Noua ani de Montessori in Timisoara!

TIMISOARA. In aprilie 2007, Asociatia Montessori a deschis portile primei gradinite din Romania ce urma sa ofere copiilor intre 2 si 6 ani posibilitatea de a se dezvolta in spiritul pedagogiei Montessori. A urmat apoi deschiderea scolii primare in 2008 si a gimnaziului in 2014.
Luna aceasta, institutia Montessori Haus aniverseaza 9 ani de existenta. Cu aceasta ocazie, am stat de vorba cu Directorul Executiv Camelia Gavrila, o doamna foarte pasionata de munca ei si de educatie in general.

Cum a inceput povestea Montessori?

Acum 9 ani am cautat o alternativa la sistemul de invatamant din Romania din acel moment, am inceput sa citesc despre educatie, iar Montessori s-a pliat cel mai bine pe ceea ce am simtit eu.

Cat de greu a fost sa infiintati o asemenea institutie?

La inceput a fost greu, tinand cont ca este si prima gradinita Montessori din Romania. Ne-am luptat cu prejudecati. Am inceput cu 15 copii care au venit mai degraba datorita conditiilor, nu datorita pedagogiei. Parintii au avut incredere, au experimentat, au vazut ca functioneaza si iata, acum avem aproape 200 de copii.

Care au fost cele mai dificile momente in acesti 9 ani?

Au existat multe momente dificile. Unul dintre ele a fost provocarea de la Minister de crea un Curriculum Montessori. Fiind prima gradinita Montessori din Romania, a trebuit sa-l cream de la zero. Echipa noastra a lucrat foarte mult. Au fost momente cand am vrut sa renunt, dar cand iubesti ceea ce faci, treci peste toate. Munca pentru mine este pasiune.

Multa lume spune ca, daca vor fi educati in sistem Montessori, copiii nu se vor integra in societate. Ce parere aveti?

Copiii care au plecat de la noi s-au integrat in sistemul educational traditional. Nu le place, dar s-au adaptat pentru ca au coloana vertebrala, au  viziune si nu se lasa doborati. Chiar Maria Montessori spunea acum o suta de ani <Sa nu-i educam pe copiii nostri pentru lumea de azi. Aceasta lume nu va mai exista cand ei vor fi mari si nimic nu ne permite sa stim cum va fi lumea lor. Atunci sa-i invatam sa se adapteze.> Copii Montessori stiu sa se adapteze. De multe ori am auzit expresia <La Montessori copiii fac tot ce vor.>  Este total gresit. Sunt foarte multe reguli, dar ele sunt nascute din firesc. Copiii inteleg ce presupun acele reguli. Plecand de la un set de reguli, trec la alt set de reguli. Ei inteleg ca trebuie sa le respecte si se integreaza usor.

Cu ce se deosebesc copiii Montessori fata de copiii educati in sistemul de invatamant traditional din Romania?

In general, copiii Montessori au o inteligenta emotionala si sociala mai bine dezvoltata. Stiu sa socializeze si sa lucreze in echipa.

Unde vedeti Montessori Haus peste 9 ani?

Eu imi doresc ca aici sa fie prima ferma Montessori din Romania. Ferma Montessori este gandita pentru copii intre 12 si 18 ani. Noi avem o grupa pentru copii de 12-15 ani, dar ceea ce le putem oferi in prezent este indreptat mai mult spre sistemul traditional, decat spre sistemul Montessori. Ceea ce li s-ar potrivi lor este aceasta ferma. Schimbarile care apar dupa 12 ani, dezvoltarea fizica, tendinta de a-si cauta locul in grup ar fi mult mai usor gestionate daca ei ar avea o bucata de pamant a lor pe care sa o lucreze si sa culeaga roadele. Isi vor asuma responsabilitati si vor lucra in echipa. Vor invata din propriile experiente, a declarat Camelia Gavrila, Director Executiv Montessori.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.