Noua lege a taxei de poluare schimba formula de calcul si incurajeaza achizitia masinilor noi. Cei care si-au platit taxa potrivit legii anterioare pot primi pana la 25% din bani inapoi

Achizitia masinilor noi este promovata in Romania printr-o masura luata de guvern: promulgarea unei noi legi. Dupa varianta Programului Rabla, de improspatare a parcului auto din tara noastra, Ministerul Mediului si Padurilor propune o noua varianta a taxei de poluare auto prin care masinile vechi ajung in multe cazuri sa coste mai putin decat taxa de poluare.

Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, initiata de Ministerul Mediului si Padurilor a fost semnata de presedintele Traian Basescu si a aparut in Monitorul Oficial marti, 10 ianuarie. In 15 zile de la publicare, intra in vigoare, iar taxa auto de poluare va suferi cateva modificari. Acestea nu se vor reflecta in procedura de obtinere a certificatului de inmatriculare al masinii, ci in valoarea platita statului pentru noxele emise.

Noua lege stabileste ca taxa de poluare va fi platita, o singura data, atat pentru masinile noi, cat si pentru cele second-hand, care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent daca masina este produsa in tara sau in strainatate.

„Normele de punere in aplicare a legii nu au aparut inca. Urmeaza sa le primim in urmatoarele 15 zile, pana la intrarea in vigoare a legii. Deci nu stim exact cum va fi aceasta aplicata“, ne spune Mircea Florin Calin, directorul Directiei Generale a Finantelor Publice a Judetului Timis.

Potrivit legii, pentru autoturismele inmatriculate inainte de 2007, taxa de poluare va fi achitata la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, in cazul instrainarii acestora, dupa ce intra in vigoare noua lege.

Calculul taxei este la fel pentru toate situatiile in care aceasta se achita: este calculata pe baza unor criterii ca tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de dioxid de carbon si norma de poluare, dar este luata in calcul si deprecierea autoturismului, spune Mircea Florin Calin. El adauga faptul ca procedurile de plata a taxei de poluare vor fi aceleasi ca si pana in prezent, singura diferenta urmand a fi facuta in ceea ce priveste valoarea taxei. Aceasta este stabilita in baza unor acte depuse de proprietar la sediul directiei, printr-un soft informatic.

Astfel, taxa de poluare ar putea fi redusa cu pana la cel mult 25% fata de valoarea platita pana acum. Persoanele care au platit taxa auto potrivit legii anterioare vor putea solicita, printr-o cerere scrisa la sediul Directiei de Finante, returnarea diferentei daca au scos din buzunar o suma mai mare decat cea rezultata din noua lege. Se va face o recalculare si posesorul masinii va fi instiintat cati bani trebuie sa primeasca inapoi.

Dinu Leiba, seful Biroului inmatriculari si Evidenta Vehiculelor, spune ca inceputul lui 2012 nu a adus si aglomeratie la ghisee.

„In decembrie 2011, in judetul Timis au fost eliberate certificate de inmatriculare la 2.906 masini. O luna mai devreme, in noiembrie, au fost eliberate 2.868, iar in octombrie 2.567. Diferenta nu este mare, in fiecare an in luna decembrie se inregistreaza un varf“, explica acesta. In primele zece zile ale lunii ianuarie 2012 au fost eliberate 641 de certificate auto in judetul Timis, numar care nu depasesete media de taloane eliberate lunar, sustine el.

„Oamenii vor veni la noi si ne vor intreba despre noua taxa auto, dar o sa-i indrumam la Finante, pentru ca cei de acolo se ocupa cu taxele, cu calculul acestora, noi doar eliberam certificatele pe baza actelor cu care vin oamenii la noi“, a adaugat Dinu Leiba.

Exemple de calcul

Cei mai afectati de acesta lege sunt proprietarii masinilor vechi. Spre exemplu, pentru o Dacia 1310, fabricata inainte de 1998, care valoreaza cel mult 1.000 de euro pe piata, taxa de poluare este de 3.114 euro. Iata cateva calcule simple, folosind  calculatorul mai multor site-uri de autoturisme: Dacia Logan, an fabricatie 2006, cu o capacitate cilindrica de 1.400 de cmc, Euro 3, care are un pret pe piata de autoturisme situat intre 2.500 si 3.500 de euro are o taxa de poluare de 1.332 de euro. Pentru un Logan cu motor de 1,6, Euro 4, pe benzina, taxa ajunge la 600 de euro. Cine vrea sa cumpere un Audi cu capacitatea cilindrica de 1.600 cmc, benzina, din 1997, trebuie sa achite si o taxa de poluare ce ajunge la 1.077 de euro, in conditiile in care autoturismul nu costa mai mult de 1.500 de euro.

Pasii pentru obtinerea autorizatiei provizorii de a circula in Romania cu o masina adusa dintr-un stat al Uniunii Europene sunt urmatorii:

Posesorul masinii are nevoie de urmatoarele acte: cerere, fisa de inmatriculare, cartea de identitate a vehiculului (original+copie), actul de proprietate (original+copie), actul de identitate al solicitantului (original+copie), copia documentului de asigurare obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de circulatie, in termenul de valabilitate a acesteia, dovada platii taxei de inmatriculare, dovada platii contravalorii placutelor provizorii cu numarul de inmatriculare.

In pregatirea dosarului de inmatriculare definitiva este nevoie de urmatoarele acte: cererea solicitantului, fisa de inmatriculare a vehiculului, cartea de identitate a vehiculului – original si traducere autorizata – cartea romaneasca de identitate a vehiculului – obtinuta la RAR, actul de proprietate, original si traducere autorizata, actul de identitate al solicitantului (original+copie), dovada efectuarii inspectiei tehnice periodice (la RAR), copia documentului de asigurare obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de circulatie, dovada platii taxei de inmatriculare, stabilita potrivit legii, dovada achitarii taxei auto 2012, dovada platii contravalorii certificatului de inmatriculare, dovada platii contravalorii placutelor cu numarul de inmatriculare si certificatul de autenticitate al vehiculului (obtinut de la RAR).

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. din ciclul „cit mai putine masini sa plateasca taxe si impozite in romania” trebuiau sa faca o lege pt ca si masinile inmatriculate in romania sa fie tranferate in bulgaria. ei cistiga milioane de euro, noi pierdem…

  2. sint toti niste cri inali ai ar trebui inpuscati toti la zid,cum naiba vreti sa intrati in europa cu mintea asta,coruptilor,criminalilor,ditrugatori de tara