O noua era: Robotii germani cresc piele umana. La pret pentru orice buzunar: 50 de euro unitatea

Piele umana realizata in laborator

Un laborator din Germania a reusit sa creasca piele umana, o reusita ce va schimba cert lumea medicinei, avand in vedere ca procesul de fabricatie poate fi folosit pentru orice organ. insa regulile UE intarzie introducerea pielii sintetice in practica medicala.
Un brat mecanic ia un container de plastic plin cu o solutie roz. O unda laser se plimba peste lichid, iar alt robot injecteaza substanta prin ace cat firul de par. Un monitor inregistreaza temperatura, nivelul dioxidului de carbon si umiditatea.

Un sunet jos este singurul care se aude in laboratorul Institutului Fraunhofer pentru Inginerie Interfaciala si Biotehnologie din Stuttgart. Izolate intr-o cusca sterila de sticla, aceste masini au inceput sa fabrice un nou produs neobisnuit: piele umana.
In fiecare luna, fabrica de piele poate produce 5.000 de discuri de tesut de o suprafata egala cu a monedei de un cent, la un pret estimat de €50 per unitate, realteaza publicatia germana Der Spiegel.
Tesutul e albicios, aproape transparent, inspa directorul proiectului, Heike Walles, spune ca il poate face si in nuante mai “bronzate”.

Acest proiect pilot inseamna insa mai mult decat fabricarea pielii. Procesul de obtinere a tegumentului deschide o noua era. Una in care tesutul uman devine produs industrial. Miracolul incarnarii se intampla de acum in afara uterului. Sub lumina de neon intr-o incinta controlata de roboti. Chiar daca acum e vorba doar de piele sintetica, nu si de alte organe, lansarea pe piata a produsului e ingreunata de regulile UE.

De la aparitia primelor tesuturi sintetice, autoritatile europene au avut probleme cu punerea lor intr-o categorie de produse reglementata. Intrebarea era: sunt organe, medicamente sau tehica medicala? Intre timp, Uniunea Europeana a decis ca tesuturile crescute in afara corpului uman – indiferent ca e vorba de piele, os, ficat sau neuroni – trebuie tratate legal ca produse farmaceutice. Aceasta inseamna, in mare, ca nu pot fi operate direct pe pacient, ca in cazul transplantului, ci trebuie sa treaca prin testele presupuse de licentele din legea farmaceutica.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.