Noul Cod Rutier 2012! Vezi ce se modifica si cu ce sanctiuni vine pentru soferii indisciplinati!

Amenzile vor creste spectaculos de anul viitor, pana la 100 de puncte, echivalent a 7.000 de lei. Guvernantii vor sa modifice si Codul Rutier, proiectul aflandu-se in dezbateri la Comisia Juridica de Disciplina si Imunitati a Camerei Deputatilor.

Noul Cod Rutier 2012

Prima propunere de modificare a Codului Rutier 2012 se refera la obligatia fostului proprietar ca, in cazul vanzarii, sa notifice in scris instrainarea masinii in termen de trei zile. In caz contrar, risca o sanctiune de la 9 la 20 de puncte, adica pana la 1.400 de lei amenda. Daca noul proprietar nu cere inscrierea masinii in 15 zile, politia va suspenda inmatricularea vehiculului, sanctionindu-l si pe acesta cu pana la 20 de puncte-amenda.

Tot din 2012, s-ar putea ca in noul cod rutier sa fie prevazut un examen pentru a putea conduce un moped.

Alcoolemia permisa in sange va scadea de la 0,80‰ la 0,50‰, acest lucru insemnand ca valoarea alcoolemiei la etilotest va scadea de la 0,40 la 0,25 g/l in aerul expirat.

O alta propunere a noului cod se refera la verificarea medicala si psihologica a conducatorilor auto, la cererea politiei rutiere. Analizele se vor face daca soferul a fost prins baut la volan, daca a depasit cu mai mult de 60 de kilometri viteza maxima admisa, sau daca a fost sanctionat de doua ori in doi ani pentru conducere agresiva. Introducerea notiunii de ‘’comportament agresiv’’ este, de altfel, una dintre modificarile importante si destul de controversate ale codului rutier 2012.

In noua versiune legislativa, constituie comportament agresiv: deplasarea succesiva de pe o banda de circulatie pe alta, pentru depasirea masinilor, intoarcerea prin folosirea sistemului de franare, pornirea de pe loc prin demararea excesiva a autovehiculului sau agresarea altui conducator prin apropierea excesiva din spate sau din lateral.

Mai sunt considerate agresive frinarea brusca, precum si folosirea abuziva a semnalelor sonore sau luminoase. Toate acestea pot duce la suspendarea permisului pentru 30 sau 60 de zile. O alta modificare controversata este cea potrivit careia cei care imprumuta masina unui sofer obosit pot raspunde penal. Majoritatea soferilor spun ca nu au cum sa verifice viitoarea stare de oboseala a celui caruia ii imprumuta masina pentru mai mult timp.

Soferii care vor circula pe contrasens si care vor depasi viteza legala cu peste 60 de km/h ar putea primi, in 2012, pana la 100 de puncte amenda. Un punct de penalizare este echivalentul a 10% din salariul minim pe economie, astfel ca amenda ar putea ajunge si la 7.000 de lei.

Proiectul Noului Cod Rutier 2012 se afla in dezbateri la Comisia Juridica de Disciplina si Imunitati a Camerei Deputatilor.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Modificarile sunt bine venite ptr cei care-si fac singuri dreptate in trafic si ptr cei care se cred mai presus de lege,oricine ar fi ei.

  2. o data cu schimbarea presedintelui se schimba absolut tot adica din ce in ce mai rau

  3. O DATA CU SCHIMBAREA PRESEDINTELEUI SE SCHIMBA TOT,,CA ASAI IN ROMANIA

  4. As vrea si eu sa stiu daca pot sa cunduc in afara tarii daca am mai putin de 1 an exp…..as vrea sa ma angazez pe o dubita etc…si as dori sa stiu daca pot conduce….