratamentul care a vindecat de coronavirus 5 pacienti la Timisoara in cateva zile. Reusita explicata de medicul specialist Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infectioase 

Acest lucru a fost dezvaluit de doctorul Virgil Musta, specialist in cadrul Spitalului de Boli Infectioase Victor Babes, invitat medicul specialist Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara, in INTERVIURILE TIMISOAREI, singura emisiune interactiva LIVE pe Facebook din Timisoara, realizata de opiniatimisoarei.ro  si Orasul Timisoara din studiourile televiziunii regionale SUD VEST TV.

Asadar, medicii timisoreni au aplicat cu succes tot ce au invatat la cursurile legate de teribila maladie Ebola.

Stiau exact cum sa actioneze, cum sa se protejeze, cum sa foloseasca echipamentele si in ce fel sa interactioneze in conditii de siguranta cu bolnavul infectat. Mai mult aveau puse la punct protocoale pe care le respecta

Noi am avut un oarecare noroc. Cu o luna inainte de primele cazuri, am trimis la Bucuresti, la Matei Bals, doi medici care au facut pregatire exact pe aceasta tema – Cum sa ne protejam in caz de Ebola. Ei au venit si ne-au invatat pe toti cum au invatat din Bucuresti ca trebuie sa fie, in cazul epidemiei de Ebola, unde nivelul de biosecuritate trebuie sa fie maxim. Si am intrebat, cum face Bucurestiul? Asa? Atunci asa facem si noi. In infectia cu coronavirus ai nivel de biosecuritate de 2, la Ebola de 4. Ce inseamna circuit de 4? Circuite total separate, cu dus de decontaminare, camera cu presiune negativa, etc. Am incercat si noi acest lucru. Nu avem saloane cu presiune negativa, dar am cautat sa avem substante cu care sa facem dezinfectia. Toate astea ne-au ajutat sa ne pregatim. De aceea am creat o echipa dedicata”, spune medicul Virgil Musta.

Doctorul a explicat de la ce masuri de baza nu se abat medicii nicio secunda.

Aceasta echipa lucreaza acum in 2 schimburi, de dimineata si dupa masa, astfel incat sa putem acoperi toate persoanele de risc. Doar noaptea e medicul de garda care va avea primul contact. Si aici am stabilit un protocol. Daca o persoana vine fara simptomatologie, sau simptomatologie minima, e internata in salonul izolator, iar persoana care ia probele va veni dimineata. Am minimalizat, deocamdata sa fie o singura vizita pe zi a medicului in salon, in rest numai la solicitarea pacientului, care poate sa sune. Mancarea se da tot in echipamente de unica folosinta si personalul nu intra in contact cu omul. Se duce la usa, se suna, omul iese si ia mancarea, apoi resturile se iau, se ambaleaza si se arunca in containere speciale. Dupa ce medicul a fost, dupa ce i s-a dat pacientului mancare, ingrijitoarea sterilizeaza, in fiecare zi si dupa fiecare risc de contaminare, zona tampon din fata salonului„, spune medicul Virgil Musta.

Medicul specialist aflat in prima linie a luptei cu coronavirusul la Timisoara, medicul specialist Virgil Musta, a fost invitatul emisiunii INTERVIURILE TIMISOAREI de joi seara, singura emisiune interactiva transmisa LIVE pe Facebook si pe TV, realizata de Orasul Timisoara si opiniatimisoarei.ro.

https://www.facebook.com/247timisoara/videos/202697084332131/

INTERVIURILE TIMISOAREI poate fi vizionata pe pagina de Facebook Orasul Timisoara, pe site-ul opiniatimisoarei.ro si pe canalul televiziunii regionale SUD VEST TV in fiecare joi seara de la orele 20.00.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. CINSTE LOR, TOT RESPECTUL SI ADMIRATIA !

  2. Dr. Musta merita sa fie cetatean de onoare al orasului – Multumim pentru tot ce faceti acum – felicitari la toata echipa – doctori, asistente, infirmiere, brancardieri – personalul medical este in linia 1. Primaria TREBUIE sa aloce fonduri pentru tot ce trebuie in spital, toti banii de la activitatile din 2021, agende si chermeze de cartier alocati pentru anul 2020 sa fie directionati la spitalul Victor Babes. Asteptam solidaritatea intre institutii – dam la serbari de cartier, distractii pe bani publici sau la supravietuire?

  3. Toti din serviciile publice,recte personal medical si politisti,adica cei care sunt in prima linie,ar trebui premiati cu respectul tuturor cetatenilor.Ei,asa buni sau prosti cum ii credem,doar ei mai sunt intre noi si boala sau moarte.

  4. Oameni deosebiti, orasul Timisoara va multumeste voua, acelor eroi ce luptati in prima linie pentru noi toti.