Noul Cod Rutier starneste diverse controverse atat la nivel politic, cat si la nivelul social, dupa ce initial, au fost anuntate amenzi extrem de mari pentru soferii „neregulamentari” din Romania, in comparatie cu cei din UE.
Costin Tatuc – director adjunct Directia Rutiera, a declarat ca marirea amenzilor pentru soferi nu ar trebui sa incurajeze spaga, deoarece si spaga este o infractiune.
Intrebat cat timp va ramane un sofer fara permis de conducere in caz ca nu isi plateste amenda, Tatuc a spus ca: „soferul ramane cu permisul suspendat pana la momentul in care o vei plati. S-a preferat aceasta formula deoarece judecatorul trebuie sa dispuna asa ceva si sa nu fie la mana politistulu. Instanta mai are varianta de munca in folosul comunitatii.”
In Romania, in 2013 sunt peste 6,8 milioane de soferi, potrivit estimarilor facute de Politia Rutiera.
De cealalta parte, Ion Lixandru, presedinte ARILOG, a adus in discutie cateva propuneri, cum ar fi: instante specializate pe codul rutier; instituirea unui sistem de supraveghere prin care autovehiculele sa fie verificate daca au inspectia tehnica periodica, cu banii de la RCA.