Nou nascutii cu probleme la sold vor fi mai rapid diagnosticati si tratati la Spitalul pentru Copii Louis Turcanu


TIMISOARA. Parintii nou nascutilor din Timisoara vor putea afla aproape orice problema de care sufera la sold micutii lor! Aceasta este promisiunea facuta sambata dimineata de medicii din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii Louis Turcanu din Timisoara. Aici a fost lansat Programul de colaborare dintre Universitatea din Szeged si Spitalul de Copii din Timisoara,

„Doua tari, un scop, succes comun”, program ce-si propune depistarea si tratarea din faza incipienta a patologiei soldului la copil. In cadrul programului vor fi achzitionate mai multe aparate performante care au ca scop depistarea oricaror probleme la nivelul soldurilor. Investitia in aparate va fi de aproximativ 200.000 de euro, bani din fonduri europene, care vor fi impartiti intre Romania si Ungaria.

Din acesti bani se vor achizitiona aparate performante si o trusa de artroscopie, al doilea aparat de acest gen din tara. Aparatura va sosi in cel mult doua luni. Dupa cumpararea aparatelor 15 medici din cadrul celor doua maternitati din Timisoara si zece chirurgi vor beneficia de training pentru a utiliza aparatele, astfel ca in primele zilele de viate ale nou nascutilor acestia sa fie diagnosticati.

Jumatate din nou nascuti au probleme la sold

In judetul Timis, anul se nasc intre 4000 si 5000 de copilasi. Dintre acestia, aproape jumatate sunt depistati cu luxatie de sold. Displazia de sold (o anomalie de dezvoltare a articulatiei coxo – femurale) este de zece ori mai des intalnita in randul copiilor decat luxatia. Afectiunea este intalnita cu precadere la fetite, 8 din 10 nou-nascuti fiind diagnosticati cu aceasta afectiune. Doar in acest an, de la 1 februarie au fost investigati 400 de copii, dintre care trei au fost diagnosticati cu displazie de sold.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ma bucur cand se mai face ceva pentru copii. La L. Turcanu sunt multi medici deosebiti care pot ajuta piticii bolnaviori.

  2. Laudabil din partea lor.
    Atentie autorilor articolului, insa. Ati publicat informatii complet eronate legate de incidenta luxatiei de sold, informatii care pot induce panica nejustificata in randul parintilor.
    Aproximativ 2-3 sugari din 1000 au probleme de sold (luxatie), NU jumatate, asa cum apare in articol.
    Chiar daca nu aveti studii medicale, este un gest de minima responsabilitate sa va informati inainte sa publicati astfel de informatii.