Autoritatea Electorala Permanenta a finalizat proiectul de Cod Electoral privind toate tipurile de alegeri din Romania, urmand ca reprezentantii AEP sa poarte o serie de discutii cu liderii partidelor politice pentru a conveni un proiect comun.
Noua lege electorala propusa de AEP ar urma sa contina 14 capitole si priveste atat alegerile locale, parlamentare, europarlamentare, prezidentiale, cat si referendumurile.
Documentul de prezentare al AEP face referire la majorarea perioadei de campanie electorala la 90 de zile, in conditiile in care pana acum aceasta campanie se desfasura timp de 30 de zile.
„Modificarea duratei campaniei electorale prin marirea acesteia la 90 de zile, precum si descrierea activitatilor de campanie electorala care pot fi desfasurate pana la ramanerea definitiva a candidaturilor de catre formatiunile politice si candidati”, este una dintre principalele modificari propuse de AEP, in ceea ce priveste legislatia electorala.
„Se interzice modificarea legii in anul in care au loc alegeri generale, respectiv dupa anuntarea datei unui referendum national. Intr-o circumscriptie electorala sau intr-un colegiu uninominal pot avea loc alegeri numai in cazul in care pe buletinul de vot sunt inscrisi cel putin doi candidati sau doua liste de candidati, dupa caz. Este permisa numai distribuirea sau primirea de tiparituri electorale”, se arata in documentul AEP.
Alte prevederi propuse in proiectul AEP se refera la modul de calcul pentru stabilirea numarului de mandate care se va raporta la numarul de locuitori inregistrati in Registrul National de Evidenta a Persoanelor, potrivit unei prezentari a Autoritatii.
De asemenea, in ceea ce priveste data alegerilor, acestea se vor desfasura in a treia duminica a lunii noiembrie pentru alegerile parlamentare si prezidentiale, respectiv prima duminica a lunii iunie pentru alegerile locale.
Totodata, se propune ca urnele de vot sa fie transparente, iar locatiile sectiilor de votare sa fie certificate de catre AEP. De asemenea, proiectul priveste crearea unui corp permanent de functionari electorali, gestionat de AEP, compus din persoane care sa indeplineasca functiile de presedinte/loctiitor al birourilor electorale ale sectiilor de votare. Mai mult, AEP propune o enumerare a cazurilor care sunt considerate frauda electorala.
Pareri
O prostie campania electorala de 90 de zile. Poate doar cea la presedentie.
AEP trebuie desfiintata. Se infinteeaza biroul electoral central cu 2 luni inainte de inceperea campoaniilor electorale si AEP n-are utilitate.